Mariau, papasakokite apie savo ankstesnę patirtį prieš nusprendžiant kažką keisti. Ar sportavote? Ar bandėte atsikratyti svorio savarankiškai?

– Visą gyvenimą buvau aktyvus sporto klausimu, tačiau dėl kelio traumos sportus teko pastūmėti į šalį, o ir grįžti vėliau nebebuvo taip paprasta, vis rasdavau kažkokią „svarbesnę“ priežastį, kuri atsirasdavo vietoje sporto. Taip pamažu „užaugau“ iki 94 kg, kurie susidarė toli gražu ne iš to, kas leistų didžiuotis savimi pasižiūrėjus į veidrodį. Dėl padidėjusio svorio ir visokių nesąmonių maisto racione vėl atsinaujino kelio skausmai, kurie neleido pilnavertiškai judėti.

Svorio savarankiškai atsikratyti esu bandęs ir seniau, tačiau neturint reikalingos patirties ir žinių niekada nesikoncentravau į mitybą, dažniau rezultatų siekdavau sportu. Negaliu sakyti, kad sekdavosi blogai, tačiau su profesionalų priežiūra sporto klausimais ir ekspertų patirtimi mitybos srityje rezultatai ateina tikrai kokybiškesni ir kur kas greičiau.

Kokio tikslo siekėte? Kas motyvavo?

– Pagrindinis tikslas buvo kelių skausmo susitvarkymas, o kadangi svoris tam tikrai turėjo įtakos, tai ir svorio numetimas iki 82 kg. Taip pat buvo labai smalsu pasitikrinti kuo skiriasi treniruotės ir gyvenimo būdas, kai esi pats sau treneris nuo to, kai tau padeda treneriai ir mitybos ekspertai.

Šiuo metu su kilo.lt esu beveik 6 mėnesius, per kuriuos sporto programos laikausi labai atsakingai. Ir dėl mitybos tikrai stengiuosi maksimaliai, tačiau, žinoma, būna dienų (tikrai nepasakyčiau, kad daug), kai leidžiu šiek tiek nuklysti nuo kelio. Pagrindinis motyvatorius – pasiekti rezultatai: nebeskauda kelių, svoris svyruoja 79-82 kg, fizinė forma yra viena geriausių kiek buvo.

Ar bendraujate su mitybos ir sporto specialistais? Kokie įspūdžiai?

– Su specialistais tikrai bendrauju, ypač daug klausimų dėl mitybos turėjau pradžioje. Jie visada atsako į iškilusius klausimus, pagrindžia savo atsakymus iš praktinės ir teorinės pusės. Net ir tada, kai aš juos pamirštu, smagu, kad jie prisimena ir visada periodiškai paklausia, kaip man sekasi, kokie pokyčiai ar tinka programa ir panašių dalykų.

Papasakokite apie savo mitybos planą. Ar teko daug ką pakeisti mityboje? Ar liekate alkanas? Kokio maisto labiausiai pasiilgstate?

– Mityba, be abejo, sunkiausia programos dalis, tačiau sunkūs buvo pirmi porą mėnesių, bet stengiausi laikytis jos maksimaliai. Teko atsisakyti daug žalingų mitybos įpročių. Labiausiai pasikeitė, vakarinis mitybos racionas.

Kadangi mano programa susidėjo iš trijų etapų: svorio metimas, raumenų auginimas, sausinimasis (dar tik porą savaičių), tai sausinimosi etapo pradžioje maisto buvo šiek tiek mažoka, turbūt organizmas buvo įpratęs prie didesnio kalorijų kiekio. Tikrai pasiilgstu picos ir čipsų, nes stengiuosi paprastomis dienomis tokio maisto nevalgyti.

Sportuojate namuose ar sporto klube? Kokių turite pastebėjimų?

– Sportuoju sporto klube. Nuo pavasario papildomai pasidarau 1-2 treniruotes lauke kardio + keletas bazinių pratimų. Programa, kaip ir mityba, sunkesnė pradžioje, tačiau rezultatai motyvuoja judėti į priekį. Draugystės su sportu pradžioje prisitraukimų padarydavau iki 10, šiuo metu nesunkiai padarau 30.

Kadangi patikrinus programą matau, kad ji veikia, sportuoju pagal Kilo.lt programą. Papildomai pridedu tik preso pratimų, kartais dėl laiko stokos serijas apjungiu į supersetus. Salėje sportuoju 3 kartus per savaitę.

Ar vartojote papildus. Jei taip, tai kokius?

– Taip, nuo sporto pradžios pradėjau gerti išrūgų proteiną. Nuo gegužės pajungiau L-karnitiną.

Kokia Jūsų savijauta dabar? Kaip reaguoja pažįstami, draugai?

– Savijauta puiki, kupinas jėgų, kartais tenka save pristabdyti, nes norisi daugiau sporto, tačiau poilsis kaip ir mityba, kaip ir sportas yra neatsiejama gerų rezultatų dalis. Pokyčius tikrai pastebi visi, ypač, kai per pirmus mėnesius tirpo riebalinis sluoksnis. Raumenų masės pokytį padaryti sunkiau.

Ką patartumėte kitiems norintiems atsikratyti nepageidaujamo svorio?

1. Atsakykite į klausimą KAM JUMS TO REIKIA? Jei atsakymas bus nuoširdus ir prasmingas, tada išsisukinėjimai tiek smarkiai nedarys įtakos jūsų kelio link tikslo.

2. Vienas lauke ne karys. Pasikvieskite į pagalbą žmones, kurie supranta ką daro, kurie Jums įpūs motyvacijos, pastūmės, kai jau atrodys, kad jėgos senka.

3. NUSITEIKITE, kad kokybiški rezultatai neateina greitai. Taip bus lengviau išlaikyti motyvaciją.