Kiekvienais metais Jeilio universitetas išrenka žaliausias pasaulio valstybes, remiantis tam tikru palyginamuoju aplinkosaugos indeksu. Štai pirmaujančių šalių septintukas, kurį pateikia veria.com.

Gštadas, Šveicarija

1. Šveicarija. Ši valstybė yra žinoma dėl savo bene trapiausių ir pažeidžiamiausių ekosistemų pasaulyje. Alpių kalnuose esančios ekosistemos yra unikalios, nes ten augantys augalai nėra aptinkami žemesnėse vietovėse. Šios ekosistemos yra itin jautrios klimato pokyčiams, todėl vienas iš šveicarų politikos prioritetų – „žalia“ gyvensena. Vyriausybė stengiasi tiesiogiai paveikti žmonių gyvenseną, pavyzdžiui, apmokestinant atliekų šalinimą (ir taip skatinant vartotojus rūšiuoti atliekas) arba motyvuojant piliečius naudotis viešuoju transportu, daugiau vaikščioti ar važinėtis dviračiais.

Dzūkijos deja vu Latvijoje

2. Latvija. Lietuvos sesė Latvija nesenai pradėjo nacionalinę kampaniją, skatinančią piliečius daugiau kreipti dėmesį į aplinką ir gyventi ekologiškai. „Latvija – tai žaliausia pasaulio valstybė?“ - šios kampanijos klausimas, leidžiantis suprasti, kad nuostabi Latvijos gamta bei jos ištekliai nėra amžini. Šalis yra įsipareigojusi labiau integruoti aplinkosaugą į valstybės politiką, taip pat nesenai prisidėjo prie projekto „Švari kelionė“ (angl. Clean Drive), kurio tikslas – skatinti ekologiškesnes transporto priemones.

Preikestolen, Norvegija

3. Norvegija. Norvegija skatina savo piliečius maksimaliai sumažinti taršą anglies junginiais. Yra užsibrėžtas tikslas tą padaryti nacionaliniu mastu iki 2030 metų. Vyriausybė keičia kainų politikos strategiją, skatindama piliečius persvarstyti savo išteklių vartojimą bei veiklą, kuri gali kelti žalą aplinkai.

Liuksemburgo kraštovaizdis

4. Liuksemburgas. Ši maža šalis atlieka daugybę tyrimų, susijusių su atliekų tvarkymu ir energijos gaminimo alternatyvomis. Liuksemburgo vyriausybė skatina ekologišką gyvenseną.

Iš L.Adomaičio kelionės po Kosta Rika

5. Kosta Rika. Kaip ir Norvegija, Kosta Rika yra įsipareigojusi maksimaliai sumažinti taršą anglies junginiais iki 2021 metų. Valstybė investuoja labai daug pinigų bei tyrimų į atsinaujinančius energijos išteklius. Tiesa, Kosta Rikos miškų kirtimas prieštaravo aplinkosauginei šalies politikai, bet vyriausybė inicijavo 5 mln. medžių pasodinimą per paskutinius penkerius metus.

Rytų užutekis, Prancūzija

6. Prancūzija. Prancūzija yra šiame sąraše dėl to, kad aktyviai skatina savo piliečius naudoti ekologišką kurą, vykdo energijos taupymo politiką bei skatina atsinaujinančius energijos šaltinius, perdirbimą ir augančią ekologinę žemdirbystę.

Montafonas. Pakeliui į Šveicarijos vartus

7. Austrija. Ši nedidelė valstybė, kurios 46 proc. ploto užima miškai, gamtos apsauga ir mokėjimas gyventi jos pašonėje yra itin svarbus. Austrijos vyriausybė užima svarbų vaidmenį aplinkosaugos srityje, ypač laikantis nacionalinių standartų. Daugiau nei pusė Austrijoje pagaminamos energijos sudaro hidroenergija, vėjo bei saulės energija, biokuras.