Nesibaigiantys keliai ir klystkeliai

Ingrida būdų sulieknėti pradėjo ieškoti nuo paauglystės – teko išbandyti japonišką, grikių, sriubų dietą, iškrovos dienas. Studijų laikais prisidėjo ir sporto paieškos.

„Pradėjau nuo treniruoklių salės, „pasimatavau“ jogą, kalanetiką ir kitas grupines treniruotes. Vėliau atradau bėgimą. Bėgiodavau Vilniuje, palei Nerį virš metų. Bet vienai kiek sunkoka, tad vėl ieškojau kažko kito“, – lieknėjimo bandymus prisimena pašnekovė.

Kartu su sportu sekė ir sveikesnės mitybos paieškos. „Kai dėl sveikatos bėdų kreipiausi į dietologę, šį paskyrė specialią dietą. Kurį laiką maitinausi pagal ją, bet maistas labai kartojosi, tad greitai atsibosdavo ir imdavau ieškoti ko kito. Esu kelis mėnesius bandžiusi vietoj vakarienės gerti liekninančius kokteilius, bet norimų rezultatų nesulaukiau: gal ir nukrisdavo koks kilogramas, bet psichologiškai būdavo labai sunku valgyti ne tikrą maistą, o miltelius“, – pasakoja Ingrida.

Vėliau moteris rado valios ir apie metus laiko sportavo klube. Tuo metu laikėsi mitybos specialistės sudaryto mitybos plano, pagal kurį visą maistą tekdavo gamintis pačiai. Kūnas tokias pastangas įvertino – per 3 mėnesius pavyko atsisveikinti su 4 kg.

Dar vieną sėkmingą lieknėjimo etapą Ingrida įveikė susipažinusi su ukrainiete gydytoja. Kelis mėnesius pasilaikiusi jos mitybos plano, buvo pasiekusi 78 kg svorį. Pasak jos, tai buvo didžiausias pasiekimas, nes būdama 165 cm ūgio Ingrida yra svėrusi ir 98 kg.

„Tačiau ilgai šauniais rezultatais nepasidžiaugiau, palūžau... Taip sunkiai per 9 mėnesius numesti 10 kg grįžo atleidus vasarą vadeles...“, – apgailestauja Ingrida ir dalijasi nauja lieknėjimo serija.

Vėl pradėjusi sportuoti grupinėse treniruotėse su šauniais treneriais pašnekovė džiaugiasi atradusi ir savo sportą, ir trenerius.

Gradiali projektas

„Visi mano keliai ir klystkeliai leido sumažinti svorį iki 86 kg, kas man yra nemažas pasiekimas, bet norėtųsi sulieknėti iki 75–78 kg ir šį svorį užfiksuoti. Tai man būtų didelis pasiekimas. Sportą šiai dienai jau esu atradusi, bet reikia galutinai ir, matyt, visam gyvenimui susitvarkyti mitybą “, – tokią savo svajonę ir tikslus Ingrida išsakė siųsdama anketą DELFI ir sanatorijai „Gradiali“ paskelbus lieknėjimo konkursą.

Svajonės pildosi

Laimėti šio konkurso vilnietė sako tikrai nesitikėjusi, nes niekada nėra nieko laimėjusi jokiuose žaidimuose ar loterijose.

„Organizatoriams pranešus, kad atsirinko būtent mane, dar ilgai negalėjau patikėti laimėjusi tokį vertingą prizą ( 2 savaičių poilsį su ilgalaikio lieknėjimo programa-mokymais „Svorio kontrolė“ sanatorijoje GRADIALI Palangoje. Dovanos vertė – 1638 Eur). Ir nors širdyje buvau devintame danguje, baiminausi, ar pavyks ištrūkti dviem savaitėms iš darbo, bet viską pavyko puikiai suderinti. Smagu, kad sulaukiau palaikymo tiek iš šeimos, draugų, tiek iš kolegų. Taigi, visa galva nėriau į lieknėjimo vandenis. Tikiu, kad šį kartą, padedant visai profesionalų komandai, man turi pasisekti!“, – emocijų neslepė Ingrida.

Gradiali projektas

Sanatorijos vyr. gydytoja reabilitologė Jovita Jočienė taip pat tiki Ingridos ryžtu ir džiaugiasi pirmosios savaitės rezultatais: „Mūsų programos dalyvė puikios nuotaikos, nejaučia nei alkio, nei streso, uoliai lanko paskirtas reabilitacines procedūras, kurios gerina medžiagų ir kraujo apytaką, stiprina raumenis, degina riebalus, mažina riebalinį sluoksnį, gerina virškinimą ir žarnyno peristaltiką. Be procedūrų ir taisyklingos mitybos, Ingrida kasdien išgeria 2 litrus fitoterapinio kokteilio, kuris padeda šalinti toksinus iš organizmo, skatina medžiagų apykaitą, padeda riebalus bei cukrų paversti energija. Taip pat dalyvė vakarus praleidžia plaukiodama juodosios jūros mineralizaciją atitinkančiame baseine. Po pirmos savaitės jau galime pasidžiaugti pagražėjusiomis Ingridos kūno formomis, nes sumažėjo riebalinis audinys, sustiprėjo raumenynas, pagražėjo problematiškų vietų oda, sumažėjo kūno apimtys ir svoris“.

Nauji mitybos įpročiai

Pirminėje konsultacijoje su dietiste Ingrida pripažino, jog jai sunku atsilaikyti prieš saldumynus ir kitas pagundas, jai buvo nustatytas nutukimas.

„Moteris minėjo, jog ir anksčiau yra kreipusis į mitybos specialistus, kurie sudarydavo mitybos planus. Kurį laiką jų laikydavosi, tačiau tikriausiai pritrūkdavo valios nuolat maitintis pagal nustatytas dietas. Mano manymu, taip galėjo būti dėl pernelyg griežtos dietos.

Mityba neturi būti savęs kankinimas ir alinimas, tačiau svarbu ir jausti saiką, kitaip sakant, mityboje svarbus balansas. Tikriausiai tai viena dažniausiai girdimų taisyklių, jog su maistu turime gauti visų reikiamų medžiagų, tačiau dažnai ši taisyklė pamirštama ir tik tam, kad žmonės numestų kuo daugiau svorio, jie atsisako riebalų ar angliavandenių. Žinoma, svoris, atsisakius šių medžiagų, sumažėja, tačiau organizmui tai žalinga. Žmogus negauna visų reikiamų medžiagų, negauna pakankamai vitaminų, ląstelienos ar skaidulų“, – akcentuoja dietistė Ivona Simokaitytė.

Gradiali projektas

Specialistė Ingridai sudarė pilnavertę dietą, kurioje gausu visų maistinių medžiagų. Žinoma, atsisakyta sočiųjų riebalų, greitai pasisavinamų angliavandenių, kurie ant žmogaus kūno vėliau nusėda riebalais. Mitybos planas Ingridai sudarytas pagal esamą jos kūno būklę, siekiant sumažinti svorį, sumažintas gaunamų kalorijų per parą kiekis. Tačiau, pasak jos, reikia nesuklysti – sumažinus kalorijų kiekį, tikrai nereikia tiesiog mažai valgyti. Valgyti reikia, tačiau reikia parinkti nekaloringus maisto produktus, su kuriais būtų gaunamos visos maistinės medžiagos, pajaučiamas sotumo jausmas, bet tuo pačiu su tokia mityba ir būtų lieknėjama.

Pasmalsavome, kokią dietą moteriai paskyrė dietistė ir kaip ji sanatorijoje maitinasi.

Gradiali projektas

„Kas rytą gaunu skirtingą košę, pietums sriubą ir mėsą su daržovėmis arba troškintas daržoves su mėsa (dažniausiai vištiena). Vakarienei valgau salotas su žuvimi ar mocarela, įdarytą papriką su pievagrybiais, daržovėmis bei grikiais. Porcijos nėra labai didelės, bet maisto tikrai užtenka. Esu pratusi valgyti 5 kartus, bet kai yra toks didelis užimtumas, tikrai nesijaučiu alkana. Taip pat geriu specialų kokteilį bei daug vandens“, – pasakoja Ingrida.

Gradiali projektas

Atvažiavusi Ingrida svėrė 86 kg, vėliau sveriant svarstyklės rodė tiek pat, tačiau apimtys jau buvo sumažėjusios. Tai, pasak specialistės, dar kartą įrodo, jog vien svarstyklėmis vadovautis nevertėtų, jos gali rodyti mažiau, jei tą dieną žmogus, pavyzdžiui, vartojo per mažai vandens. Kalbant bendrai apie moteris, prieš ciklą visos sveria kiek daugiau, taip yra dėl to, kad šiuo laikotarpiu kūnai pradeda kaupti skysčius. Geriausias būdas patikrinti, ar žmogus lieknėja, yra matuoti kūno apimtis.

Jau po savaitės išmatavus Ingridą buvo galima pastebėti sumažėjusias šlaunų, klubų ir žasto apimtis. Tikėkimės, jog ji savo tikslo sieks ir toliau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)