Pavojingiausi sveikatai yra riebalai ant pilvo, informuoja mirror.co.uk.

Jūs dėmesiui – keturi mitai apie riebalus, o paskui – keli patarimai, kaip sulieknėti.

1 mitas: džinsai ėmė spausti, bet svarstyklės rodo tokį patį svorį, taigi viskas gerai.

Netiesa. Riebalai skirtingi. Poodiniai riebalai yra po oda, jie kaupiasi ant šlaunų, sėdmenų ir rankų. Labai svarbu, kad riebalų kiekis organizme neviršytų rekomenduojamo kiekio (21–30 proc. moterims), na o pavojingiausi sveikatai – riebalai ant pilvo.

Riebalai pilvo zonoje kaupiasi pilvo ertmėje, jie spaudžia vidaus organus – kepenis, kasą ir žarnas. Jie gali pradėti gaminti hormonus ir baltymus, kurie sukelia uždegimą ir trikdo hormonų pusiausvyrą.

2 mitas: riebalai ant pilvo niekaip neišnyksta.

Netiesa. Džiugi žinia – ėmus laikytis dietos, riebalai ant pilvo dažniausiai ima tirpti pirmieji. Taip yra todėl, kad jie sunaudojami kaip energijos šaltinis. Tarkime, kad organizmas – voverė, o riebalai ant pilvo – drevė su riešutais. Iš tiesų riebalai kenksmingi sveikatai dėl aktyvios medžiagų apykaitos požiūriu prigimties, tačiau dėl tos pačios priežasties jų lengviau atsikratyti.

3 mitas: turiu gelbėjimosi ratą ant pilvo, bet kūno masės indeksas normalus, taigi nėra ko nerimauti.

Netiesa. Tyrimai rodo – net jei nepatenkate į nutukusių žmonių kategoriją, reikia stebėti pilvo ir klubų apimtį (angl. WHR). Jei riebalai kaupiasi pilvo zonoje, tai reiškia, kad jums didesnė antrojo tipo diabeto rizika, širdies ir kraujagyslių ligų rizika, krūties vėžio, tiesiosios žarnos vėžio, Alzheimerio ligos rizika.

Kai apskaičiuoti WHR:

Išmatuokite liemens ir klubų apimtį, tada padalinkite pilvo apimties skaičių iš klubų apimties skaičiaus. Pavyzdžiui: 70 padalinti iš 92 lygu 0,76. Jei rezultatas – daugiau nei 1 vyrams ir daugiau nei 0,85 moterims, tai reikštų, kad turite per daug riebalų ant pilvo.

4 mitas: tik vyrams su vadinamuoju alaus pilvu reikėtų susirūpinti.

Netiesa. Vyrams riebalai dažniau kaupiasi ant pilvo, moterims – pasiskirsto ant viso kūno (jojiko kelnės, sparneliai – girdėta, tiesa??). Tačiau moterys pastebi, kad po menopauzės buvusi kriaušės ar smėlio laikrodžio figūra ima virsti obuolio tipo figūra.

Dietologė Claire Barnes pataria, kaip sumažinti riebalų ant pilvo:

1. Mažinkite perdirbtų angliavandenių.

Duona, pyragai ir kitokie kepiniai organizme virsta gliukoze, o paskui – riebalais, jei nėra sudeginami sportuojant.

Vietoje sumuštinių valgykite salotas su lęšiais ar avinžirniais.

2. Dieną valgykite sveikatai naudingų baltymų.

Tokie baltymai suteikia sotumo ir maistingų medžiagų. Dieną pradėkite nuo virtų kiaušinių ar košės su sėklomis ir riešutais. Pietums valgykite liesos mėsos, gėlųjų vandenų žuvies, lęšių, pupelių.

3. Valgykite sveikų, naudingų riebalų.

Omega 3 riebalų rūgštys padeda organizmui susidoroti su riebalų pertekliumi. Valgykite graikinių, riešutų, skumbrės ir lašišos. Ant salotų užpilkite alyvuogių ar linų sėmenų aliejaus. Galima kasdien vartoti žuvų taukų papildų.

4. Judėkite.

Kardiopratimai ir svarmenų kilnojimas keičia kūno struktūrą, didina raumenų masę. Pratimai skatina aplink organus susikaupusius riebalus versti energija.

5. Vartokite tirpios ląstelienos papildų.

Gerosioms bakterijoms žarnyne reikalingas inulinas, jis skatina organizmą gaminti riebalų rūgštis, kurios paverčia susikaupusius riebalus energija.

Inulino yra šparaguose, svogūnuose ir bananuose. Galima vartoti papildus.

6. Išsimiegokite.

Kas naktį išmiegant po 8 val., palaikomas natūralus organizmo ritmas, cukraus lygio kraujyje balansas. Kai cukraus lygis kraujyje subalansuotas, energijos pakanka visą dieną. Tada žmogus mieliau sportuoja, mažiau nori saldumynų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)