Patarimus dalija „Goodlife” asmeninis treneris, bėgikas Tomas Aglinskas.

- Kokias klaidas dažniausiai daro bėgikai mėgėjai?

- Įvardinčiau keturias svarbiausias:

1. Netaisyklinga bėgimo technika – reikia atsižvelgti į kvėpavimą, kūno laikyseną, pėdos statymą ir bėgimo tempą.

2. Netinkama avalynė ir apranga – bėgimo bateliai turi biomechaniškai ir anatomiškai atitikti pėdos formą ir bėgimo stilių. Dėl aukščiau minėtos bėgimo technikos ir avalynės rekomenduoju kreiptis į specialistus, kurie geba įvertinti bėgimo techniką ir rekomenduoti individualiai pėdai geriausiai tinkančius bėgimo batelius. Tai galioja ir mėgėjui bėgikui, ir profesionalui.

3. Per didelis treniruočių krūvis – pradedantieji bėgikai dažnai pervertina savo galimybes ir neatsižvelgdami į savo treniruotumo stoką tiesiog persitreniruoja.

4. Jėgos ir lankstumo treniruočių stoka – dauguma mėgėjų bėgikų vengia atlikti jėgos pratimus ir skirti daugiau dėmesio lankstumui. Atliekant jėgos ir lankstumo treniruotes pagerės ir bėgimo treniruočių kokybė.

- Ko vengti, kad bėgiojant gerintumėm sveikatą, o ne ją žalotume?

- Pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į aukščiau įvardintas bėgikų mėgėjų klaidas – bėgimo techniką, avalynę, fizinį krūvį pagal fizinę būklę, jėgos ir lankstumo treniruočių stoką.

Kūno konstitucija taip pat turi labai didelę reikšmę, ypač jei norima pasiekti gerų rezultatų. Didelė raumeninė masė turi mažesnį pranašumą prieš mažesnę ir ištvermingesnę raumeninę masę.

Taip pat rekomenduoju nesivaikyti masinio bėgimo mados ir nedalyvauti varžybose be jokio pasiruošimo. Jeigu šiuo metu turite antsvorio, nugaros, bei sąnarių problemų, ieškokite ir tikrai atrasite sau labiau tinkančių ir naudą nešančių sportinių veiklų.

- Kada geriau nebėgioti? Pavyzdžiui, kaip elgtis, kai kamuoja nuovargis, raumenų, sąnarių maudimas, širdies „permušimai”, silpnumas? Ką tokiais atvejais daryti?

- Visi šie minėti požymiai atsiranda ne veltui. Tai tiesioginis atsakas į organizmo patirtą per didelį fizinį krūvį, kuris atsiranda susidarius netolygiam santykiui tarp treniruočių ir poilsio. Šių požymių ignoravimas organizmą veda prie persitreniravimo. Tokiu atveju reikėtų skirti daugiau laiko poilsiui arba kitiems papildomiems kūno regeneraciniams procesams.

- O ar ilgų distancijų bėgimas tinka visiems?

- Tikrai ne. Ilgų distancijų bėgimas reikalauja labai daug pastangų, ko pasekoje mūsų kūnas patiria didelį stresą. Pirmiausia reikėtų kritiškai įsivertinti savo fizinę būklę arba kreiptis į specialistą, kuris gebėtų įvertinti jūsų fizinį pasirengimą ir suteiktų rekomendacijų, pasiūlytų išbandyti jums labiau tinkančias fizinio aktyvumo formas. O bėgimo, ypač ilgų distancijų, griežtai nerekomenduoju žmonėms su antsvoriu, bei turintiems nugaros ir sąnarių problemų.