Avokadų aliejus, kaip ir alyvuogių aliejus, yra spaudžiamas iš prinokusių avokadų (žievę ir kaulą pašalinus). Aliejus tirštas, labai švelnaus skonio, todėl puikiai tinka į daugelį patiekalų, nes nenustelbia jų skonio. Įdomiausia tai, kad avokadų aliejaus skonis neprimena avokadų.

Šį universalų aliejų itin dažnai rekomenduoja dermatologai ir mitybos ekspertai, jis labai tinka išoriniam naudojimui – nuo makiažo valiklio iki plaukų kondicionieriaus.

Skonis: grynas ir švelnus, be jokio riešutų prieskonio.

Kaip gaminamas: avokadai nulupami, pašalinami jų kaulai, o iš minkštimo išgaunamas aliejus. Nauda: jo degimo taškas aukštesnis nei alyvuogių aliejaus, todėl teoriškai jis tinka kepimui. Jame daug mononesočiųjų riebalų ir vitamino E. Jis padeda įsisavinti karotenoidus ir kitas maistines medžiagas.

Trūkumai: pagrindinis trūkumas – aukšta kaina. Mažai kas gali sau leisti vartoti šį aliejų dideliais kiekiais, todėl šio aliejaus maistinis indėlis sudaro nedidelę raciono dalį.

Labiausiai tinka: dėl puikių drėkinamųjų savybių dažniausiai naudojamas kosmetiniams tikslams. Odos produktams naudojamas valytas, rafinuotas ir dezodoruotas aliejus – bekvapis ir geltonas.

Avokadų aliejaus nauda sveikatai

Avokadų aliejuje gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių ir vitamino E. Tyrimai parodė, kad mononesočiųjų riebalų rūgštys mažina širdies ligų rizika, mažina cholesterolio lygį. Subalansuotai maitinantis, valgant vertingų riebalų ilgiau išlieka sotumo jausmas, o tai svarbu, norint turėti gražią figūrą.

Galingas antioksidantas vitaminas E stiprina imuninę sistemą, yra naudingas odai ir akims.

Kaip naudoti avokadų aliejų

Avokadų aliejų galima naudoti visur, kaip ir alyvuogių aliejų ar kitus aliejus kepimui. Atsiminkite, kad avokadų aliejus tinkamesnis kepant aukštoje temperatūroje – kaip antai, kepant ant grotelių, skrudinant.

Avokadų aliejus puikiai tinka į salotas, juo galima pašlakstyti garuose troškintas daržoves, picą ar duoną, žuvį, vištieną. Su juo galima kepti kepinius (dėti vietoje kitokių aliejų), netgi kukurūzų spragėsius galima skrudinti ne su sviestu, o su avokadų aliejumi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)