Pristatome pačius žymiausius Kalėdų bėgimus.

Kalėdų pasakos bėgimas

Režisieriaus Bobo Clarko (Bob Clark) dar 1983 metais sukurtas filmas „Kalėdų pasaka“ (A Christmas Story) apibūdinamas kaip vienas geriausių visų laikų kalėdinis filmas. Pagrindinis filmo herojus devynmetis Ralfas Kalėdoms užsimano keisčiausios dovanos – šautuvo! Visas veiksmas vyksta Ralfo šeimos name, Klivlende, Ohajo valstyjoje. Per Kalėdas nutinka keisčiausia istorija...

Tačiau kuo čia dėtas bėgimas? Autentiškame name, kuriame vyko „Kalėdų pasakos“ veiksmas šiandien įsikūręs muziejus. Kasmet šis namelis pritraukia tūkstančius bėgimo entuziastų – čia organizuojamas „Kalėdų pasakos bėgimas“ („A Christmas Story Run“). 5 arba 10 kilometrus bėgančių dalyvių tikslas – pasiekti šį namelį. Trasa įrengta per žymiausias vietas, kurias lengvai galima atrasti ir filme. Dalyviai apsirengia taip, kaip ir filmo herojai: vieni Ralfu, kiti triušio kostiumu, kurį Ralfui padovanojo jo teta...

Organizatoriai teigia, kad bėgimo tikslas – užkrėsti žmones sveiku ir aktyviu gyvenimo būdu, stimuliuoti vietinę ekonomiką ir suburti bendruomenę. Bėgimo metu žmonės raginami aukoti – lėšos skiriamos įvairiems bendruomenės projektams. Praėjusiais metais šiame bėgime dalyvavo per 5 tūkstančius dalyvių, surinkta daugiau nei 200 tūkst. JAV dolerių.

Kalėdų Seneliai paplūdimyje arba „Santa Monikos – Venecijos paplūdimio bėgimas“

Jei „Eurovaistinės Kalėdiniame bėgime“ bėgikai kasmet suka galvas, ar trasą padengs sniegas, ar ne, už Atlanto vykstančiame „Santa Monikos – Venecijos paplūdimio Kalėdiniame bėgime“ (angl. „Santa Monica-Venice Christmas Run“) tokių minčių nekyla niekam. Čia Kalėdų Seneliai bėga po karšta Kalifornijos saule.

Los Andžele organizuojamas bėgimas šiemet vyks jau 39-tąjį kartą. Debiutavęs su 10 tūkstančių dalyvių, jis jų kasmet prisijungia vis daugiau. 5 arba 10 kilometrų bėgantiems dalyviams yra puiki proga pradėti švenčių maratoną, nes šis Kalėdų bėgimas kasmet vyksta gruodžio antrą savaitę. Tai didžiausia sporto šventė visame Los Andžele.

Kaip jiems nešalta? arba „Santa Speedo Run“

Kai bėgimo mėgėjai užsimetę kelis drabužėlius bėga paplūdimiuose, tai nestebina nieko. Tačiau ar įsivaizduojate tik su Kalėdų Senelio kepurėle ir maudymosi kostiumėliu bėgančius entuziastus, kai termometro stulpelis jau gerokai nukritęs žemiau nulio? Tai vyksta „Santa Speedo Run“ bėgime.

Idėja bėgti savo grožybes prisidengus tik Kalėdų Senelio barzda 5 draugams iš Bostono kilo dar 2000 metais. Nors iš pat pradžių jie tikėjosi, kad susirinks bent 20 dalyvių, pirmąjame bėgime jie taip ir dalyvavo penkiese. „Santa Speedo Run“ tikslas surinkti lėšų vidurinių mokyklų sporto komandoms.

Per šešiolika metų bėgimas tapo tradiciniu. Bostone šiame bėgime kasmet dalyvauja per 700 dalyvių. Tačiau dėl kartais per daug atskleisto nuogo kūno dalyvauti gali tik tie, kurie yra vyresni nei 21 metų.

Toks „nuogalių“ bėgimas iš Bostono išplito į kitus JAV miestus ir net užsienį. Pavyzdžiui, Vengrijos sostinėje Budapešte šiemet toks bėgimas vyks jau 13-tą kartą. Bėgikų tikslas surinkti kuo daugiau lėšų specialiai mokyklai, kurioje mokosi vaikai iš sunkiai besiverčiančių šeimų.

Karštas šokoladas suteikia jėgų arba „Karšto šokolado bėgimas už saugią aplinką“

Bėgantiems tik su maudymosi kostiumėliais karšto šokolado puodelis turėtų skambėti itin patraukliai. Tai galėtų būti jų realybe, jei jie pasirinktų dalyvauti „Karšto šokolado bėgime už saugią aplinką“ („Hot Chocolate Run for Safe Passage“) Northamptone, Masačusetse, JAV. Bėgimo entuziastai tik kirtę 3 arba 5 kilometrų finišo liniją gauna karšto šokolado puodelį.

Šiemet tryliktą kartą vyksiančio „Karšto šokolado bėgimo“ pagrindinis tikslas – ne tik pasmaguriauti ir gerai praleisti laiką. Norima padėti smurtą artimoje aplinkoje patyrusioms moterims. Praėjusiais metais buvo paaukota daugiau nei 350 tūkst. JAV dolerių.

Žiemą šalta – bėgti šilta

Jau 41-ąjį kartą vykstantis „Eurovaistinės Kalėdinis bėgimas“ Vilniuje bėgimas yra vienas iš seniausiai vykstančių bėgimų. Nuo pirmųjų varžybų, kuriose dalyvavo tik 77 dalyviai, sporto renginys išaugo ir pastaraisiais metais sulaukiama kelių tūkstančių bėgimo entuziastų. Beveik visi kaip vienas jie tvirtina, kad Vilniaus Kalėdinis bėgimas – kitoks. Bėgikai čia dažniausiai siekia ne pagerinti asmeninius rezultatus, bet pasilinksminti – o kartu pralinksminti ir į Vilniaus senamiestį susirinkusius žiūrovus.

Šis kalėdinis bėgimas Vilniuje taip pat gali įsirašyti į istoriją, kaip vienas šalčiausių bėgimų pasaulyje. 1979 metais bėgimo entuziastai nepabūgo net 30°C šalčio. Nors specialistai nerekomenduoja bėgioti gryname ore, kai termometro stulpelis nukrenta žemiau, nei –15°C, tačiau bėgikai, atidėję startą porą valandų ir palaukę kol oro temperatūra sušilo keliais laipsniais, neleido sau griauti tradicijos ir išbėgo į trasą.

Ar šiemet bėgikus irgi kąs šaltukas? Turbūt tokių šalčių, kurie buvo daugiau nei prieš trisdešimtmetį, galima nebesibaiminti. O koks iš tiesų oras lauks bėgimo dalyvių sužinosime jau gruodžio 18 dieną! Svarbu atminti – nors žiemą šalta, bėgti šilta!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją