Aplinkos apsaugos komitetas kartu su Anykščių miškų urėdija organizuoja pavasarinę medžių sodinimo talką Anykščių rajono Pavarių girininkijoje. Talkoje dalyvaus Seimo nariai, Anykščių miškų urėdijos darbuotojai, moksleiviai, Anykščių Dariaus ir Girėno 1-osios kuopos jaunieji šauliai. Bus sodinami vienerių metų hibridinių drebulių sodinukai, užauginti Pavarių medelyne.

Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas balandžio 12 d. informavo Seimo narius apie Anykščių urėdijos modernų požiūrį ir iniciatyvą nenaudojamose žemės ūkio paskirties žemėse auginti vieną perspektyviausių mūsų klimatinėje zonoje biomasės prieaugio požiūriu rūšį – hibridinę drebulę. Tai greitai augantis paprastosios drebulės ir amerikinės drebulės dirbtinės selekcijos būdu gautas tarprūšinis hibridas. Jas galima naudoti ir veisiant upių apsaugines juostas, siekiant sumažinti mineralinių trąšų nuotekas į upes ir ežerus, nes šie medžiai savo šaknimis gerai sulaiko azotą ir kitus elementus, kurie iš dirbamų žemių nuplaunami į upes.

Pasodinus hibridines drebules vieną kartą, derlių galima nuimti tris kartus – antroji ir trečioji karta atauginama iš atžalų. Hibridinių drebulių kirtimo amžius pasiekiamas per 20 metų. Taigi maždaug per 65 metus nuimami trys derliai. „Visada atiduodamas pirmenybę natūraliems miškams suprantu, kad ekonominiam vystymuisi reikalingi medienos ištekliai, todėl plantacinių miškų veisimas, ypač nenaudojamose žemėse visiškai atitinka darnumo kriterijus“, – savo pareiškime akcentavo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas.