Siekdamas paskatinti ūkininkus taikyti aplinką tausojančius ūkininkavimo metodus ir dalintis patirtimi šioje srityje, Pasaulio gamtos fondas (World Wide Fund for Nature) kartu su organizacijomis – partnerėmis Baltijos jūros regione nuo 2009 m. organizuoja konkursą „Aplinkai draugiškiausias Baltijos ūkininkas“. Kiekvienoje Baltijos jūros regiono šalyje išrenkamas nacionalinis nugalėtojas, kuris apdovanojamas 1000 EUR (3450 Lt) piniginiu prizu. Iš jų renkamas regioninis „geriausias Baltijos jūros draugas“. Jo pastangos įvertinamos 10 000 EUR (34 500 Lt) piniginiu prizu.

Lietuvoje Baltijai „draugiškiausio“ ūkininko paieškomis rūpinasi Lietuvos gamtos fondas. „Šiuo konkursu siekiame įkvėpti ūkininkus rinktis aplinką tausojančius ūkininkavimo metodus, kuriais mažinamas Baltijos jūros teršimas maistinėmis medžiagomis ir saugoma biologinė įvairovė“, – sako Lietuvos gamtos fondo gamtosaugos specialistas Nerijus Zableckis. „Konkursas atskleidė, kad Baltijos jūros regione daugėja ūkininkų, kurie savo iniciatyva imasi mažinti neigiamą ūkininkavimo poveikį aplinkai. Dažnai tikima, kad tausoti aplinką gali tik smulkūs ekologiniai ūkiai, tačiau šio konkurso organizatoriams ne kartą teko maloniai nustebti ir įsitikinti, kad ši išankstinė nuostata – klaidinga. Regiono šalyse atsiranda vis daugiau įprastų (ne ekologinių) stambių ūkių, kurie imasi mažinti ūkininkavimo poveikį aplinkai – jie supranta, kad racionalus išteklių naudojimas teikia naudą ir aplinkai, ir ūkio biudžetui“, – įsitikinęs N. Zableckis.

Registruotis konkurse ūkininkai gali patys, teikti kandidatūras gali ir ūkininkų organizacijos. Konkurso sąlygas ir dalyvio anketą rasite ČIA. Užpildytų anketų Lietuvos gamtos fondas laukia iki gegužės 17 d.

Kad turime ūkininkų, ryžtu tausoti aplinką ir inovacijomis ūkiuose nenusileidžiančių savo kolegoms Skandinavijoje, byloja konkurso nugalėtojų Lietuvoje patirtis. Aušra ir Vladas Griciai iš Žemaitijos, Jonas Sidaravičius iš Dzūkijos, Arūnas ir Daiva Giedrikai iš Aukštaitijos – šie ūkininkai, užuot virkavę dėl ūkį smaugiančių aplinkosauginių reikalavimų, savo iniciatyva ėmėsi papildomai mažinti ūkininkavimo poveikį aplinkai. Konkurso organizatoriai neabejoja, kad šie ūkininkai savo pavyzdžiu įkvėpė ne vieną kolegą, todėl šiemet nacionalinio konkurso nugalėtojų gretas papildysiantis ūkininkas bus vertas „geriausio Baltijos jūros draugo“ titulo ne tik Lietuvoje, bet ir visame Baltijos jūros regione.

Kviečiame Jus susipažinti su ankstesniais metais organizuoto konkurso nacionaliniais ir regioniniais nugalėtojais bei jų ūkiuose taikomais išteklius ir aplinką tausojančiais ūkininkavimo metodais. Šie ūkiai labai skirtingi savo dydžiu, veikla, patirtimi, tačiau visus juos vienija bendras bruožas – siekis ūkininkauti nekeliant grėsmės Baltijos jūrai ir kitoms ekosistemoms.

Pasitelkdami alternatyvius ūkininkavimo metodus, ūkininkai gali išsaugoti savo ūkyje klestinčią biologinę įvairovę, apsaugoti Baltijos jūrą ir kitus vandens telkinius nuo pražūtingo azoto ir fosforo junginių pertekliaus bei tuo pat metu išlaikyti stabilų ir konkurencingą ūkį. Nesvarbu, ar ūkis jūros pašonėje, ar nutolęs kelis šimtus kilometrų – veikiame jūrą per upelių ir upių sistemą, todėl esame atsakingi už gyvos Baltijos išsaugojimą.