Į aplinką pateko didžiulė tarša

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Vilniaus miesto agentūros vedėjas Evaldas Matonis GRYNAS.lt žurnalistus informavo, kad padėtis Vanaginės kaime labai rimta. Į aplinką, pirminiais skaičiavimais, pateko iki 60 tonų neaiškios kilmės cheminių medžiagų.

Aplinkosaugininkas sako, kad jos labai aitraus kvapo ir gali pakenkti kvėpavimo takams. Kaip tik todėl E. Matonis rekomenduoja Santariškių gyventojams nedarinėti langų ir taip saugoti savo sveikatą. Taip pat jis ragino vietos gyventojus kiek įmanoma vengti avarijos vietos.

„Po dviejų savaičių intensyvaus stebėjimo buvo identifikuota teritorija, kur įmonė vykdo neteisėtą veiklą. Penktadienį buvo atliktas kontrolinis patikrinimas ir pirmadienį nustatyta, kad iš teritorijos, kuri priklauso vienai įmonei, išliejamos atliekos į šalia esančią kūdrą. Ir tos atliekos, pagal pirminius duomenis, yra labai toksiškos, skleidžiančios labai aitrų kvapą“, - informavo aplinkosaugininkas.

Anot jo, dėl pavojaus žmonių sveikatai paskelbtas ekstremalus įvykis. „Vilniaus rajono savivaldybės administracija po mūsų raginimo priėmė sprendimą skelbti ekstremalų įvykį. Kūdra didelė, o saulė stipriai kaitina ir kyla didelė tarša, o vėjas gali toli nunešti. Rekomenduojame užsidaryti langus, nes kvėpavimo takams gali būti rimtų pasekmių. Išpiltos atliekos labai kenksmingos. Aplinkosaugininkai budintys neprileidžia nieko arti. Ten geriau nevaikščioti, kol atliekų vežėjas neišvalė viso tvenkinio. Aplinkosaugininkai pagal turimus pajėgumus aplankė gyventojus, įspėjo, kad neatidarytų langų. Su savivaldybe bendradarbiaudami įspėsim, kada situacija bus atšaukta“, - kalbėjo E. Matonis.

Pareigūnas jau turi įmonės, ant kurios krenta įtarimų šešėlis, paaiškinimus. „Mums paaiškinta, kad tai yra iš alkoholio pramonės atliekos, kurios labai atraus kvapo. Bendrovė šiandien atvyko pas mus ir davė paaiškinimą. Ji sakė, kad įmonė turi teisę supirkti aliejų panaudotą ir tas aliejus parūgdamas galėjo duoti tokį toksišką kvapą, kuris panašus į alkoholio kvapą“, - aiškina pareigūnas.

Santariškių klinikos vykdo aplinkosaugininkų nurodymą

Ekstremalių sveikatai situacijų centro budėtoja DELFI aiškino, kad šiuo metu viešumą pasiekusi informacija tikslinama.

„Oficialiai kol kas negavome jokios informacijos“, – DELFI informavo ji.

Tuo metu Santariškių klinikų atstovė Gitana Letukienė sakė, kad šį rytą jie sulaukė Aplinkos ministerijos darbuotojo, kuris perspėjo dėl galimos rizikos ir paprašė laikyti langus uždarus.

„Mums kol kas tik langus rekomendavo užsidaryti. Vykdome šį pasiūlymą, negirdėjome atšaukimo. Tiesa, dabar sulaukėme skambučio, kad oro kryptis lyg ir pasikeitė, nebe į Santariškes pučia“, – turimomis žiniomis dalijosi G. Letukienė.

Aplinkosaugininkai atliks detalius tyrimus

GRYNAS.lt primena, kad kovo 27 d. apie 12.30 val. Bendruoju pagalbos telefonu gautas pranešimas dėl Vanaginės k. (Vilniaus r.) galimai į gruntą ir gruntinius vandenis patekusių cheminių medžiagų. Šiuo metu įvykio vietoje dirba pavojingų atliekų tvarkymo paslaugas teikianti įmonė UAB „Fetoksa“, su kuria Savivaldybė turi sudariusi sutartį dėl neaiškios kilmės cheminių medžiagų pašalinimo.

Vilniaus rajono savivaldybė savo internetiniame puslapyje skelbia, kad netoli įvykio vietos gyvenantiems asmenims rekomenduojama neatidarinėti langų. Vietos gyventojai apie padėtį bus nuolatos informuojami tarnybų.

Pirminiais atliktų tyrimų duomenimis, paskleista medžiaga tai fuzelis (vok. Fusel) – šalutinis spirito varymo produktas, nemalonaus kvapo. Medžiaga yra degi, joje galimai yra dažų ar lako priemaišų. Tikslesni medžiagos tyrimai yra atliekami.

Atliekų tūris yra siurbiamas ir bus vežamas naikinti. Sklypo perimetras yra saugomas aplinkos apsaugos ekipažų, kad pašaliniai žmonės nepatektų į teritoriją.

Šiandien 10 val. posėdžiavusi Vilniaus rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisija pavedė Vilniaus rajono savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų centrui koordinuoti visą įvykio eigą ir teikti informaciją Ekstremalių situacijų komisijai.

Bandoma išsiaiškinti priežastis

Aplinkos ministerija savo internetinėje svetainėje taip pat patalpino informacijos. Kaip sakė Vilniaus RAAD direktorius Marius Švaikauskas, Vanaginės kaime, kuris yra visai šalia sostinės, susidariusi sudėtinga aplinkosauginė situacija yra susijusi su UAB „Biovaliuta“. Aplinkosaugininkai aptiko šios bendrovės galimai neteisėtos veiklos įrodymų, pasitelkę Valstybinę mokesčių inspekciją, muitinės kriminalistus, ekonominės policijos pareigūnus.

Viena iš tyrimo versijų, kad po penktadienį surengto patikrinimo įmonės darbuotojai galimai išpylė dalį surogatinio „kuro“ į nenaudojamų valymo įrenginių sistemą. Teršalai susikaupė maždaug už 100-150 metrų nuo teritorijos esančiame nedideliame tvenkinyje. Jis nusidažė ryškiai raudonomis ir geltonomis spalvomis. Nuo tvenkinio sklido labai stiprus cheminių medžiagų tvaikas.

Dalis į tvenkinį išlietų medžiagų jau išsiurbta. Įvykio vieta šiuo metu toliau tvarkoma. Joje visą laiką budi aplinkosaugininkai.