Šiuos klausimus DELFI uždavė asmeniniam treneriui Tadui Pociui.

Ar tikrai apranga tokia svarbi sportuojančiam žmogui?

– Taip, apranga yra labai svarbu. Dažnai pradedantys sportuoti, ypač vyresnio amžiaus žmonės, nekreipia dėmesio į aprangą ir avalynę. Galvoja, kad tiks bet kokie į sportinius panašūs batai ir bet kokie drabužiai. Tik vėliau, jau pasportavę kurį laiką, jie supranta, kad tai yra negerai.

Kokios yra didžiausios klaidos?

– Didžiausia klaida yra sportuoti su bet kokia avalyne. Dėl netinkamos avalynės gali pradėti krypti pėda, galima pakenkti sąnariams. Kai tai nutinka, žmonės pradeda suprasti, kad sportinė avalynė nėra tik dėl mados, tai saugo jų pačių sveikatą.

Sveikata ir kūnu reikia rūpintis, todėl, visiems pradedantiems sportuoti patariu pradėti nuo tinkamos sportinės avalynės įsigijimo. Juk bėgimui tinka vienokie batai, o sportuojantiems salėje jau reikia kitokių. Sportuojant salėje reikia batų plokštesniu ir platesniu padu, žaidžiantiems krepšinį ar užsiimantiems kitu aktyviu sportu reikalingi batai aukštesniu aulu.

Ar apranga gali pakeisti požiūrį į sportą?

– Taip ir tai žinau iš savo patirties. Anksčiau nemėgau žiemos sporto šakų, tačiau, kai įsigijau specialią aprangą, kuri greitai išgarina drėgmę, bet tuo pačiu ir nepraleidžia šalčio, tapau tikru žiemos sporto mėgėju. Galiu ant sniego praleisti ištisas valandas kaip vaikystėje.

Gerai drėgmę išgarinanti apranga svarbi ir sportuojantiems sporto salėse, ar ne? Juk žmonės prakaituoja ir niekas nemėgsta būti šlapiais drabužiais.

– Taip, be abejo. Apranga turi būti patogi ir maloni pačiam žmogui, kad apsilankymas sporto salėje teiktų džiaugsmą, kad žmogus negalvotų, kad vėl reikės kankintis, kad sportas teiktų malonumą. Reikia ateiti ne atidirbti už nuodėmes, o gerai praleisti laiką. Graži, patogi apranga gali būti puiki motyvacinė priemonė.

Juk matome, kaip per masinius bėgimo renginius gauti marškinėliai suteikia dalyviams tam tikros motyvacijos, tarsi atsiranda papildomos energijos ir jėgų.

Kokią patartumėte rinktis aprangą: labiau prigludusią prie kūno ar laisvesnę?

– Tai priklauso nuo daugelio dalykų: metų laiko, kokia sporto šaka užsiimama, galų gale – žmogaus skonio. Man asmeniškai labiau patinka ilga apranga, bet vasarą, kai karšta, renkuosi trumpą, kad mažiau prakaituočiau.

Pastebėjau, kad moterys labiau mėgsta dėvėti aptemptą apatinę aprangos dalį, o vyrai – viršutinę, kaip ir sportuojant moterys dažniausiai nori treniruoti kojas, apatinę kūno dalį, o vyrai – viršutinę. Žinoma, visada sakau, kad svarbu treniruoti visą kūną.

Pastebiu, kad svarbios ir spalvos, nes ryški ir spalvota apranga suteikia daugiau teigiamų emocijų, o jos turi tiesioginės įtakos rezultatams.
Tadas Pocius

Kaip aprangą renkatės Jūs pats?

– Man svarbiausia, kad būtų patogu, kad būtų malonu dėvėti ir kad būtų gražu. Esu treneris, sporto apranga yra kartu ir mano darbo apranga, todėl visada noriu atrodyti tvarkingai, gražiai ir atitikti naujausias tendencijas. Stengiuosi neatsilikti nuo mados.

Kokios sportinės aprangos mados dabar vyrauja?

– Pastebėjau, kad žmonės atsikrato niūrių spalvų, sportas nebėra kažkokia prievolė, žmonės žiūri į tai, kaip į džiaugsmą, malonų laisvalaikį, teigiamas emocijas, tad daugėja ir ryškių spalvų. Sportas, sveika gyvensena ir yra geriausia mada.

Ką patartumėte rinktis: natūralias medžiagas ar sintetiką?

– Manau, kad reikia išbandyti ir tą, ir tą, tuomet galima pasirinkti, kas jums labiausiai patinka, tinka jūsų kūnui. Aš mėgstu kuo natūralesnes medžiagas, tačiau turiu ir daug sintetinio pluošto aprangų. Šiuolaikinės technologijos yra labai pažangios, kartais net sunku atskirti, kur sintetiką, o kur natūralus pluoštas. Reikia matuotis, bandyti ir atrasti sau tinkamiausią aprangą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)