Delfinai rekonstruojamame Lietuvos jūrų muziejaus delfinariume pasirodyti žiūrovams galėtų anksčiausiai po metų, sako muziejaus atstovė Nika Puteikienė.

Tokiu metu jau turėtų būti sutvarkytas gyvūnų pasirodymams skirtas baseinas, į kurį galėtų būti atgabenta bent dalis šiuo metu Graikijoje esančių muziejaus delfinų.

Šiuo metu muziejus skelbia viešojo pirkimo konkursą rekonstrukcijos darbams baigti. Galutinai delfinariumas turėtų būti sutvarkytas iki 2017-ųjų, bet vieną jo baseiną planuojama baigti rekonstruoti anksčiau.

"Nepaisant to, kad viešųjų pirkimų procedūros trunka be galo ilgai, planuojame, kad jau po metų bent viena delfinariumo dalis būtų atidaryta - galėtų vykti delfinų pasirodymai. Bet kalbėti sudėtinga, nes laikas ir konkursai koreguoja mūsų planus", - BNS sakė N.Puteikienė.

Anot jos, abejojama, ar kitąmet į Klaipėdą galės grįžti visi delfinai. Užpernai prasidėjus delfinariumo rekonstrukcijai, Graikijos "Atikos" zoologijos sodui buvo perduoti visi tuomet buvę 11 gyvūnų. Nuo to laiko jie susilaukė poros jauniklių, tad dabar į uostamiestį grįš jau 13 delfinų.

"Ar (kitąmet grįš - BNS) visi delfinai - klausimas, nes bus sutvarkytas tik žiūrovinis baseinas. Delfinų išskrido 11, dabar ten turime 13 - tikrai negalėtume tiek sugrąžinti, sutalpinti, kol nėra kitų didžiųjų baseinų", - teigė N.Puteikienė.

Anksčiau planuota delfinus bent vasaros sezonui parskraidinti dar 2011-aisiais, bet delfinariumo atidaryti tuo metu dėl užtrukusių statybos darbų, pasak muziejaus atstovės, neišėjo.

Šiuo metu atlikta apie 60 proc. pirmojo etapo darbų. Iki 2017-ųjų turi būti baigtas ir antrasis etapas.

"Pirmame etape numatyti žiūrovinės dalies rekonstrukcijos pakeitimo darbai, antrajame - dar sudėtingesni darbai: delfinų gyvenamųjų baseinų išplėtimas, delfinų terapijos centro įkūrimas, atviros lagūnos statyba, taip pat apžvalgos aikštelės su kavinėmis įrengimas ant delfinariumo stogo", - vardijo N.Puteikienė.

Užpernai prasidėjus Lietuvos jūrų muziejaus delfinariumo rekonstrukcijai, iš Lietuvos 11 delfinų buvo išskraidinti į Graikiją. Jūrų muziejus 2010-ųjų gruodį gavo oficialų pranešimą, kad delfinai yra konfiskuoti, nes netinkamai sutvarkytos delfinų įvežimo procedūros, o Attikos zoologijos parko baseinai nėra įteisinti pagal Graikijos statybos įstatymų reikalavimus.

Jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė tuomet sakė, kad muziejus yra valstybinė biudžetinė įstaiga ir delfinai yra Lietuvos valstybės turtas, todėl jis negali būti nei nusavintas, nei konfiskuotas. Muziejaus direktorės teigimu, problemos kilo pirmiausia dėl to, kad institucijos, atstovaujančios Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencijai (CITES) Lietuvoje ir Graikijoje, skirtingai traktuoja kai kuriuos šios konvencijos punktus.

Šiuo metu, pasak N.Puteikienės, delfinai iš Lietuvos muziejaus jau dalyvauja pasirodymuose Graikijoje, nors kurį laiką jiems tai daryti nebuvo leista.