Viena iš šventės dalyvių – jogos trenerė Jurga Piekutė, Indijoje atsiradusiu filosofiniu mokymu susidomėjusi jau prieš dvidešimt metų. Trenerė pripažįsta, jog joga gali užsiimti kiekvienas bei supažindina su pirmaisiais žingsniais, norint pasiekti ilgalaikių dvasinio mokymo rezultatų.

- Kuo ypatinga joga?

- Indijos išminčiai suvokė žmogaus proto bei jo veikimo dėsnių svarbą. Šiandien joga laikoma žmonijos paveldo dalimi. Tarptautinis Jungtinių Tautų organizacijos Jogos dienos pripažinimas rodo šio dvasinio mokymo tęstinumą. Juk žmogaus protas veikia tapačiai, nepriklausomai nuo asmens tautybės, kultūrinių skirtumų. Joga leidžia ne tik labiau suprasti save, bet ir suvokti santykį su aplinkiniais, žmonių tarpusavio bendrumą.

Pirmoji mano pažintis su joga prasidėjo dar ankstyvoje paauglystėje. Šia filosofija susidomėti paskatino tėčio nupirktas jogos mokymo vadovėlis. Skaitydama ir individualiai atlikdama pratimus savo kambaryje pastebėjau, jog joga pradėjo keisti mano požiūrį į pasaulį. Joga sujungia žmogaus protą, kūną bei dvasią. Natūralu, jog pradėjus domėtis jogos filosofija kinta ir asmens pasaulėjauta.

- Ar pradėjus užsiimti joga radikaliai pasikeičia gyvenimo būdas?

- Kasdieninių įpročių pokytį lemia žmogaus asmenybė. Tiesa, pradėjus užsiiminėti joga pasikeičia keletas esminių gyvenimo būdo aspektų. Kadangi joga mažina stresą ir įtampą, žmogus tampa pastabesniu. Jis pradeda pastebėti daugybę smulkmenų, aplinkos detalių, kurių dėl rutinos bei nuolatinio nuovargio nepastebėjo anksčiau. Be to, pakinta žmogaus požiūris į jį supančius žmones, jo paties asmenybę. Jogos propagavimas suteikia galimybę tapti atviresniu. Keičiasi ir asmens saviraiška, jo reakcija į gyvenimiškas situacijas. Joga padeda žmogui tapti savimi. Dėl šių veiksnių pokyčio pakinta ne tik žmogaus gyvenimo būdas. Keičiasi visas gyvenimas.

- Kas būdinga kvėpavimo, lankstumo pratimams bei meditacijai?

- Minėta žmogaus kūno, dvasios bei proto vienybė būtina atliekant jogos pratimus. Pakitusios emocijos lemia kvėpavimo ritmo pokytį. Žmogaus kvėpavimas suletėja, o tai sukelia tam tikrus kūno pojūčius. Vertėtų pastebėti, jog kvėpavimas valdomas lengviau, nei protas ar emocijos, jis padeda keisti proto būseną. Todėl, kiekvieną dieną atliekami jogos pratimai galėtų būti vadinami savotiška „proto higiena“ – kasdieniniu minčių praskaidrinimu, kuris ir laikomas vienu esminių jogos treniruočių, meditacijos tikslų.

- Ką turėtų žinoti norintieji pradėti ir kokius pratimus vertėtų pasirinkti?

- Kiekvienas norintis pradėti užsiiminėti joga turėtų prisiminti, jog joga - prieinama kiekvienam, nepriklausomai nuo asmens finansinės padėties bei kitų išorinių veiksnių. Jogos komercializavimą, kuris pastebimas šiais laikais lėmė žmonių, propaguojančių jogos mokymą požiūrio pokytis. Mano nuomone, joga – ne atlygiu paremta profesija, o pagalbos kitiems priemonė.

Jogos pratimams atlikti užtenka tik noro ir patogaus kilimėlio. Pratimus reikėtų rinkis individualiai, atsižvelgiant į savo galimybes. Be galo svarbu nepersistengti. Juk tuomet, joga taps dar viena sporto šaka, o ne filosofinio mokymo šaltiniu. Reikėtų rasti aukso vidurį ir raumenų tempimo pratimus atlikti jaučiant vidinį komfortą.

Beje, vertėtų nepamiršti, jog skaitymas ir užsiiminėjimas joga namuose ne toks veiksmingas. Didesnis palaikymas ir bendrumo jausmas išgyvenamas grupinių treniruočių metu. Svarbiausia – nelyginti savęs su kitais. Tikroji joga, tai – dvasinio pakilimo jausmas, kiekvieno išgyvenamas asmeniškai.

1. Pratimas "Medžio asana". Reiškia gamtos palaikymą, tausojimą, pusiausvyrą gyvenime.
2. Pratimas "Kario asana". Simbolizuoja stabilumą, vidinę tvirtybę.
3. Pratimas "Lotoso žiedas". Klasikinė jogos poza. Atliekant šį pratimą be galo svarbu stuburą išlaikyti tiesioje padėtyje.
4. Pratimas "Povo uodega". Atliekant šį pratimą atsipalaiduoja kaklas, ilsisi visa viršutinė kūno dalis.
5. Pratimas "Šuo". Simbolizuoja tobulą pusiausvyrą tarp kūno tempimo ir jo atsipalaidavimo.

Atviri jogos užsiėmimai vyks birželio 17-21 d. ryte ir vakare, o birželio 21 kviečiame dalyvauti jogos dienos renginiuose!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)