Projekto „Motyvuoti atletai“ įkūrėjas, subalansuotos gyvensenos treneris ir mitybos specialistas Arturas Swanas teigia, kad blogo laiko sportuoti nėra – yra tik per mažai motyvacijos.

„Iš tikrųjų viskas priklauso nuo jūsų užimtumo. Jeigu būtų idealios sąlygos, turbūt geriausias laikas sportuoti yra 13 valandą dienos. Tuomet esate pilnai išsimiegojęs, kelis kartus pavalgęs ir lieka laiko atsistatymui. Abejoju, ar šiuolaikiniame pasaulyje daugelis sau gali leisti tokią prabangą, todėl taikosi prie savo galimybių.

Jeigu sportuojate anksti ryte ir prieš treniruotę neturite laiko net pavalgyti, tai tikrai nieko neatsitiks. Svarbiausia pavalgykite sočius pusryčius iškart po treniruotės. Jeigu sportuosite vakare, tuomet pavalgykite valandą prieš treniruotę ir stebėkite savo savijautą, kraujo spaudimą, kad galėtumėte ramiai užmigti ir pailsėti. Daugelis po aktyvios veiklos prasčiau miega. Kiekvienas žmogus individualus, todėl turėtų atsirinkti pagal savo savijautą, kuris laikas jam tinkamiausias“, - sakė A. Swanas.

Pats treneris teigė sportuojantis tik rytais, nes tai jam tinkamiausias laikas, kuriuo jis jaučiasi labiausiai pailsėjęs ir pasiruošęs sportui.

„Bandžiau tą daryti ir vakarais, deja, nepasitvirtino, nes jausdavausi „lyg suvažinėtas“ ir treniruotės prasidėdavo itin sunkiai. Sunkiausia pradėti, vėliau jėgų atsirasdavo ir viskas būdavo tikrai puiku. Tačiau po darbų tikrai sunku prisiversti dirbti fiziškai, nes esi išvargęs ir tavo mintys sukasi tik apie poilsį. Tokiems žmonėms rekomenduočiau įvertini galimybę sportuoti anksti ryte.

Galima tą daryti jau nuo 6 ryto ir spėti būti darbe 9. Jeigu toks variantas negalimas, tuomet lieka tik organizmo stimuliacija iš šalies: kofeinas, sotus valgis ar panašiai. Man labiausiai padėdavo sotūs pietūs likus valandai iki treniruotės ir geras kavos puodelis prieš pat treniruotę“, - patirtimi dalijosi A. Swanas.

„Motyvuoti atletai“

Treneriu bei sporto konsultantu dirbantis Kazimieras Čiginskas pritarė A. Swanui sakydamas, kad geriausia sportuoti pietų metu, kai organizmas yra pilnai pabudęs, pavalgyti pusryčiai, turima daugiau jėgų. Visgi, treneris pažymi, kad sportuojant ryte, prieš treniruotę reikėtų būti pabudus jau 2-3 valandas.

„Pats blogiausias dalykas, kurį galite daryti ryte, tai jėgos pratimai. Rytais esame aukštesni nuo 3 iki 5 centimetrų, tad mūsų stuburas nėra pasiruošęs apskritai jokiems jėgos pratimams, o mes duodame jam labai didelę apkrovą“, - įspėjo K. Čiginskas.

Sporto medicinos gydytojas Kęstutis Linkus DELFI sakė negalįs atsakyti vienareikšmiškai. „Vienam tinka ryte, kitas ryte kaip tik nemėgsta ir jam geriau sportuoti vakare. Tai labai individualus sprendimas ir nėra kažkokių didelių rekomendacijų.

Svarbiausia, kad organizmas pamėgtų šitą veiklą būtent tuo paros metu. Rekomenduočiau nesportuoti po 20 valandos, kai organizmas rimsta ir ruošiasi miegui. Galbūt žmonėms, kurie jaučia didesni streso ar nerimo lygį, siūlyčiau žemesnio intensyvumo treniruotes padaryti po darbo, o ne prieš. “, - sakė K. Linkus.

Gydytojo teigimu, sportas anksti ryte didelio streso organizmui nesukels, jei bus tinkamai pailsėta ir nepuolama atlikti intensyvių treniruočių.

Kęstutis Linkus

„Tai įpratimo reikalas. Organizmas jau nuo 5-6 ryto yra praktiškai budimo fazėje, bet vienam labai gerai atsibusti 5 ryto, o kito, turbūt, su kranu neiškeltum. Kitas dalykas, jei žmogus nuėjo 12 ar 1 valandą nakties miegoti, tai jam 5 ryte bus negerai sportuoti. Bet jei išsimiegojo normaliai, nuo 10 vakaro iki 5 ryto, tai gal net geriau prasukti savo bioritmą į ankstesnį laikmetį.

Visos treniruotės turi būti protingai sudėliotos, aišku, kad iš miegojimo į labai aukštą intensyvumą nereikėtų pulti. Kai kurios treniruotės kaip tik padeda atsibusti, tam yra apšilimas. Labai aukštas intensyvumas nėra geriausias pasirinkimas, bet jei kalbant apie „Crossfit“ ar intervalines mankštas, tai nepasakyčiau, kad būtų įrodymų, kad tai yra labai blogai, jei žmogus sveikas“, - sakė K. Linkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)