Savo ruožtu aplinkosaugininkai šią istoriją patvirtina tik iš dalies. Jų teigimu, sekmadienis iš tiesų yra nedarbo diena, tačiau į skambučius atsakoma, o ir vykti šiuo atveju į įvykio vietą jau buvo besiruošiama.

GRYNAS.lt redakcija gavo skaitytojos Ramunės laišką, kuriame moteris negaili kritikos aplinkosaugininkams. Jos teigimu, šie per daug žiniasklaidoje giriami, nors kai iš tiesų prireikia jų pagalbos – neprisišauksi.

„Pastaruoju metu vis dažniau spaudoje eskaluojamas puikus aplinkos apsaugos agentūrų darbas. Didinamos baudos aplinkos apsaugos taisyklių pažeidėjams, liaupsinami aplinkosaugininkai ir jų veikla. Tačiau situacija mažuose miesteliuose ženkliai skiriasi nuo tos, apie kurią kalbama didmiesčiuose“, - laiške rašo skaitytoja.

Aplinkosaugininkai neatvyko, išsikvietė policiją

Ji pasakoja, kad 2014 metų vasario 2 dieną viename iš Vilkaviškio rajono medžiotojų klubo plotų miškų medžiotojas, nešdamas pašarą į šėryklą, netoliese pastebėjo kraujo pėdsakus. Kadangi tame miške dažni brakonieriavimo atvejai, be abejones, medžiotojas pamanė, kad toje vietoje greičiausiai buvo nelegaliai sumedžiotas žvėris. 

„Radęs šviežius žmogaus pėdsakus, vedančius į miško gilumą, medžiotojas nutarė jais pasekti. Eidamas mišku jis rado keletą iš metalinės vielos pagamintų kilpų, skirtų žvėrims gaudyti. Paprastai į tokias kilpas patekęs žvėris arba užsismaugęs uždūsta, arba ilgai kankinasi ir blaškosi, kol jį randa ir pribaigia brakonieriai. Nuėmęs kilpas, medžiotojas toliau sekė brakonieriaus pėdsakais, kurie vedė į miško pakraštį gyvenamųjų namų link. Ten jis rado 5 grūdų maišus, kurie greičiausiai buvo surinkti iš šėryklų, skirtų miško žvėrims maitinti „baltojo bado“ metu. Labai gaila ir skaudu, kai medžiotojai rūpinasi žvėrimis, veža pašarus, šeria juos, o brakonieriai ne tik juos žudo be jokios atrankos ir taisyklių, bet dar ir vagia jiems skirtus pašarus“, - toliau pasakoja Ramunė.

Anot moters, toliau istorija klostėsi šitaip – medžiotojas, nusekęs kraujo pėdsakais, atrado brakonieriaus namus. Apie šį įvykį informavo Vilkaviškio rajono aplinkos apsaugos agentūrą, tačiau jam buvo pasakyta, kad niekas į įvykio vietą nevažiuos, nes yra sekmadienis ir tegu medžiotojas pirmadienį pats atvažiuoja į aplinkos apsaugos agentūrą bei duoda parodymus, o remiantis jais bus surašytas protokolas. 

„Gavęs tokį netikėtą atsakymą medžiotojas informavo apie tai klubo vadovą, kuris bandė susisiekti su minėtosios aplinkos apsaugos agentūros vadovu ir taip priversti aplinkosaugininkus atlikti savo tiesioginę pareigą užfiksuoti brakonieriavimo faktą, tačiau ir iš jo išgirdo neigiamą atsakymą. Tuomet beliko tik kreiptis pagalbos telefonu 112 ir apie įvykį informuoti policiją. Labai džiugu, kad policija sureagavo greitai ir atsakingai, nors tai nėra jų funkcija“, - kritikos gamtos sergėtojams negailėjo skaitytoja.

Jos teigimu, atvykusi policija įformino grūdų vagystės atvejį, surašė protokolą bei apklausė įtariamo brakonieriaus kaimynus.

„Pareigūnai informavo, kad reikėtų iškviesti ir aplinkos apsaugos agentūros darbuotojus, tačiau išgirdę, kad jie nesiruošia važiuoti, buvo ne ką mažiau nustebę nei policijai skambinęs medžiotojas“, - sakė Ramunė.


Vilkaviškio r. agentūros vadovas: skambinta ne mums

Vilkaviškio rajono agentūros vedėjas Vitas Bakas patvirtino, kad šis incidentas yra tiriamas, tačiau patikslino Ramunės išsakytus žodžius: „Tame laiškelyje suklysta, nes buvo bendrauta su Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) Gyvosios gamtos inspekcija. Man paskambino policijos budėtojas ir pasakė, kad yra pranešimas ir išsiųstas ekipažas į įvykio vietą. Gana vėlokai tai sužinojau, nes iš pat pradžių, kai jie rado tuos pėdsakus, jie kalbėjo ne su manimi“.
Marijampolės RAAD aplinkosaugininkas J. Lažauninkas
Kad ir nedirbame savaitgaliais, reaguojame. Vis tiek randame žmogų, kuris gali nuvažiuoti. Jau buvome susiruošę, bet sukontaktavome su tuo piliečiu, kuris davė informaciją ir kad ten – nė gyvos dvasios. Ant durų kraujo dėmutė ir maišą kažkokį rado. Apie grūdus bent jau man tikrai nieko neminėjo.

Tačiau V. Bakas sutinka, kad fiziškai aplinkosaugininkams labai sunku operatyviai sureaguoti į kiekvieną iškvietimą apie gamtoje daromus pažeidimus: „Paprastai mes remiamės policijos budinčiais. Jeigu būna skambutis ir tuo momentu tikrai nėra kam nuvažiuoti, važiuoja policijos ekipažas, surenka informaciją, padaro nuotraukas ir mums perduoda kitą dieną, perleidžia tyrimą. Toliau jau remiamės jų surinkta informacija“.

Anot pašnekovo, sekmadieniais iš tiesų aplinkosaugininkai nedirba, yra tik vienas budintysis, tačiau ne rajono, o viso departamento teritorijoje: „Jis gali būti marijampolietis ar kalvarijietis, o įvykis, tarkime, įvyksta Šakiuose – jam iš budėjimo vietos gali tekti važiuoti 50 ir daugiau kilometrų“, - sakė V. Bakas. Jo teigimu, bent jau Vilkaviškyje tikrai dažnai aplinkosaugininkams tenka remtis policijos pagalba.

Brakonieriaus neranda namie

Marijampolės RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininko Jono Lažauninko teigimu, aplinkosaugininkams fiksuoti gamtos pažeidimus sekmadienį sudėtinga, nes savaitgaliais jie nedirba.

„Pagal galiojančią tvarką dirbame kaip visi normalūs žmonės – nuo pirmadienio 8 valandos iki penktos, o penktadienį ketvirtą baigiam darbą. Bet visąlaik reaguojame į iškvietimus, - patikino J. Lažauninkas. - Šitą atvejį aš žinau, nes skambino, dėl grūdų nieko neminėjo, tik dėl kilpų. Jie atsekė iki sodybos ir paskambino. Informavau savo inspektorius, vėl susisiekėme su tuo piliečiu - jie nieko sodyboje nerado. Nutarėme, kad susisieksime pirmadienį. Dabar vienas mano inspektorius dirba šituo klausimu. Buvo kelias dienas nuvažiavęs, nėra to piliečio. Ten toks asocialus žmogus“, - sakė J. Lažauninkas. 

Dar kartą perklausus, visgi ką daryti žmonėms, fiksuojantiems gamtos pažeidimus savaitgaliais, kur kreiptis – ar skambinti į policiją, ar dar kur – pašnekovas patikino, kad nors savaitgaliais ir nedirbama, reikalui esant ieškomas žmogus, kuris galėtų nuvažiuoti į įvykio vietą: „Kad ir nedirbame, reaguojame. Vis tiek randame žmogų, kuris gali nuvažiuoti. Jau buvome susiruošę, bet sukontaktavome su tuo piliečiu, kuris davė informaciją ir kad ten – nė gyvos dvasios. Ant durų kraujo dėmutė ir maišą kažkokį rado. Apie grūdus bent jau man tikrai nieko neminėjo“, - aiškino J. Lažauninkas.
Skaitytoja Ramunė
Radęs šviežius žmogaus pėdsakus, vedančius į miško gilumą, medžiotojas nutarė jais pasekti. Eidamas mišku jis rado keletą iš metalinės vielos pagamintų kilpų, skirtų žvėrims gaudyti.

Pirmadienį pažeidimą fiksavęs asmuo atvyko pas aplinkosaugininkus, atvežė kilpas, surašytas pažeidimų protokolas ir įvykis kol kas yra tiriamas.

„Su policija turime pasirašę net bendradarbiavimo sutartį – jiems priklauso vykti (jeigu būna iškvietimas – red. past.) , - sakė Marijampolės RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas.

Vilkaviškio policijos komisariato viršininkas Edvardas Gruzdys patvirtino, kad sekmadienį iš tiesų gautas pranešimas apie galimą brakonieriavimo atvejį. Rasti keli galimai pavogti grūdų pašarams maišai. Visa informacija perduota tirti aplinkosaugininkams.