Sausio 20-osios ryte Juodupėje dar neišaušus kilo dūmų kamuoliai nuo UAB „Lanalita“ fabriko katilinės. Ugniagesiai turėjo ne tik suvaldyti liepsną, bet ir apsaugoti, kad kuo mažiau skysto kuro patektų į šalia tekantį upelį ar miestelio valymo įrengimus.

Apie 5 val. ryte kūrikas Stasys Dručkus atėjęs į darbą užkūrė krosnį, nes fabriko darbo dienos pradžiai reikalingi garai. „Prieš šešias išėjau į lauką pažiūrėti į kaminą, tuo metu išgirdau sprogimą ir katilinės viduje plykstelėjo liepsna. Į pastatą daugiau įeiti negalėjau“, - pasakojo darbuotojas.

Jis nubėgo į netoliese esančią gaisrinę, pakvietė ugniagesius. Jie negalėjo iš karto pradėti gesinti liepsnos, nes reikėjo atjungti elektrą. Kūrikas spėja, kad galėjo užtrumpinti elektra, kuras prasiveržti pro tarpinę.

Gaisrui gesinti buvo sutelktos didelės ugniagesių pajėgos. Apmalšinus liepsną, gelbėtojai su deguonies kaukėmis įėjo į pastato vidų ir bandė užsukti skysto kuro padavimo čiaupus. Kadangi katilinėje buvo pribėgę skysto kuro, tai prigesinus liepsnas, jos vėl įsiplieksdavo.

Ugniagesių pilamas vanduo liepsnai gesinti maišėsi su mazutu. Buvo neabejojama, kad kažkiek teršalų jau išsiliejo į aplinką, pateko į šalia tekantį upelį, o juo gali nutekėti į Latviją. Siekiant sumažinti teršalų kiekį, keliose vietose ugniagesiai pastatė specialias užtvaras – bonas.

Gelbėtojai į katilinę pylė putokšlį, taip stengdamiesi lokalizuoti mazutą, kuris kartu su vandeniu tekėdamas kanalizacijos trasomis į siurblinę, galėjo patekti į miestelio valymo įrengimus Skriduliuose. Kilo grėsmė, kad didesniam kiekiui teršalų sunaikinus valymo įrengimų bakterijas, sutriktų įrengimų veikla, nebūtų valomas viso miestelio nuotekos.

Ugniagesių komandai vadovavęs Rokiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovas Dalius Kunigėlis teigė, jog reikėtų kuo skubiau išsiurbti katilinės nuotakų laikinajame rezervuare susikaupusius teršalus, kol jie nenutekėjo į upelį ar valymo įrenginius. Į įvykio vietą atvykę UAB „Rokiškio vandenys“, eksploatuojantys Juodupės valymo įrenginius, specialistai teigė, jog jų darbuotojas šiuo metu atostogauja, kol jį iškvies iš Konstantinavos, kol jis atvyks su traktoriumi ir cisterna, praeis keletas valandų. VšĮ Juodupės komunalinis ūkis atstovai teigė turintys traktorių ir cisterną, tačiau ši technika neseniai įsigyta, todėl nesinorėtų jos užteršti mazutu.

Sprendimą priėmė rajono meras Antanas Vagonis, kuris skubiai atvyko į nelaimės vietą. Darbas buvo pavestas Juodupės komunalininkams, o senieji fabriko darbuotojai prisiminė, jog netoli katilinės žemėje yra įkastas didžiulis rezervuaras, kuris skirtas ekstremaliems atvejams. Į jį būtų galima perpumpuoti teršalus. Darbuotojai rado rezervuaro dangtį.

Į nelaimės vietą atvyko rajono savivaldybės specialistų komanda, aplinkosaugininkai, kurie sprendė, ar dėl galimo mazuto išsiliejimo į aplinką, reikia skelbti ekstremalią situaciją.