- Gerda, kaip ir kodėl „užsikrėtei“ šia sporto šaka?

- Plaukioti pradėjau 7-erių, o jau 10-ies sportavau profesionaliai: priklausiau Lietuvos jaunučių ir jaunių rinktinėms. Nuo vaikystės buvau „žuveliukas“, ištraukti mane iš vandens būdavo labai sunku. O kadangi buvau dar ir apvalutė, tėvai nusprendė, kad daugiau pajudėti man bus į naudą.

Plaukimo trenerė buvo gera šeimos draugė, o ir grupėje visi buvome draugai. Pradėjusi plaukti nebegalėjau sustoti. Prasidėjo varžybos, gerėjo rezultatai, didėjo treniruočių krūviai… Mano, kaip ir kitų plaukikų, įprasta darbo diena buvo dvi treniruotės per dieną ir dar mankšta sporto salėje. Po 10-ies metų plaukimo atrodė, kad trenere niekada nenorėsiu būti ir ėmiau vengti sporto, ypač baseino. Tik toli nenubėgau.

Įstojusi į universitetą ir atvykusi į Vilnių sužinojau, kad universitetas turi plaukimo komandą, tad galiausiai dar ketverius metus plaukiau toje grupėje. Supratau, kad nuo savo prigimties nepabėgsiu. Laikui bėgant ėmiau domėtis trenerės darbu, pabaigiau nemažai kursų „Aeromix“ mokymo centre, Latvijoje baigiau tarptautinius vandens aerobikos kursus, taip pat įgijau Lietuvos edukologijos universiteto sporto trenerės licenciją. Šiuo metu jau nebeplaukiu, užsiimu fitnesu, dalyvauju „Bikini Fitness“ varžybose, tad sportas tebėra mano gyvenimo būdas.

- Kuo naudingas plaukimas?

- Labai daug kuo. Pradėkime nuo to, kad plaukiant dirba visas kūnas, stiprėja visi raumenys. Štai kodėl plaukikai turi plačias nugaras, krūtines, presą ir kojas. Man tai vienas gražiausių ir sveikiausiai atrodančių figūros tipų. Vanduo puikiai atpalaiduoja, tad tinka žmonėms, dirbantiems įtemptą darbą ir patiriantiems stresą. Tėveliai džiaugiasi, kad vaikams po plaukimo itin pagerėja apetitas, sustiprėja imuninė sistema. Plaukimas padeda žmonėms, turintiems kreivą stuburą ir įvairius nugaros iškrypimus, todėl kad plaukiant nugara stiprėja horizontalioje padėtyje.

Į plaukimą žmonės dažnai ateina kaip į reabilitaciją dėl judesio sutrikimų. Nesvarumo būklė padeda atgauti judėjimo funkcijas po traumų. Taip pat plaukiant gerėja lankstumas, sąnarių paslankumas, orientacija, kūno stabilizacija.

Ši sporto šaka vertinga ir nėščiosioms, nes vandenyje yra paprasčiau sportuoti, nesijaučia papildomi kilogramai, nėra apkraunami sąnariai. Nėštumo metu plaukiojančios moterys paprastai patiria mažiau komplikacijų, joms lengviau gimdyti.

Baseinas netinka tik žmonėms, turintiems odos problemų.

- Ar plaukimas padeda norint pagražinti figūrą?

- Tikrai taip. Žmonėms, turintiems ypatingai didelį viršsvorį, judėjimas vandenyje yra puiki pradžia sportuoti. Vandenyje judėti tampa gerokai lengviau, nes vanduo kelia į viršų, žmonės jaučiasi maloniai, nes tiek daug neprakaituoja. Kūnas degina gerokai daugiau kalorijų, o medžiagų apykaita pagreitėja dvigubai. Pusvalandis ramaus plaukimo padeda sudeginti apie 400 kalorijų – daugiau nei bėgimas, tad puikiai padeda norintiems atsikratyti nepageidaujamų kilogramų.

Metant svorį svarbu formuoti raumenyną. Plaukiant dirba ir auga beveik visi kūno raumenys, ne veltui plaukikai atrodo labai sportiškai. Šis sportas, siekiant reikšmingų rezultatų, reikalauja tiek jėgos, tiek ištvermės, tiek atsidavimo.

- Ką daryti, jei išvis nemoku plaukti?

- Nuo žmogaus užsispyrimo priklauso, per kiek laiko jis išmoks plaukioti, tačiau tai nėra labai sunku.

Turiu kelias klientes, kurios paniškai bijojo vandens, maudytis eidavo tik iki juosmens. Pirmų treniruočių metu į baseiną lipo tik su apsauginiu diržu, plaukimo „makaronu“ ir dar įvairiausiomis apsaugomis. O per du mėnesius padarėme tokį progresą, kad merginos jau puikiai plaukia pačios be jokių apsaugų, moka plaukti visais būdais (yra keturi plaukimo būdai: peteliškė, nugara, krūtinė, laisvasis stilius) ir yra užsivedusios treniruotis toliau. Tas mane, kaip trenerę, labai džiugina ir motyvuoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)