Šiam klausimui DELFI į pagalbą pasikvietė Eloną Peniką, kuris teigia, kad jo veiklos tikslas ir yra motyvuoti žmones sportuoti ir sveikai gyventi bei padėti jiems siekti gražaus kūno. Nuolat savo apnuogintus raumenis afišuojantis vaikinas didžiuojasi savo pasiekimais ir mano, kad kiekvienas gali atrodyti taip, kaip nori. O kad tikslų siekti būdų lengviau, paaiškina, nuo ko pradėti.

- Elonai, kaip prisiversti sportuoti?

- Visų pirma, norint pradėti keistis, reikia atrasti motyvacijos šaltinį, ir nesvarbu, koks jis. Aplink gausu dalykų, kurie gali paskatinti, pavyzdžiui, pamėginkite pakonkuruoti: kuo aš prastesnis už vaikiną iš reklamos su 40 cm apimties bicepsu ir ryškiais pilvo preso raumenimis? Kodėl mano bendradarbė tokia sportiška ir liekna, negi negaliu ir aš susiimti? Žinoma, pavydas ir savęs lyginimas su kitais nėra pagirtina, tačiau kartais konkurencija suteikia jėgų imtis pokyčių.

Galbūt jūsų motyvacija gali tapti tai, kad neseniai jus paliko mergina ar vaikinas. Jūs galite įrodyti sau pačiam, kad esate labai patrauklus ir geidžiamas žmogus ir kad jis ar ji padarė klaidą nuvertinęs ir palikęs jus.

Yra labai daug variantų, kur galite rasti motyvacijos, tačiau savo aukso gyslą teks atrasti pačiam.

- Koks antras žingsnis, radus priežastį, dėl kurios verta keisti gyvenimo būdą?

- Įgavę motyvacijos, sukrapštome maždaug 30 eurų ir ne rytoj, ne pirmadienį, o tą pačią dieną keliaujame į sporto klubą ir nusiperkame mėnesinį abonementą. Taipogi siūlyčiau nesivadovauti moto „aš viską moku“ ir „Youtube“ kanale prisižiūrėjus sporto pratimų pabandyti nustebinti visus savo naujomis pratimų atlikimo technikomis. Sumanu būtų įsigyti sporto programą.

- Kas svarbiausia sporto programoje?

- Svarbiausia, kad ji būtų pritaikyta būtent jums, o ne pagal kažkokį šabloną.

- O jei aš naujas (-a) sporto klube ir nežinau, kaip ten elgtis?

Kiekvienas sporto klubas turi trenerius ir jie privalo išmanyti pratimų atlikimo technikas, tad jei jums kyla klausimų — visada teiraukitės, juk tai jūsų pačių labui, pasiimkit naudą sau!

- Gerai, motyvacija jau veržiasi pro kraštus, pradėjau sportuoti, ką daryti toliau?

- Trečias žingsnis — susitvarkyti mitybą.

- Tai labiausiai ir gąsdina daugelį žmonių: ar dieta reiškia mėgstamo maisto atsisakymą ir savęs kankinimą?

- Nereikia ir negalima griebtis pusės salotos lapo per dieną dietos. Žodis „dieta“ labai dažnai yra suprantamas klaidingai. Susitvarkyti mitybą ar laikytis sveikos dietos nereiškia savęs ribojimą. Mityba turi būti subalansuota taip, kad organizmas būtų aprūpintas pakankamu kiekiu baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir mineralinių medžiagų.

- Skamba sudėtingai, nuo ko pradėti?

- Sportininkų mityba prasideda nuo to, kad visa, ko sudėtyje yra daugiau nei 3 g angliavandenių, suvartojame iki 18 val., o po 18 val. valgome tik baltyminį maistą: liesą varškę, graikišką jogurtą, vištienos ir kalakutienos krūtinėlę, tuną savo sultyse ar kokią kitą žuvį kartu su daržovėmis. Beje, daržovės — vienintelė maisto raciono dalis, kurios galime neriboti.

Kalbant apie angliavandenius, nors jie būtini pirmoje dienos pusėje, tai tikrai nereiškia, kad juos galima gauti valgant miltinius blynelius su uogiene, šokoladą, sūrelius ar kitus saldžius produktus. Nepamirškite, jog būtent cukrus jums augina tą gelbėjimosi ratą ant pilvo, tad, jei mokate plaukti, saldumynų jums tikrai nereikia. Didžioji dalis angliavandenių turėtų būti gaunama iš grikių, ryžių, avižų ar saldžiųjų bulvių — batatų.

Dar vienas esminis dalykas mityboje yra sveikieji riebalai, jų nedera pamiršti. Pagrindiniai gerųjų riebalų šaltiniai yra avokadai, riešutai, natūralus riešutų sviestas, alyvuogės, kokosų aliejus.
Elonas Penikas

- Kiek tų medžiagų reikia gauti per dieną?

- Priklauso nuo jūsų lyties, svorio, aktyvumo, tikslų. Pavyzdžiui, 100 kg sveriančiam vaikinui, norinčiam numesti svorio ir sportuojančiam 3-4 k. per savaitę, maisto medžiagų suvartojimas turėtų būti maždaug toks: ~ 150 g baltymų, 200-250 g angliavandenių, 50-60 g riebalų.

60 kg sveriančiai merginai, norinčiai sulieknėti ir išryškinti kūno linijas, sportuojančiai 3-4 k. per savaitę, kasdien reikia ~ 100 g baltymų, ~ 180 g angliavandenių, ~ 40 g riebalų.

Pradėti galima pagal tokius kiekius ir stebėti, kaip reaguoja kūnas, ar nesilpna, ar svoris stovi vietoje. Bet, kartoju, protingiausia būtų rasti trenerį, kuris sudarinėja mitybos planus, tada turėtumėte taisykles ant lapo, o jums teliktų parodyti valią. Sėkmės.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)