Jau ne vienus metus gamtosaugininkai skambina pavojaus varpais, kad Lietuvos telkiniuose įsiviešpatavo rainuotieji vėžiai. Jie nenuodingi, juos galima valgyti, tačiau telkinyje, kuriame gyvena, jie naikina viską. O jų pačių naikinti kviečiami vilniečiai, rašo diena.lt.

Iš Šiaurės Amerikos atklydę rainuotieji vėžiai vis labiau užkariauja mūsų vandens telkinius, grasindami iš jų išstumti vietos siauražnyplius ir plačiažnyplius vėžius. Gausi vėžių invazija Lietuvos telkiniuose užfiksuota 1994 m.

Iki 1994 m. Platelių ežeras buvo laikomas vieninteliu, kuriame šių vėžių nėra, tačiau tais metais atėjūnai pasiekė ir jį.

Neša marą

Pasak Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcijos Gamtos ir kultūros paveldo skyriaus vedėjos Jolantos Radžiūnienės, jie labai agresyvūs ir nereiklūs maistui. Tai reiškia, kad ėda viską: pradedant prasčiausiu maistu – žole, baigiant vieni kitais „Pirmiausia, ėda visų žuvų ikrus. Antra, jie yra vėžių maro nešiotojai, tačiau patys juo neserga. Ir šį ligos užkratą jie neša iš vieno vandens telkinio į kitą“, – didžiausias blogybes, daromas mūsų vėžiams, vardijo J.Radžiūnienė.

Jie aktyviai plinta, jų visur daug. Kaip sakė pašnekovė, net Neryje, kur yra ir sunkiųjų metalų, ir švino, apstu rainuotųjų vėžių. Jie mėsėdžiai, jų maistas paprastai – gendanti žuvis, sliekai, vabalai. Mokslininkų tyrimai rodo, kad daugiau nei pusėje Lietuvos ežerų yra rainuotųjų vėžių.

Svarbiausias klausimas – kaip juos naikinti, kol jie neišnaikino mūsiškių vėžių ir žuvų. J. Radžiūnienės teigimu, dabar paskelbta Aplinkos ministerijos programa, pagal kurią invazinėms rūšims turi būti taikomos specialaus naikinimo priemonės. Rainuotasis vėžys įtrauktas į ypatingo pavojingumo ir ypač greitai plintančių rūšių sąrašą, yra parengti šių vėžių naikinimo veiksmų planai.

„Būtent Balsio ežerui parengtas tas veiksmų planas. Norint, kad jų neliktų, juos reikia gaudyti ir naikinti“, – sakė mokslininkė. Nors gaudymas yra vienas iš aktyvių kovos su jais būdų, jis nėra vienintelis. Kitas būdas yra slopinti jų dauginimąsi cheminėmis priemonėmis.GRYNAS.lt rašė, kad taip pat vienas iš jų naikinimų būdų - jų valgymas.