Artėjant vienam didžiausių bėgimo renginių Lietuvoje, apžvelgiami trys pagrindiniai bėgikų tipai:

I tipas – pradedantysis, kai svarbiausia atstumas, laikas ir greitis.

Vos pradėję bėgioti, daugelis pirmiausia siekia įveikti vis didesnį atstumą. Tokie bėgikai jau po kelių varžybų supranta, kad galėtų daugiau, todėl atsiranda laiko tikslas. Ir labiausi motyvuoja, jei pagerinamas tam tikras minučių skaičius, besibaigiantis nuliu arba penketu. Iš pradžių tai daryti nesudėtinga – pirmaisiais mėnesiais ir metais rezultatai gerėja itin sparčiai.

Įgijus pakankamą pajėgumą ir pastebimai sutrumpinus distancijos įveikimo laiką, tolesni pasiekimai gali atrodyti vis kukliau, o kartais rezultatą pagerinti pavyksta vos sekundėmis. Taip atsiranda naujas tikslas – siekti didesnio vidutinio greičio, kurį pavyktų palaikyti visos distancijos metu. Ir vėl atsiveria galimybės siekti naujų rekordų, kirsti svarbias ribas.

Aišku, galima išsikelti ir kitokių pamatuojamų tikslų, pavyzdžiui, siekti kuo didesnio per savaitę įveiktų kilometrų skaičiaus, bėgti kuo ilgesnį laikotarpį, nepraleidžiant nė dienos, ar kelis savaitgalius iš eilės dalyvauti varžybose. Bet svarbiausia, kad visada orientuotumėtės į nedidelius asmeninius rekordus, kuriuos galite pagerinti, ir apie kuriuos galvodami kiekvieną treniruotę pradedate su įkvėpimu.

II tipas – pažengęs, kai svarbesnis ilgalaikis tobulėjimais

Ši tipo bėgikai asmeninė rezultatą matuojami ne tik konkrečiais atstumo ar laiko vienetais, bet žvelgia į ilgalaikę perspektyvą ir siekia tobulėjimo. O jis kiekvienam bėgikui gali reikšti skirtingus dalykus. Pavyzdžiui, pradėję bėgioti ir siekti geresnių rezultatų suprantate, jog reikia keisti ir savo mitybą ar gyvenimo būdą, atsisakyti savaitgalio pramogų, skirti pakankamai laiko miegui. Arba – pradėjęs nuo bėgimo plentu, nuspręsite pasukti į miško takelius ir ilgainiui juos pamėgti, o galbūt net išplėsti savo pastangas į triatlono ar vadinamojo swimruno sporto šakas.

Dar kita kryptis – kaupiama varžybų patirtis užsienyje, siekiant dalyvauti garsiausiuose maratonuose ar netradicinėse vietose vykstančiose varžybose.

Pasirinkus eiti šiuo keliu, bėgimas virsta instrumentu, leidžiančiu tobulinti ne tik savo kūną, bet ir asmenybę – įgyti kitokios patirties ir susipažinti su dar nepatirtais dalykais.

III tipas – bėgimo entuziastas, kai bėgimas yra gyvenimo dalis

Kai jūsų kas nors paklausia, dėl ko bėgiojate, atsakote, kad kitaip tiesiog negalite, vadinasi, esate trečio tipo bėgikas. Jei bėgimo neliktų jūsų kasdienybėje, asmeninis gyvenimas prarastų pusiausvyrą. Bėgdamas kasdien, didžiausią malonumą patiriate ne pasiekęs geresnį rezultatą ar įgijęs naujos patirties, bet dėl bėgimo poveikio savijautai ir kt.

Gal reguliariai bėgiodamas tampate produktyvesnis, gal taip atsikratote darbinės įtampos, o gal tai vienintelis būdas pabūti su savimi ir savo mintimis. Jeigu išbrauktumėte bėgimo treniruotes iš savo dienotvarkės, tikėtina, nukentėtų ir kiti dalykai.

Kad bėgimas taptų subalansuotos kasdienybės dalimi, dažniausia reikia įgyti nemažai patirties ir pereiti kitus tikslų etapus. Kita vertus, į šį tikslą galite orientuotis nuo pat pradžių, praleisdami ankstesnius etapus, jei varžytis su kitais ar savimi jums atrodo nereikšminga. Juk svarbiausia – kad bėgimas būtų maloni veikla, kad kaskart, apsiavęs bėgimo batelius ir išėjęs į lauką, patirtumėte džiaugsmą.

Dabar, kai savo, kaip bėgiko, tipą jau žinote, galite ramiai ruoštis sekmadienį Vilniuje vyksiančiam bėgimo renginiui „DNB I NIKE We Run Vilnius“, rašoma pranešime spaudai. Organizatoriai, kaip visada, žada smagią šventę tiek bėgimo entuziastams, tiek juos palaikantiems. Registracijos formą ir kitą svarbią informaciją galima rasti interneto svetainėje www.werunvilnius.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)