„Praėjus maždaug metams po dukters gimimo, norėjau pastoti antrą kartą. Deja, išgirdau antrinio nevaisingumo diagnozę. Per kitus dvejus metus man teko nesuskaičiuojama daugybė vaisingumą skatinančių medikamentų, buvo išbandyta intrauterininė implantacija, galiausiai įveikti aštuoni apvaisinimo mėgintuvėlyje ciklai, deja, viskas veltui. Lyg to dar nepakaktų, aš priaugau 55 kilogramus“, – pasakojimą pradeda R. Winston.

Akušerė ginekologė Julie M. Levitt iš Čikagos tvirtina, kad svorio augimas gydant nevaisingumą yra įprastas dalykas. Hormoniniai pokyčiai gali skatinti apetitą.

Pokyčiai

„2015 metų vasarą, praėjus porai mėnesių nuo aštuntojo dirbtinio apvaisinimo ciklo pabaigos, nusprendžiau „pailsėti“ nuo gydymo ir sutelkti dėmesį į savo kūną. Daug žmonių sakė, kad prireiks ilgų metų antsvoriui atsikratyti, tačiau aš nenorėjau tiek laukti“, – toliau pasakoja moteris.

Rugsėjo mėnesį ji išgirdo, kad jos sporto klubas rengia nacionalinį svorio metimo iššūkį. R. Winston kilo mintis, kad tai – jos šansas. Tuo metu ji svėrė 120 kilogramų.

Maistas

Moteris susitiko su savo mitybos specialiste, kuri nurodė jai, kokius maisto produktus valgyti ir kokių vengti. Taip pat buvo aptarta, kokios strategijos padės laikytis užsibrėžto tikslo. Viena jų – užkąsti prieš einant pavalgyti į miestą, kad kavinėje nepersivalgytų.

„Kadangi sumažinau kalorijų kiekį, per pirmąsias keturias-šešias iššūkio savaites svoris krito greitai, o paskui stabilizavosi. Sužinojau, kad valgau per mažai, turint omenyje visą mano sportavimą, – toliau apie savo kovą su antsvoriu pasakoja ji. – Pradėjau valgyti per dieną šešis kartus po labai mažai, nuolat turėjau po ranka sveikų užkandžių, tokių kaip uogos, vištienos krūtinėlė, avokadai, sardinės, lašiša ir tunas. Žinojimas, kad aš visada turiu šių sveikų maisto produktų, malšino mano nerimą“.

Treniruotės

R. Winston pasakoja lankiusis sporto klube šešis kartus per savaitę. Kadangi jai ir anksčiau patiko bėgioti, ji reguliariai naudojosi bėgimo takeliu ir sportavo su svarmenimis.

„Stengiausi padaryti 30 tūkstančių žingsnių per dieną. Nors nesu svarmenų gerbėja, kilnojau juos, norėdama užkirsti kelią raumenų praradimui ir siekdama paskatinti savo medžiagų apykaitą, – prisimena ji. – Kiekvieną kartą, kai atsirasdavo kelios laisvos akimirkos, aš eidavau. Jeigu iki dienos pabaigos nepasiekdavau savo žingsnių skaičiaus, bėgiodavau po apylinkes naktį tol, kol pasiekdavau tikslą“.

Kai R. Winston parašė savo trenerei žinutę, kad jaučiasi pervargusi ir nori viską mesti, ji patarė vietoj 30 tūkstančių žingsnių apsiriboti 20 tūkstančių per dieną. Taip pat ji pasiūlė atsipalaidavimui ir nusiraminimui lankyti jogos ar Pilateso užsiėmimus. Tai jai labai patiko.

Streso sumažinimas

Moteris pasakoja, kad siekiant atsikratyti antsvorio jai teko išmokti atsipalaiduoti.

„Pirmiausia mano prioritetu tapo mažiausiai dešimties valandų miegas per naktį. Man reikėjo daugiau miego nei įprastai, kad atsigaučiau, kadangi labai daug treniravausi. Rūpinimasis tokiais kasdieniniais dalykais, kaip sąskaitų apmokėjimas, viso iššūkio metu perėjo į mano vyro rankas.

Taip pat paprašiau jo padėti man daugiau namuose. Jo parama man buvo neįtikėtina“, – džiaugiasi pašnekovė.

Laimėjimas

Moteris neslepia, kad mesti svorį buvo sudėtinga. Tikslo siekimas priminė darbą pilnu etatu. Kai jausdavosi suirzusi, susirangymas nakčiai lovoje su dukra jai suteikdavo nusiraminimą ir leisdavo matyti visose šiose pastangose prasmę. Mintis, kad tai gali padėti padovanoti dukrelei broliuką ar sesutę, vertė tikėti, kad pastangos to vertos.

„Per visas šias varžybas numečiau 40 kilogramų ir gavau 10 tūkstančių dolerių premiją, kuo sunkiai galėjau patikėti. Dalį pinigų išleidau atostogoms su šeima Izraelyje, o visus likusius paskyriau dirbtinio apvaisinimo sąskaitoms apmokėti“, – atvirauja R. Winston.

Nors svorio metimo varžybos baigėsi, moteris iš visų jėgų stengiasi išlaikyti savo svorį ir pasitelkusi sveiką maistą bei treniruotes užsiauginti daugiau raumenų. Ji ir toliau tris kartus per savaitę daro Pilates pratimus, du kartus per savaitę kilnoja svarmenis. Per dieną ji padaro mažiausiai 10 tūkstančių žingsnių ir vis dar iš savo prioritetų sąrašo neišbraukė kokybiško miego ir streso valdymo.

Didžiausias atpildas

„Neketinu meluoti, laimėta pinigų suma buvo stulbinanti, tačiau didžiausias atpildas yra gera sveikata ir savijauta. Kai mes pradėsime devintą apvaisinimo mėgintuvėlyje procedūrą, tikiu, kad mūsų galimybės turėti sveikus embrionus bus daug didesnės nei jos buvo tuo pat metu pernai metais“, – nepraranda optimizmo ji.

Svarbiausias patarimas

„Svarbu, kad aplink jus būtų žmonės, kurie jus padrąsina. Ar tai būtų draugai, ar šeima, treniruočių kolegos, grupinės kūno rengybos treniruotės, ar profesionalai, tokie kaip jūsų sporto klubo treneriai ar mitybos specialistai, remiančiųjų rato buvimas itin svarbus norint gyventi sveikesnį gyvenimą“, – reziumuoja 40 kilogramų atsikračiusi R. Winston.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)