Nepasiklysti naujienų gausybėje padėjo sportinės aprangos specialistė Julija Urbutytė, drabužius demonstravo Karolina ir Eduard, dirbantys Vilniaus „Akropolio“ parduotuvėje „Sportland“.

Taigi, pirmas derinys. Eduard pasirengęs treniruotei sporto salėje, apranga tinkama tiek dirbti su svoriais, tiek intensyvioms treniruotėms.

„Bateliai, kuriuos dėvi sportininkas, yra tinkami „CrossFit“ treniruotėms, su jais pėda išlieka stabili. Kojinės irgi sportinės. Nuo paprastų jos skiriasi „Dry-Fit“ technologija, kuri padeda greit sugerti prakaitą ir išgarinti į išorę, kad pėda nejaustų diskomforto. Visi šiuolaikiniai sportiniai bateliai viršuje yra su tinkleliu, kad būtų galima greičiau išgarinti drėgmę“, – komentavo vienos iš „Sportland“ parduotuvių vadovė.

„Nike“ tamprės, kurias matome šiame komplekte, naudojamos kaip apatinis drabužis, tinka ne tik vaikštant į salę, bet ir žaisti futbolą, krepšinį.

Pasak DELFI pašnekovės, tamprės patogios tuo, kad pagamintos naudojant „Dry-Fit“ technologiją ir išgarina drėgmę. Kūnas sportuojant jaučiasi komfortiškiau, nes kompresinės tamprės dar ir gerina kraujotaką.

Naudoja kaip viršutinį drabužį, tačiau tai – klaida

Sportininkams tekę matyti mėgėjų, kurie salėje sportuoja vien su tokiomis tamprėmis, tačiau J. Urbutytė jomis nepatarė apsiriboti dėl paprastos priežasties – apatinis drabužis persišviečia.

„Moterims tamprės gaminamos taip, kad tiktų nešioti kaip viršutinis drabužis. Tačiau šios vyriškos tamprės – apatinės. Yra ir be šortų dėvimų vyriškų tamprių, tačiau jos paprastai būna skirtos bėgimui ir nepersišviečia“, – paaiškino ji.

Tradicinis vyriškos sportinės aprangos atributas – klasikinio siuvimo šortai, pagaminti naudojant minėtą „Dry-Fit“ technologiją. „Visi treniruočių drabužiai gaminami taip, kad greit išgarintų drėgmę“, – pabrėžė „Sportland“ atstovė.

Atletams sukurtas megztukas atrodo kaip medvilninis, tačiau jo sudėtis 50 proc. viskozės, 43 proc. poliesterio ir 6 proc. elasano. „Pasitaiko žmonių, kurie atėję į sporto prekių parduotuvę prašo tik medvilninių drabužių, nes neva maloniau kūnui, natūraliau. Tačiau didžiausias medvilnės minusas, kad ji sunkiai garina drėgmę“, – atkreipė dėmesį J. Urbutytė.

Kodėl marškinėliai turi būti ne laisvi, o aptempti

Po megztuku dėvimi „Nike Pro“ marškinėliai turėtų būti aptempti. Prie kūno prigludę šios technologijos drabužiai geriau atlieka drėgmės garinimo funkciją, nes greičiau sugeria, greičiau ir išgarina prakaitą. Kai tarpas tarp marškinėlių ir kūno didesnis, procesas užtrunka.

„Marškinėliai, kuriuos vilki Eduard, yra apatiniai, tačiau vyrai juos dėvi ir kaip viršutinius, jei nevengia parodyti raumenukų. Tai gražu, tinka ir nėra neteisinga“, – sakė parduotuvės vedėja, pridurdama, jog jie gali būti ir be rankovių ar ilgomis rankovėmis. Pastaruosius galima vilkėti salėje, nors jie labiau pritaikyti treniruotėms lauke.

Apibendrindama pirmąjį komplektą, J. Urbutytė pabrėžė, jog ši apranga tinka bet kokio tipo treniruotėms salėje, gali būti naudojama apšilimui prieš krepšinio ar futbolo treniruotes. Vilkint tokiais drabužiais trumpas distancijas galima bėgti lauke, tačiau bėgimo aprangai naudojamos kitos technologijos: šviesą atspindinčios medžiagos, specifinės siūlės, kurios saugo nuo pritrynimų. Bėgimo tamprės ir šortai sukurti taip, kad ilgoje distancijoje kartojant tuos pačius mechaninius judesius žmogus jaustųsi patogiai, jam niekas netrukdytų ir nedingtų noras sportuoti.

„Pvz., sugalvojęs pradėti bėgioti žmogus pasirenka netinkamus batelius, pradeda skaudėti pėdas, sąnarius, nugarą, tada spjauna į tai nusprendęs, kad sportas ne jam, nors priežastis – netinkamai pasirinktas apavas, apranga“, – neretą pavyzdį pateikė sportinės aprangos specialistė.

Gera žinia moterims, kurios ne visai patenkintos savo figūra

Ši Karolinos demonstruota apranga – tinkamas pasirinkimas merginoms ar moterims, kurios nėra labai patenkintos savo figūra. Laisvi marškinėliai maskuoja apvalumus pilvo srityje ar riebaliukus ant šonų.

Po marškinėliais – sportinė liemenėlė. Kaip atkreipė dėmesį J. Urbutytė, sportinių liemenėlių yra skirtingų: „Skirtingose sporto šakose atliekami skirtingi judesiai, tad ir krūtinė reikalauja skirtingų prilaikymų. Labai intensyvioms treniruotėms, kur reikia daug judėti, tinka stipraus prilaikymo liemenėlės, o, pvz., jogai – užtenka lengvo.

Dažniausiai moterys perka vidutinio prilaikymo liemenėles, nes netgi mėgstančios bėgioti tai daro nelabai dideliu tempu. Svarbiausia perkant liemenėlę teisingai pasirinkti dydį, tad klientėms siūlome pasinaudoti pas mus esančia matavimo sistema, kai liemenėlė matuojama atliekant tam tikrus pratimus, stebint, ar nesikelia, ar patogu. Pas mus dirba ne tik vaikinai, bet ir merginos, kurios gali patarti, tik reikia nesidrovėti kreiptis“, – drąsino J. Urbutytė.

Prie laisvų marškinėlių dėvimos spalvotos tamprės – geras pasirinkimas norinčioms atrodyti grakščiau. „Juodos, tamsiai mėlynos tamprės iš tiesų lieknina, tačiau įstrižiniai piešiniai – ne mažiau, be to, neatrodo nuobodžiai“, – atkreipė sportinės aprangos specialistė.

Renkantis drabužius sportui, DELFI pašnekovė visų pirma patarė paisyti patogumo, nors moterys paprastai pradeda nuo spalvų. Ryškių spalvų aprangą vis dažniau renkasi ir drąsiau eksperimentuoja ne tik moterys, bet ir vyrai.

Salės ir lauko drabužių technologijos labai skiriasi

Ši apranga taip pat skirta treniruotėms salėje, kaip ir lengvučiai bateliai plonu padu. J. Urbaitytė šiuos batelius vadino bene patogiausiais treniruočių salėje bateliais.

Salėje vilkimos aprangos technologija padeda išlaikyti kūną vėsų. Kitokia – lauko apranga, kurioje naudojama normalią kūno temperatūrą padedanti išlaikyti technologija, kad lauke sportuojantis žmogus per pertraukėles greitai neatvėstų.

Eduard demonstruojamos aprangos audinys primena medvilnę, yra minkštas, malonus. Skirtingai nei pirmame komplekte, su šiomis „Nike-Pro“ tamprėmis jau galima sportuoti salėje nebijant, kad persišvies. Naudojama technologija palaiko normalią kūno temperatūrą, neleidžia jam atvėsti, tad tinka apšilimui, lengvai treniruotei lauke.

„Tačiau ne tamsiu paros metu“, – pabrėžė J. Urbutytė, pakartodama, jog ne atsitiktinai ant bėgimo drabužių užtrauktukų, kantelių naudojami šviesą atspindintys audiniai, kaip ir atšvaitai ant batelių. Tamsiu paros metu tokią aprangą dėvintys bėgikai gerai matomi.

Marškinėliai, kuriuos išsirinko Eduard, neatspindi šviesos, tiesiog yra ryškūs, ir sportininkams tai patinka.

Nustebo, kad švedų prekinio ženklo drabužius gamina Lietuvoje

Įdomu, kad švedų prekinio ženklo „Casall“ apranga, kurią pasirinko Karolina, pagaminta Lietuvoje.

„Šį prekinį ženklą mes atradome prieš porą metų ir labai nustebome, kad siuvamas Lietuvoje. Kiekviena jų kolekcija vis kitokia, kaip ir kiti prekiniai ženklai, „Casall“ nestovi vietoje, pasiūlo tobulesnių technologijų, įdomesnių spalvų, modelių ir derinių.

Šis komplektas nei vėsinantis, nei šildantis – tiesiog pasiūtas patogumui, komfortui, ypač gaiviai atrodo. Medžiagos sugeria drėgmę ir greitai išgarina, o tai sportuojant ir yra svarbiausia“, – sako J. Urbutytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)