Mūsų rekomendacija - Combat - intensyvi, smagi treniruotė, paremta kovos menų elementais. Šio tipo treniruotės ne tik puikiai stiprina kūną bei valią, bet ir padeda išmušti visą per darbo dieną susikaupusią įtampą. Kovoti su bloga nuotaika ir rutina kviečia „Goodlife” grupinių užsiėmimų trenerė Julija Beperščiūtė.

Kokių kovų menų elementai dažniausiai įtraukiami į treniruotes?

Nors kovos elementų pasirinkimas dažniausiai priklauso nuo trenerio, Muay Thai, boksas, Taekwondo, karatė ir Kung Fu yra tie kovos menai, kurių pagrindu kuriamos grupinės treniruotės. Supaprastinti šių kovos menų elementai lengviausiai pritaikomi grupinėje treniruotėje, skirtoje ne kovos menų profesionalams.

Gal žinai, kas buvo tokių treniruočių pradininkai? Kas paskatino sukurti kovų elementais paremtas grupines treniruotes?

Juokaudama sakyčiau, kad Chuckas Norrisas, tačiau, ko gero, net jis yra išbandęs jau parengtą treniruotę su kovos menų elementais. Didelė dalis treniruočių gimsta ieškant ko nors naujo ir kūrybiškai interpretuojant įvairias sporto šakas. Kiekviena treniruotė daug ir ilgai tobulinama, kol įgyja vienokį ar kitokį formatą.

Iš tiesų, tobulinimo procesas niekada nesibaigia, nuolat siekiama pagerinti treniruočių kokybę, išvengti monotonijos ir kuo greičiau pasiekti norimų rezultatų. Pažvelgę į kovos menų profesionalus akivaizdžiai matome jų puikią fizinę formą, negana to, kovotojai išsiskiria plika akimi nematomomis savybėmis, tokiomis kaip didelė ištvermė, jėga, koordinacija, balansas, kūno judesių kontrolė.

Ne profesionalams skirta grupinė treniruotė su kovos menų elementais leidžia po truputį ugdyti ir „auginti” šias savybes tiek, kiek to reikia žmogui kasdieniame gyvenime.

Kodėl tokios treniruotės vis populiarėja?

Nuolat aktyviai sportuojantys žmonės anksčiau ar vėliau įsisuka į rutiną, dėl kurios krenta motyvacija bei noras sportuoti. Būtent tada vertėtų į savo treniruočių rinkinį įnešti naujų vėjų. Grupinės treniruotės su kovos menų elementais neretai ir tampa tuo šviežio oro gūsiu.

Žmonės pajaučia malonumą dirbti grupėje vienu ritmu, skambant užvedančiai muzikai. Treniruotė nereikalauja ypatingo muzikalumo ar plastiškumo, todėl ją vis dažniau renkasi ne tik moterys, bet ir vyrai. Po kiek laiko žmonės pastebi gerėjančią fizinę formą, pradeda geriau valdyti savo kūną, pagreitėja orientacija mokantis naujų judesių ar judesių kombinacijų. Ir tai labiausiai motyvuoja.

Treniruotė, paremta kovos menų elementais, yra puikus būdas „išsitaškyti” ir tiesiogine, ir perkeltine prasme, ko neretai labai reikia gyvenimo tempo ir streso paveiktiems žmonėms.

Ką duoda tie kovų menų intarpai, jų elementai? Ar visiems jie įkandami? Gal būtinas pasiruošimas?

Kovos menų elementai, pavyzdžiui, įvairūs smūgiai rankomis, aukšti ir stiprūs spyriai, šuoliukai, bėgimas, greiti perėjimai iš vienų kūno padėčių į kitas, yra aukšto intensyvumo judesiai. Tad treniruotės su kovos menų elementais dažniausiai priskiriamos kardio - aukštesnio arba aukšto intensyvumo treniruočių grupei.

Turbūt kiekvienas žino, kad kardio treniruotės yra būtinos, norint lavinti širdies ir kraujagyslių sistemą, tačiau labai svarbu tinkamai pasirinkti intensyvumą. Kovos menų elementai atliekami jungiant rankų ir kojų judesius vienu metu, keičiant judėjimo kryptis, kūno padėtis, judesių atlikimo tempą, todėl gerėja kūno kontrolė, koordinacija, reakcija, balansas, vikrumas.

Pratimų technika greičiau ar lėčiau yra įkandama visiems, nes grupinėse treniruotėse atliekami supaprastinti kovos menų elementai. Vis dėlto, kaip jau minėjau, treniruotės yra gana aukšto intensyvumo, todėl tinka ne visiems. Jas rekomenduočiau rinktis bent jau vidutinio lygio fizinį pasirengimą turintiems žmonėms, sportuojantiems reguliariai. Joks specialus pasiruošimas nereikalingas, reikės tik kantrybės mokantis naujų kūno pamirštų judesių kombinacijų ir užsispyrimo nesustoti pusiaukelėje.

Bendram fiziniam pasirengimui bei kūno funkcionalumui labai svarbi judesių įvairovė. Kokie kovų menų elementai praturtintų šį arsenalą?

Gal ir nuskambės įžūliai, tačiau mano nuomone - visi kovų menų elementai gerina žmogaus fizinį pasirengimą ir įgalina atlikti kuo daugiau įvairių judesių. Tą patį galima pasakyti apie bet kurios sporto šakos specifinius judesius. Nėra nė vieno blogo judesio, bet yra netinkamas žmogaus pasirengimas tam judesiui atlikti.

Kaip jau minėjau, kovos menų elementai lavina nemažai žmogaus fizinių savybių, tačiau kiekvienam visada derėtų pagalvoti, o pagalvojus dar ir pasikonsultuoti su specialistu, ar tikrai būtent kovos menų elementais paremta treniruotė yra tinkamiausias būdas jo tikslui pasiekti. Tik teisingai vertindami savo galimybes būsite tikri, kad sportas tikrai yra sveikata.