Tačiau laiku atkreipus dėmesį į metabolinį sindromą, pakoregavus gyvenimo būdą ir mitybos įpročius, galima išvengti žalingų pasekmių sveikatai.

Maždaug 34 procentai Šiaurės Amerikos gyventojų, vyresni negu 20 metų, turi metabolinį sindromą. Jis siejamas su padidėjusia tokių ligų, kaip II tipo diabetas, vėžys, lėtiniai uždegimai ir širdies bei kraujagyslių ligos, rizika, rašo remedies-and-recipes.com.

Metabolinis sindromas – plačiai paplitusi su nutukimu siejama patologija, kuri išsivysčiusiose šalyse nustatoma apie 20–30 proc. gyventojų. Šis sutrikimas aptinkamas pas 40 proc. vyresnių nei 60 metų žmonių.

Per pastarąjį dešimtmetį metabolinis sindromas virto didele problema ir realia grėsme.

Tai sudėtingas ir daugiaveiksnis sutrikimas, kuriam įtakos turi genetika, aplinkos ir mitybos poveikis. Galima teigti, kad metabolinis sindromas yra ne liga, o nuspėjamas mūsų 100 tūkstančių metų psichologijos atsakas į pernelyg kaloringą mitybą. Turima omenyje didelis rafinuotų ar perdirbtų maisto produktų vartojimas, kuriuose nėra pakankamai vitaminų, trūksta mikroelementų ir ląstelienos gautoms kalorijoms asimiliuoti.

Čia aptarsime esminius dalykus, kurie padės išvengti metabolinio sindromo ar jo atsikratyti.

Lieknumas

Nutukimas yra pagrindinė metabolinio sindromo priežastis. Jo riziką sumažina aukštas liesų ir riebių audinių santykis. 140 kilogramų sveriantis kultūristas neturi šio sindromo, nes jo svorį sudaro ne papildomi riebalai, o papildomi raumenys! Kuo daugiau raumenų turite ir kuo labiau juos naudojate, tuo mažesnė atsparumo insulinui ir didelio cholesterolio kiekio rizika.

Paprastas sprendimas: svorių kilnojimo treniruotes derinkite su mažai riebalų ir daug baltymų turinčia dieta.

Be papildų vangus?

Buvo primiršta, kad didelis nuovargis yra skorbuto – ligos, kurią sukelia vitamino C trūkumas – simptomas. Milijonams žmonių, kurie jaučiasi pervargę, gali paprasčiausiai trūkti vitamino C. 2006 metais atlikto tyrimo duomenimis, dėl vitamino C trūkumo padidėja nuovargis, gali imti stigti oro, dusinti, be to, 25 procentais sumažėja riebalų deginimas fizinio krūvio metu. Kasdien vartojami papildai su 500 miligramų vitamino C riebalų deginimą paspartino keturis kartus.

Mažai magnio ir kalcio turinčios dietos siejamos su suaugusių žmonių nutukimu. Dėl magnio trūkumo sutrinka raumenų, širdies ir kraujo cukraus funkcijos. Taip pat tyrimais nustatyta, kad vidutinis magnio trūkumas stipriai sumažina fizinį pajėgumą. Dėl kalcio stygiaus organizmas pradeda kaupti riebalus, nes nuolatinis šio elemento trūkumas stabdo bendrą medžiagų apykaitą.

Vitamino D trūkumas siejamas su padidėjusia metabolinio sindromo ir II tipo diabeto rizika. Vien saikingas buvimas saulėje akivaizdžiai sumažina metabolinio sindromo riziką.

L-karnitino trūkumas apsunkina riebalų pavertimą energija. Vartojant karnitino papildus paspartėja riebalų deginimas ir sumažėja atsparumas insulinui.

Paprastas sprendimas: 1000 miligramų kalcio, 500 miligramų magnio, 3000 miligramų vitamino C, 3000 TV vitamino D, 3000 miligramų L-karnitino per dieną.

Evoliucinė dieta

99,8 procento žmonijos laiko mes valgėme neperdirbtą laukinį maistą. Mūsų mityboje nebuvo grūdų, rafinuoto cukraus, sojos pupelių, žemės riešutų, pieno produktų, augalinių aliejų ar distiliuoto alkoholio.

Norėdami užkirsti kelią metaboliniam sindromui, kasdien turite suvartoti nuo 60 iki 100 gramų liesų baltymų, įskaitant du kartus per savaitę žuvį ar vėžiagyvius, taip pat kasdien gauti nuo 2 iki 4 gramų žuvies taukų. Žuvies taukuose esančios medžiagos mažina krešulių susidarymo tikimybę bei stabilizuoja širdies raumens veiklą (užkertamas kelias aritmijai).

Valgykite vaisius ir krakmolingas daržoves (tokias kaip žirniai, pupelės, bulvės, moliūgai ir burokėliai). Tai turėtų būti jūsų pagrindinis angliavandenių šaltinis.

Paprastas sprendimas: išbraukite iš savo mitybos kviečius. Kasdien vartokite žuvų taukus, 2-3 arbatinius šaukštelius bičių žiedadulkių, antioksidantų papildus ir daržovių sultis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)