Argi nebūtų puiku, jei vietoj to, kad savo kailiu kaip bandymų triušiai išbandytume kiekvieną naują mitybos madą, visų pirma patikrintume, kurios iš jų yra niekam tikusios?

Dietologas ir mitybos ekspertas Andy Bellatti išskyrė tris kriterijus, pagal kuriuos galima akimirksniu perprasti, ar dieta veiksminga, ar ne, rašoma independent.co.uk. Jis taip pat pateikė patarimų, kaip neveiksmingą dietą patobulinti:

Pavojaus signalas Nr. 1: akcentuojami milteliai, tabletės ir pan.

„Milteliai ir tabletės yra rimtas pavojaus signalas“, – pasakė A. Bellatti leidiniui „Business Insider“.

Šie mišiniai problematiški tuo, sako jis, kad paimamas maisto produktas, pavyzdžiui, vaisius ar daržovė, ir apdorojamas bei išskaidomas taip, kad iš jo liktų tik vienas ingredientas. Nieko tokio, jei taip gaunami, pavyzdžiui, kakavos milteliai, svarbiausia, kad milteliai nebūtų jūsų mitybos pagrindas.

„Paprastai kokių nors miltelių mes naudojame arbatinį šaukštelį ar šaukštą, ne daugiau. Vertėtų susimąstyti, kiek būtų tikro produkto. Puodelis brokolių at ketvirtadalis puodelio anakardžių. Skirtumas nemažas“, – sako A. Bellatti.

Kaip patobulinti: valgykite, kiek įmanoma, natūralius produktus.

Rašytojas Michaelas Pollanas pasakė geriausiai: „Valgykite maistą. Ne per daug. Daugiausiai augalinį.“

Nepamirškite į savo racioną įtraukti šviežių daržovių, tokių kaip brokoliai, paprikos ir Briuselio kopūstai. Šios traškios įvairiaspalvės daržovės ne tik skanios – jose labai daug mūsų organizmui būtinų vitaminų ir mineralų. Jose taip pat daug ląstelienos, kuri padeda ilgiau jausti sotumą ir tarp valgių neužkandžiauti.

Pavojaus signalas Nr. 2: dietos rezultatai apibūdinami labai miglotai.

Jei dietos aprašyme skamba tokie pažadai, kaip „Harmonizuosite savo aurą“, yra tikimybė, kad vargu ar ji bus veiksminga. Viena problemų, kodėl neveiksminga ant sveikatos produktų etikečių rašyti tokius šūkius – tai visiškai subjektyvu, jų neįmanoma patikrinti, sako A. Bellatti.

Kitaip tariant, vargu ar kas gali patikrinti, ar produktas iš tiesų gali „padėti jums rasti savo tikrąją esmę“. Ir nepamirškite, kad tokius šūkius rašo žmogus, kuris iš produkto gauna pelną.

Kaip patobulinti: valgykite produktus, kurie turi konkrečių jums reikalingų medžiagų.

Dauguma sveikos mitybos gairių akcentuoja ypatingus, įvertinamus privalumus, pavyzdžiui, per dieną reikia išgerti tam tikrą kiekį vandens (tikslas – organizmui užtikrinti pakankamą skysčių kiekį) arba suvalgyti tam tikrą kiekį baltymų (tikslas – išsaugoti ir didinti kūno raumenų masę).

Vis dėlto šių taisyklių nereikėtų vertinti tiesmukai, nes jos priklauso ir nuo kitų gyvenimo būdo veiksnių, tokių kaip ūgis, svoris, lytis ir įprastas fizinis apkrovimas.

Kitos gairės labiau pritaikomos kiekvienam, pavyzdžiui, valgyti ląstelieną – ji pagerina virškinimo sistemos funkcijas, arba valgyti daugiau kalcio turinčių produktų, kad kaulai būtų stipresni.

Pavojaus signalas Nr. 3: dietos gairės prasilenkia su sveiko proto principais.

Pavyzdžiui, jei patarimas „išvalyti sistemą“ geriant citrinų sulčių ir klevų sirupo mišinį skamba keistai (per lengva, kad būtų tiesa), ko gero taip ir yra. Esmė ta, kad žmogui detoksikacija nebūtina.

Kodėl?

Nes mūsų organizmas pats atsakingas už apsivalymą. Mūsų inkstai filtruoja kraują ir pašalina nereikalingas, su maistu gautas medžiagas, kepenys apdoroja vaistus ir detoksikuoja mūsų nurytas chemines medžiagas.

Šie organai yra natūrali organizmo valymo sistema. Todėl konkrečios dietos propaguotojai, skelbiantys, kad „jūsų oda spindės jau po 24 valandų“ arba „pasijusite tarsi naujai gimę“, ko gero smarkiai perdeda.

Kaip patobulinti: pasidomėkite, ką valgo ir kaip gyvena tikri, sveiki žmonės, ir pagal patikusį modelį susikurkite sau gyvenimo būdo gaires.

Jums nebūtina laikytis specifinio mitybos plano ar išbraukti konkrečius produktus iš savo valgiaraščio, kad imtumėt geriau jaustis ir gražiau atrodyti. Pradedantiesiems A. Bellatti pataria apsidairyti aplink ir kreiptis į žmones, kurie gyvena ir atrodo taip, kaip jūs norėtumėte gyventi ir atrodyti.

„Jei aš norėčiau gyventi sveikiau, pasižiūrėčiau į savo draugus ir šeimos narius, kurių gyvenimo būdas man priimtinas ir paklausčiau jų, kokie jų gyvenimo principai“, – sako A. Bellatti.

„Žmonės iš jūsų aplinkos, kurie gyvena sveikai, ko gero laikosi elementarių praktiškų taisyklių: negeria daug gaiviųjų gėrimų, beveik nevalgo greito maisto, vartoja daugiau produktų, turinčių ląstelienos.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)