Aplinkos ministrai jau aptarė gamtinio kapitalo ir biologinės įvairovės finansavimo politikos klausimus. Juos svarstant Europos Komisijai atstovavo ES aplinkos komisaras Janezas Potočnikas.

„Turime pripažinti, kad biologinė įvairovė Europoje ir pasaulyje nyksta precedento neturinčiais tempais ir mes esame šio proceso liudininkai“, – pradėdamas susitikimo pirmosios dienos posėdį sakė aplinkos ministras Valentinas Mazuronis. Pasak ministro, ambicingi tikslai iki 2010 m. sustabdyti biologinės įvairovės nykimo spartą pasaulyje nebuvo įgyvendinti, nes daugelyje viešosios politikos sektorių trūksta motyvų šiam tikslui pasiekti ir problemos masto suvokimo.

Susitikimo dalyviai diskutavo, remdamiesi Lietuvos parengtu ir išplatintu dokumentu. Jie nubrėžė gaires tolimesniam Europos Sąjungos ir jos valstybių darbui užtikrinti finansuojant gamtos ir biologinės įvairovės apsaugą. Per diskusijas pritarta, kad dėl biologinės įvairovės nykimo gali susilpnėti ekosistemų atsparumas ir pablogėti žmonių gerovė.
Citata
Vieningai pripažinta, kad investicijos į gamtinį kapitalą, įskaitant „Natura 2000“ teritorijas, žaliąją infrastruktūrą ir jos atkūrimą, artimiausius septynerius metus turi būti visų ES valstybių prioritetu.

Susitikimo metu ne kartą buvo pabrėžta, kad būtina su biologine įvairove susijusius prioritetus ir veiklas integruoti į kitų sektorių politikas ir kad tinkamas finansavimas šiai sričiai galės būti užtikrintas tik sutelkus ES ir nacionalinius finansinius išteklius. Vieningai pripažinta, kad investicijos į gamtinį kapitalą, įskaitant „Natura 2000“ teritorijas, žaliąją infrastruktūrą ir jos atkūrimą, artimiausius septynerius metus turi būti visų ES valstybių prioritetu. Ministrai sutarė, kad svarbu stebėti, ar biologinės įvairovės išsaugojimui skiriamos lėšos yra tinkamai panaudojamos. Jie taip pat pabrėžė, kad būtina vykdyti ES tarptautinius įsipareigojimus saugant biologinę įvairovę.

Neformalaus susitikimo pietų metu ministrai šiandien dar aptars galimą skalūninių dujų žvalgymo ir gavybos poveikį aplinkai ir ES numatomus veiksmus šioje srityje. Po pietų susitikimo dalyviams bus pristatytas sėkmingas biologinės įvairovės išsaugojimo Lietuvoje pavyzdys – Pavilnių regioninis parkas ir jame esanti unikali Pūčkorių atodanga.