Vilniaus RAAD Gyvosios gamtos inspekcijos pareigūnai sausio 8 d. gavo pranešimą iš Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Elektrėnų policijos komisariato, kad apie 15 val. Zabakos k., Vievio sen., Elektrėnų sav., apžiūrint V. A. ūkinį pastatą aptiktas stirnos kailis ir negyva lapė.

Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnams nuvykus į įvykio vietą, ūkinio pastato savininkas V. A., priremtas nenuginčijamų įkalčių, nurodė, kad su kilpomis sugavo dvi stirnas ir vieną lapę prie namų esančiame sode. Be to, brakonierius pareigūnams parodė, kur sode buvo pastatęs keturias plienines kilpas gyvūnams gaudyti, kurias pats ir nurišo nuo sode esančių medžių.

Iš brakonieriaus buvo paimtos stirnų kūno dalių liekanos bei negyva lapė. Dėl V. A. neteisėtų veiksmų buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas pagal 85 str. 7 d. Tai užtraukia baudą nuo 579 iki 1737 eurų. Taip pat pažeidėjas už dvi stirnas bei lapę turės atlyginti padarytą žalą laukinei gyvūnijai, kuri viršija 3300 eurų. Surinkta medžiaga bus perduota Trakų rajono apylinkės teismui procesinio sprendimo priėmimui.

Taip pat Vilniaus RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais sausio 10 d. iš bendrojo pagalbos centro gavę pranešimą apie brakonieriavimą nuvyko ant Trakų r., Onuškio sen., Didžiulio ežero ledo. Pranešimas pasitvirtino ir buvo sulaikyti du Alytaus miesto gyventojai J. K. ir S. R., žvejojantys draudžiamu žvejybos būdu, masalui naudojant žuvelę.

Šie asmenys buvo pastatę 2 vėliavėles, 6 skritulius ir 14 savadarbių žvejybos įrankių, skirtų gaudyti žuvele. Draudžiamu žvejybos būdu Alytaus gyventojai sugavo 5 lydekas.

Už Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimus šiems piliečiams pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 87 str. 3 d. gresia administracinės baudos nuo 144 iki 289 Eur ir daugiau kaip 793 Eur padarytos žalos žuvų ištekliams atlyginimas bei pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimas.

Aplinkosaugininkai primena, kad iki balandžio 20 d. žvejoti masalui naudojant žuvelę yra draudžiama. Pareigūnai kviečia būti neabejingais ir apie pastebėtus gyvosios gamtos išteklių naudojimo pažeidimus Vilniaus regiono teritorijoje prašo informuoti telefonais 8-5 210 2487, 8-5 210 2567 arba 112.