Sportininkui ir atletikos čempionui V. Smackiui gerai pažįstami mitybos labirintai. Biochemijos studijas baigęs vyras įgytas žinias pritaiko savo darbe ir gyvenime, nagrinėdamas žmogaus organizme vykstančius procesus, kurie yra labai svarbūs jo savijautai, o ypač – rezultatų siekiančiam sportininkui.

Vitalijus Smackis

„Gali būti, jog sportininkas suvalgė jam netinkančio maisto ir tik po kelių dienų pradėjo jausti, jog kažkas negerai. Čia svarbus individualus priėjimas prie sportininko organizmo, kuris jam leidžia iš savęs reikalauti maksimalaus rezultato“,- sako treneris.

Pagal V. Smackio sudarytą mitybos programą gyvena ir olimpiečiai baidarininkai Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas. Teiraujamės sportininkų, kuo ypatinga jų mityba prieš olimpines varžybas.

„Mes su kolega esame profesionalūs sportininkai, olimpiečiai, tai norisi išnaudoti kiekvieną įmanomą procentą, kur galima pagerinti savo rezultatą. Taigi mityba yra viena iš svarbiausių pusių, kur optimizavus viską galima pasiekti visai kitų rezultatų. Mums žinių tame nelabai pakanka, tai mums padeda treneris Vitalijus Smackis. Pataria, kur dar galima ką pagerinti, kad turėtume daugiau jėgos, energijos ir ištvermės“,- pasakoja E. Ramanauskas.

Pašnekovo teigimu, kiekvienas sportuojantis žmogus žino, kad saldumynai nėra gerai ir kad juos galima juos pakeisti paprasčiausiais vaisiais. Tačiau prisipažįsta, kad kartais, jei labai norisi, suvalgo šokolado gabaliuką.

„Mūsų mitybos plane nėra produktų, kurie būtų visiškai išbraukti. Būna dienų, kai tu gali iš viso valgyti ką nori. Aš asmeniškai bandau atsisakyti kiaulienos, bet vasarą, kai šilta ir yra kiaulienos šašlykas kur nors prie ežero, tikrai jo neatsisakau. Šiaip mėsa labai reikalinga sportuojančiam žmogui, tai geležies šaltinis. Bet kiaulieną galima pakeisti geresne mėsa, kuri turi daugiau naudos, pavyzdžiui, jautiena, aviena“,- įsitikinęs baidarininkas.

Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas

Edvino kolegos Aurimo Lanko teigimu, mitybos planai yra sudaromi atsižvelgiant į tai, ko yra siekiama. Ar raumenų masės, ar numesti svorio. Konkretus olimpiečių planas yra skirtas optimizuoti kūno svorį neprarandant raumenų masės ir išlaikant raumenų galingumą.

„Treneriui turėjom atsakyti gal į 40 klausimų anketą, nes jis labai įsigilina į žmogaus poreikius bei galimybes, kiek kartų per dieną gali valgyti. Taigi pagal savo programą mes valgome 5 kartus, dominuoja baltyminis maistas, praktiškai nėra bulvių. Iš kiaušinio galbūt reiktų išimti trynį, bet ne visada šito išeina paklausyt dėl skanumo. O daugiausia angliavandeniai, baltymai, daržovės. Tiesiog reikia derinti maistą ir valgyti užkandžius, kad nesijaustų alkis. Pavyzdžiui, užkandžiams rekomenduojami ryžių trapučiai su riešutų sviestu ir bananu“,- atskleidžia A. Lankas, pasidžiaugdamas, kad laikantis šio mitybos plano pati savijauta yra daug geresnė, o kūnas nėra apsunkęs, po pietų neateina mieguistumo jausmas.

Anot sportininko, po 3 savaičių vieną dieną galima valgyti ką nori ir neatsižvelgti į rekomendacijas. „Tai kai nuvažiuoja stogas ir vakare labai norisi keptų bulvių su kiaušiniu, galima kartais nusižengt. Aišku, tai neturi tapti įpročiu. Nors kiekvienoj mityboj yra parašyta – jeigu kažko labai nori, tai nekankinti savęs ir suvalgyti“,- šypsosi baidarininkas. Bet tai nutinka daugiau žiemą, kai vienas kitas priaugtas 100 g nepadaro tragedijos. Sezono metu ir prieš varžybas nuodėmių geriau nedaryti, kad būtų kuo mažiau riebalinio sluoksnio, kad būtų kuo mažiau papildomo svorio, kurį reikėtų valtyje tempti.

Lietuvos baidarininkai į Rio de Žaneirą išvyksta rugpjūčio 11 d., tad linkime jiems ištvermės ir sėkmės Olimpinėse žaidynėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)