Vadovaujantis STR 2.02.01:2004 „Gyvenamieji pastatai“ (STR) nuostatomis, balkonų ir lodžijų aptvarų žmonių saugai užtikrinti (saugančių nuo iškritimo) aukštis turi būti ne mažesnis kaip 1,1 m. Vis dėlto šis reglamentas nenumato apribojimų dėl balkonų ar lodžijų aptvarų architektūrinių sprendimų, jie gali būti parenkami atsižvelgiant į statinio ypatybes, užsakovo pageidavimus ir kt.

Dauguma renovuojamų daugiabučių namų pastatyti sovietmečiu, ir jų balkonų aptvarai dažnai yra žemesni, negu turi būti pagal galiojančius reikalavimus. Daugiabučių namų atnaujinimo projektų rengėjai privalo laikytis STR reikalavimų ir numatyti projekte aukštesnius negu 1,1 m balkonų ir lodžijų aptvarus. Jeigu aptvarą būtina paaukštinti, projekto rengėjai turėtų numatyti architektūrinius sprendimus, kurie leistų nesumažinti natūralaus patalpų apšvietimo.

Atsižvelgiant į vis dažniau kylančias problemas, kai daugiabučių gyvenamųjų pastatų modernizavimo metu įrengiami neskaidrūs 1,1 m ir aukštesni balkonų ir lodžijų užtvarai, ir todėl sumažėja natūralus patalpų apšvietimas bei matomumas per pastato langus, Aplinkos ministerija parengė ir artimiausiu metu patvirtins STR pakeitimus numatant, kad balkonų ir lodžijų aptvarų nepermatomos dalies aukštis turi būti ne didesnis kaip 1,1 m nuo balkonų ir lodžijų aikštelių paviršiaus be įrengtos grindų dangos.