Kardio treniruotės - kas tai?

Kardio treniruotės – tai aerobiniai pratimai dažnai apibūdinami tiesiog kaip kardio (širdies). Taip yra todėl, kad jų metu širdies ritmas padidėja ir tam tikrą laiką yra nenutrūkstamai palaikomas. Kitaip nei kitų pratimų metu, kardio tikslas nėra izoliuoti vieną ar kelias raumenų grupes, skiriant joms visą intensyvumą. Atliekant kardio pratimus dirba beveik visas kūnas, todėl itin aktyviai į darbą įsitraukia plaučiai, bei kraujotakos sistema.

„Kardio treniruotės puikus fizinio aktyvumo pagrindas, galintis padėti kontroliuoti svorį, didinti ištvermę, palaikyti stabilų širdies ir kraujagyslių darbą. Taip pat, pagerinti metabolizmo funkciją, sutvirtinti raumenis ir puikiai pakelti tonusą. Patikėkit, pusvalandis ant elipsinio treniruoklio ar kita aktyvi fizinė veikla puikiai pažadins ir suteiks energijos daugiau nei bet koks kavos puodelis“, - teigia S. Beperščaitė.

Kodėl svarbios kardio treniruotės?

Simona išskiria kelias pagrindines priežastis, kodėl verta atkreipti dėmesį į šias treniruotes:

•Padeda mesti svorį, pasiekti geresnės išvaizdos;
•Gerina nuotaiką, padeda išvengti depresijos;
•Padeda geriau susikaupti protiniam darbui, išvengti nuovargio;
•Padeda palaikyti sveiką gyvenimo būdą;
•Stiprina raumenis, gerina jų ištvermingumą;
•Ugdo užsispyrimą ir valią tobulėti.

Kaip teisingai joms pasiruošti, o pradėjus nemesti?

Pasak specialistės, svarbu teisingai nusiteikti, turėti planą ir realistiškus lūkesčius. „Juk nereikalingus kilogramus užsiauginote irgi ne per vieną dieną ar savaitę, tad ir jų atsikratymui reikės apsišarvuoti kantrybe. Ir žinoma, nedarykite jokių drastiškų pokyčių, tai yra jokių alinančių dietų ir ilgų, po kelias valandas trunkančių, kankinančių treniruočių.

Geriausiu atveju, visa tai truks porą savaičių ir Jūs vėl grįšite ten nuo ko pradėjote. Persitreniravus ne tik sustoja raumenų augimas ir riebalų deginimas, kai kuriais atvejais raumenys pradedami ardyti ir kaupiami riebalai. Esant per dideliam stresui, kūnas pirmiausia stengiasi išgyventi ir raumenų auginimas arba riebalų deginimas jau nėra prioritetas“, - tikina S. Beperščaitė.

Darykite viską palaipsniui:

•Pirmas dvi savaites skirkite 2-3 dienas po 20-30 min kardio treniruotėms.

•Nuo trečios savaitės galima pradėti didinti kardio dienų skaičių iki 4-5 ir laiką iki 40-60min per dieną. Tokiu būdu ne tik neprarasite motyvacijos, bet ir raumenukai pamažu pripras prie gaunamo krūvio.

Metantiems svorį Simona rekomenduoja 40-60 minučių kardio treniruočių seansą 3-4 kartus per savaitę. O norintiems tik palaikyti turimas formas ar praskaidrinti nuotaiką, užtenka vos 20 minučių bėgimo tris kartus per savaitę.

Visgi nepamirškite, kad metant svorį vien kardio nepakanka. Būtina sveika ir subalansuota mityba, geras ir kokybiškas poilsis ir žinoma psichologinis nusiteikimas, kad bus dienų, kai bus labai sunku prisiversti. Tik nepamirškite, kad visa tai darote tik dėl savęs ir savo sveikatos.