Buitinių atliekų sąvartynai, kuriuose sukaupiami tūkstančiai tonų vertingų antrinių žaliavų, apsukriems verslininkams tampa nemažų pajamų šaltiniu, rašo „Lietuvos rytas“.

Plungės atliekų tvarkymo įmonė „Valda” kitą savaitę pradeda dirbti Šiaulių regioniniame atliekų sąvartyne, kuriame per dvejus metus turi gerokai sumažinti ten atvežamų atliekų kiekį. Kasmet čia ketinama persijoti apie 100 tūkst. tonų atliekų.

Už šį darbą Plungės įmonė kaip atlygį gaus sąvartyne išrūšiuotas antrines žaliavas.

Laimėjo įsigiję mobilią mašiną

Norėdama laimėti Šiaulių regioninio atliekų tvarkymo centro paskelbtą konkursą, bendrovė „Valda” pernai rudenį įsigijo apie 700 tūkst. litų kainuojančią mobilią vokišką sijojimo mašiną, kuri per valandą apdoroja 150 kubinių metrų atliekų.

Dar apie 200 tūkst. litų įmonei kainavo specialus transporteris su konteineriu, juo dirbantys žmonės rankomis turės atrinkti kelias žaliavų rūšis.

Apie milijoną litų moderniai šiukšlių rūšiavimo technikai išleidusios Plungės įmonės vadovai tikisi, kad investicijos atsipirks per 5 metus.

Tačiau gali būti, kad įdėtus pinigus plungiškiai susigrąžins gerokai greičiau. To tikėtis leidžia šiuo metu aukštos antrinių žaliavų supirkimo kainos.

Šiandien iš Lietuvos perdirbėjų už gofruotojo kartono toną galima gauti apie 300 litų. Stiklo tona antrinių žaliavų rinkoje kainuoja 30 litų. PET buteliai yra patys brangiausi – už jų toną mokama apie 1200 litų. Pusę visų išrūšiuotų atliekų sudaro brangus plastikas. Spalvoto plastiko tona antrinių žaliavų rinkoje kainuoja apie 300 – 400 litų. Nespalvoto plastiko kaina – iki tūkstančio litų.

Verslo sėkmė – rizikinga

Atliekų neužtenka vien išrūšiuoti. Jas reikia paruošti perdirbti – supakuoti, suslėgti ir parduoti.

T. Raudys pasakojo, kad atliekų rūšiavimo verslas – rizikingas, o jo atsipirkimą apskaičiuoti gana sunku, nes pajamos priklauso nuo svyruojančių antrinių žaliavų kainų ir jų paklausos perdirbimo rinkoje.

Supirkimo kainas nemažai lemia ir pasaulinės ekonomikos tempai. Pasaulį krečiant ekonominei krizei sumažėjo vartojimas ir pakuočių bei taros poreikis.