Tačiau gydytoja dietologė doc.dr. Edita Gavelienė atsiųstame pranešime teigia, kad tai netiesa, ir ragina duonos gaminius rinktis protingai.

„Aktyvų gyvenimo būdą propaguojančių žmonių racione grūdiniai produktai – tiesiog privalomi. Visų pirma duona yra puikus energijos, taip pat skaidulų, vandenyje tirpių ir mineralinių medžiagų bei vitaminų šaltinis. Su viena riekele galima gauti daugybę naudingų medžiagų, be kurių žmogus negalėtų normaliai gyventi“, – pabrėžia E. Gavelienė.

Anot dietologės, šiuolaikinė duona gali būti ir baltymų šaltinis. Būtent tokią duoną neseniai pirkėjams pasiūlė didžiausia duonos kepykla Baltijos šalyse „Vilniaus duona“. „Būk sveikas“ pavadintos duonos baltymų pagrindą sudaro vieni maistingiausių augalinės kilmės baltymų – avižų baltymai. Jie sudaro 22 proc. produkto maistinės vertės.

Gydytojos teigimu, tokia duona ypač reikalinga žmonėms, kuriems reikia didinti baltymų kiekį racione: sportuojantiems, sveikstantiems po ligų, ribojantiems ar visai atsisakantiems gyvūninės kilmės maisto.

E. Gavelienė pateikia 5 duonos pasirinkimo kriterijus ir vartojimo taisykles, kuriomis turėtų vadovautis aktyviai gyvenantys žmonės:

Maistingumas. Visų pirma duona turėtų būti ne tik kalorijas užtikrinantis, bet ir maistingas produktas. Kuo daugiau jame yra maistingųjų medžiagų, tai yra ne tik baltymų, riebalų, angliavandenių, tačiau ir vitaminų, mineralinių medžiagų, skaidulų, tuo duona yra vertingesnė.

Cukrus. Renkantis duoną vertėtų atkreipti dėmesį į tai, kiek joje yra cukraus. Kuo duonoje mažesnis cukraus kiekis, tuo ji yra vertingesnė ir tinkamesnė kasdieniam vartojimui.

Baltymai. Sportuojantiems žmonėms reikėtų ieškoti duonos su kuo didesniu baltymų kiekiu. Tai reiškia, kad vartojant tokią duoną, bus jaučiamas ilgesnis sotumo jausmas. Be to, baltymai yra svarbūs sotumo užtikrinimui, organizmo atsistatymo reakcijoms ir vystymuisi.

Vartojimo laikas. Dietologės teigimu, aktyviai gyvenantys žmonės duoną gali valgyti bet kuriuo dienos metu priklausomai nuo to, kada sportuoja. Jei aktyvia veikla užsiima vidury dienos ar į pavakarę, tai duoną patartina vartoti pirmoje dienos pusėje ir prieš treniruotę, o jei iš ryto – tuomet valgyti galima iš karto po treniruotės. Visgi jei sportas suplanuotas labai anksti ryte, duonos suvalgyti galima iš vakaro.

Duonos kiekis. Rekomenduojamas suvartoti duonos kiekis per parą, anot E. Gavelienės, yra individualus pasirinkimas, priklausantis nuo to, kaip intensyviai žmogus sportuoja, kokių tikslų siekia. Tačiau maitinantis sveikai vidutiniškai per parą reiktų suvartoti nuo 100 iki 200 gramų arba 3-6 riekes duonos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)