Valentinas Ivanovičius Dikulis – Valstybinio nugaros smegenų traumas patyrusių ligonių ir vaikų su cerebrinio paralyžiaus padariniais reabilitacijos centro vadovas, be to, yra Tarptautinės informatizacijos akademijos akademikas, profesorius, biologijos mokslų daktaras ir Rusijos liaudies artistas. Jis jau apie 30 metų užsiima atraminio judamojo aparato bėdų turinčių žmonių reabilitacija.

Sėdėjimas – nugaros priešas

Ilgas sėdėjimas atsipalaidavus yra didžiausias krūvis tarpslanksteliniams diskams.

Deja, žmonės laukia skausmo, tirpimo ir tik tada pradeda gydytis. Neretai žmogus nesuvokia, kaip tai rimta. Nudiegė, sumaudė, suskaudo. Kad ir kaip liūdna, daugelis neranda laiko sau. Suskaudo pirmą kartą – išrašė vaistų, ko nors suleido, praėjo. Bet skausmas juntamas vis dažniau. Ir kai galų gale žmogus kreipiasi į gydytojus ir pasitikrina, jau būna per vėlu.

Tūkstančių ligonių gydymo akademiko Dikulio klinikose patirtis byloja: reikia iškart sunerimti. Bet koks skausmas juosmens srityje, ypač jei pereina į sėdmenis ir koją, yra labai rimtas signalas. Būtina kreiptis į gydytoją.

Valentino Dikulio metodika leidžia atkurti normalų judamąjį aktyvumą, stuburo ir sąnarių darbingumą. Ji yra nuolat atnaujinama ir tobulinama, padeda atsigauti net ir sunkiausiems ligoniams. Šitaip yra todėl, kad programa taikoma individualiai kiekvienam ligoniui, ji apima gydomąją kūno kultūrą ir gimnastiką. Pratimais sudaromas raumenų korsetas dekompresijai užtikrinti: raumenys palaiko taisyklingą stuburo padėtį ir neleidžia užspausti nervų.

Šiuo metu akademiko Dikulio centrai yra gavę 137 000 gydymosi paraiškų iš 32 pasaulio šalių. Kad visi šie žmonės sulauktų pagalbos, daugelyje šalių, ypa

NVS šalyse, reikia steigti naujus skyrius, tokius pat reabilitacijos centrus.

Akademikui Dikuliui vadovaujant ir pagal jo metodiką centrai dirba daugelyje šalių: Amerikoje, Japonijoje, Lenkijoje, Italijoje. Kai kuriose šalyse atidaryta po kelis skyrius. Šalys, kur norima atidaryti centrus, kreipiasi į Valentiną Ivanovičių, studijuoja metodiką, ir jis atsižvelgia į jų norą padėti žmonėms.

2015 metais Didžiojoje Britanijoje Valentinui Ivanovičiui buvo įteiktas apdovanojimas už geriausią nugaros smegenų traumas patyrusių ligonių reabilitacijos metodiką. Pasaulio specialistai dar sykį patvirtino: akademiko Dikulio metodika efektyvi!

Skoliozė

Skoliozė – vienas sunkiausių ir labiausiai paplitusių nugaros pažeidimų, kurio nieku gyvu negalima palikti savieigai. Su juo reikia kovoti.

Sakyti, kad galima visiems laikams atsikratyti skoliozės, vadinasi, sakyti netiesą. Bet pradėjus gilintis į problemą iškart, kai tik skoliozė buvo diagnozuota, galima išvengti labai skaudžių padarinių. Jeigu sergantis vaikas nepaliktas likimo valiai, jeigu su juo dirbama ir jis pats dirba, jo griaučiai formuosis taisyklingai.

Dažniausia tėvų klaida – išgąstis ir karštligiškos paieškos, kas jiems galėtų padėti. Jie vaikšto po ligonines ir klinikas, o iš tikrųjų nieko konkrečiai nedaro. Gydytis reikia pas gydytojus, specialistus, profesionalus! Nieko nenoriu įžeisti, bet labai dažnai, kai ištinka nelaimė, kai suserga vaikas, šalia atsiranda daug neaiškių žmonių.

Esą tie žmonės turi kažkokios energijos, žino ypatingų metodų bei paslapčių ir gali tam tikromis manipuliacijomis išgydyti. Nieko neklausykite, jūsų vaikui padės tik gydytojai, diplomuoti specialistai – oficialioji medicina.

Jūsų sveikata – jūsų rankose. Laikykitės sveikos gyvensenos principų. Užtikrinkite tai savo vaikui. Taip, nepakankamai maitinti negalima, bet ir pervalgydinti nevalia. Visavertis miegas ir poilsis, subalansuota mityba, vitaminų kursai, stresinių situacijų šalinimas – visa tai svarbu ir reikalinga, kad vaikas augtų sveikas. Ir, suprantama, reikia judėti – sportuoti.

Jeigu nesirūpinsite savo stuburu, laikui bėgant jis jums tai primins. Stuburas – tai pagrindas, tai mūsų sveikatos stulpas. Kokia bus jo būklė, tokia bus ir žmogaus būklė. Linkiu jums geros sveikatos.

***

Tai buvo ištrauka iš leidyklos „Alma littera“ išleistos knygos Valentino Dikulio knygos „Gyvenk be nugaros skausmų“.
Valentin Dikul „Gyvenk be nugaros skausmų“
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)