Pataria sporto ir laisvalaikio klubo šeimai „Goodlife“ asmeninė trenerė-kineziterapeutė Kristina Kubiliūtė.

- Kodėl skauda raumenis?

- Po tam tikro intensyvumo ir trukmės fizinio krūvio raumenų funkcija silpnėja, atsiranda raumenų nuovargis - mažėja raumenų susitraukimo jėga, greitis, gali atsirasti raumenų skausmas.

Deja, šiuo metu vieningo atsakymo, kodėl atsiranda raumenų skausmas, nėra. Šiuo metu šis reiškinys yra aiškinamas dvejopai.

Skausmas atsiranda dėl metabolitų (ADF, AMF, neorganinio fosfato, pieno rūgšties) susikaupimo. Po tokio raumenų nuovargio skausmas praeina gana greitai, maždaug per valandą po sporto, nes pieno rūgštis pašalinama iš organizmo. Tačiau tai nepaaiškina, kodėl skauda ir kitą dieną.

Kiti autoriai teigia, jog dėl per didelių krūvių skausmas, atsirandantis kitą dieną po treniruotės ir jaučiamas dar 2-3 dienas, o praeinantis maždaug po savaitės, yra dėl mikrotraumų raumens skaiduloje. Pažeidžiami sakromerai, deformuojami filamentai. Kad tai nesikartotų, sportas turi būti didinamas adekvačiai: nesportavę asmenys ar padarę pertrauką turi treniruotis mažesniu intensyvumu, nedidele amplitude ir be didelių pasipriešinimų.

- Kaip sumažinti skausmus?

- Mikrotraumoms sugyti reikia laiko, o gijimą pagreitina šiluma: karšta vonia ir pirtis, taip pat tinka ir lengvas fizinis krūvis, nes jo metu raumuo sušyla.

Kūnas adaptuojasi prie fizinio krūvio ir, jei programa adekvati ir sportuojama reguliariai, didelio raumenų skausmo nejausime.

- Kaip to išvengti?

- Jei jaučiate raumenų skausmą tą pačią dieną po fizinio krūvio — viskas yra gerai, sportas adekvatus. Tačiau jei kenčiate keletą dienų, tai signalas, kad krūvis buvo per didelis, kūnas nebuvo tam pasiruošęs. Savo klientams krūvį didinu adekvačiai, todėl jie dideliu ir dažnu raumenų skausmu nesiskundžia, todėl galiu teigti, kad geriausia prevencija yra tinkamai parinktas treniruočių režimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)