Anot šių užsiėmimų trenerės Ramunės Supranavičienės, ši treniruotė tiesiog privaloma visiems, reguliariai siekiantiems savų tikslų sporto salėje bei praradusiems kūno lankstumą.

Stebint žmones sporto salėje susidaro įspūdis, kad tempimo judesiai nėra labai mėgiami. Keletas trumpų prasitempimų po pagrindinės treniruotės ir namo. Nežinia, dėl laiko stokos, ar dėl judesių nežinojimo, tai vyksta, bet norėtųsi juos motyvuoti ir paskatinti rimčiau pažvelgti į tempimo judesius.

Tad kokia pagrindinė Streching treniruotės nauda?

Iki šiol vengusiems tempimo pratimų tikrai vertėtų suklusti ir įtraukti šią grupinę treniruotę į savo sporto užsiėmimų rinkinį. Tempimo pratimai padeda lavinti lankstumą, gerina judesių amplitudę, sąnarių paslankumą, raumenų, raiščių, sausgyslių elastingumą.

Treniruotėje atliekami judesiai taip pat padeda išlaikyti gerą laikyseną bei jos mokytis. Ypač aktualu tai turėtų būti ilgai sėdintiems arba praleidžiantiems daug laiko vienoje statiškoje pozicijoje. Tokie žmonės dažnai skundžiasi raumenų įtampa, sutrumpėjusiais, susitraukusiais raumenimis.

Sėdimo darbo padariniai – sutrumpėję sėdmens, dubens, dvigalviai kojų raumenys, o jie provokuoja skausmą apatinėje nugaros dalyje. Tokius raumenis ištempti, ilginti bei atpalaiduoti padeda tempimas, jis veikia ir kaip prevencinė priemonė prieš nugaros skausmus.

Mes visi šiandien esame įsukti į didžiulį tempą, darbų rutiną, o visa mus lydinti įtampa nusėda viršutinėje kūno dalyje. Tad tempimo judesiai taip pat padeda sumažinti įtampą bei stresą.

Sportuojantiems taip pat siūlyčiau nepamiršti kokybiško tempimo. Tai padės išvengti traumų, pagerins koordinaciją, paruoš kūną didesnei apkrovai, padidins treniruotės efektyvumą. Po jėgos treniruočių būtini statiniai tempimai – jie padės atsipalaiduoti.

O ar būtų naudos, jei nutarę pradėti sportuoti, rinktumėmės tik Streching treniruotę?

Treniruočių programoje turi būti balansas, o tai reiškia, kad į ją reikėtų įtraukti ir kardio, ir jėgos užsiėmimų, ir nepamiršti gero bei kokybiško išsitempimo. Tenka pastebėti, kad savarankiškai sportuojantys tempimo pratimams skiria per mažai dėmesio ir laiko. Jei tempimo pratimų vengiate tik todėl, kad nežinote kaip temptis ir kokius judesius rinktis – Streching treniruotė kaip tik jums. Čia išmoksite ne tik technikos, bet ir susipažinsite su judesių įvairove.

Tempiamės, vadinasi geriname lankstumą... O kas jį riboja? Kas tie pagrindiniai kaltininkai, neleidžiantys naudotis pilna judesio amplitude?

Sutrumpėję raumenys, įtampa, ydinga laikysena, suformuota sėdimo ar stovimo darbo, aktyvios jėgos treniruotės, taip pat sukeliančios tam tikrų raumenų grupių įtampą. Susilpnėjęs sąnarių mobilumas, raiščių ir raumenų elastingumas.

Ar atliekant tempimo pratimus turi skaudėti? Kai juos darai savarankiškai, dažnai ir sustoji ties ta riba, kai smegenys gauna skausmo signalą. Tačiau norint progresuoti gal reikėtų negailėti savęs? Kur riba tarp „nebegaliu” ir „dar šiek tiek”? Kas nulemia tempimo pratimų kokybę ir judesių progresavimą?

Visų pirma, prieš imantis statinių tempimo pratimų, dažnai ir sukeliančių daugiausia įtampos, būtinas geras apšilimas. Apšilimui Streching treniruotėje įtraukiami ir dinaminiai tempimo pratimai, kurie atliekami trumpo laiko intervalais. Sušilę raumenys tampa kur kas elastingesni, tad galima leistis į gilesnį jų ištempimą.

Tačiau atliekant bet kokius tempimo judesius, skaudėti neturėtų, veikiau turėtų jaustis malonus tempimo jausmas. Dar vienas svarbus momentas – tempimo metu raumenys turi būti kiek galima atpalaiduoti. O progresui pasiekti reikėtų stengtis nuolat bent po milimetrą judėti pirmyn: įėjote į tempimo pozą, po 10-30 s pajutote palengvėjimą, vadinasi galima vėl šiek tiek leistis žemyn ar stumtelėti save pirmyn. O judesių bei treniruotės kokybę nulemia teisinga technika bei reguliarumas.

Ir vietoje reziumė – ką ypatingai norėtum pakviesti į šią treniruotę?

Visus, kuriems trūksta lankstumo bei pilnos judesių amplitudės. Deja, dažniausiai tie, kam lankstumą lavinti reikėtų labiausiai, į tai labai greitai numoja ranka, nes treniruotės metu dairydamiesi į kitus nusprendžia, kad jie tiesiog niekada nepatobulės. Bet tai netiesa, šioje treniruotėje mes dirbame milimetrų lygmenyje, tai reiškia, kad net vienas ar keli milimetrai, atkovoti per savaitę – jau yra pažanga. Didesniam progresui reikia laiko ir kantrybės.

Taip pat į Streching treniruotę norėčiau pakviesti visus, sporto salėje liejančius prakaitą jėgos užsiėmimuose – viena tempimo treniruotė per savaitę jums suteiks daugiau funkcionalumo, o judesiams kokybės.

Artėja vasara, o tai visų bėgikų sezonas. Jiems, nepriklausomai ar bėgioja savo malonumui, ar ruošiasi ilgų distancijų startams, taip pat būtina mokėti atlikti tempimo judesius ir po ilgo bėgimo kokybiškai atpalaiduoti raumenis. Tai ne tik garantuos sveiką raumenų būklę, bet ir padės išvengti traumų.

Tad visi, neabejingi sveikam judėjimui – susitikime tempimo treniruotėse…