Viena porcija – tai tik 150 g šviežių pomidorų, arba stiklinė pomidorų sulčių. Arba net pica su pomidorų padažu (nors mokslininkai primena tokiu maistu nepiktnaudžiauti, nes ir picoje, ir padažuose yra labai daug druskos).

Jau anksčiau buvo nustatyta, kad likopenas – karotinoidinis pigmentas, kurio gausu pomidoruose – pasižymi stipriomis vėžį slopinančiomis savybėmis. O neseniai Kembridžo, Oksfordo ir Bristolio universitetų tyrėjai tą patvirtino atlikę eksperimentą su 14 000 savanorių – vyrų nuo 50 iki 69 metų.

Eksperimento rezultatas pribloškė pačius mokslininkus: pasirodo, vyrai, kurių valgiaraštyje buvo pomidorų, 18 proc. mažiau buvo linkę sirgti prostatos vėžiu nei stipriosios lyties atstovai, išvis nevalgantys pomidorų.

Prostatos vėžys – dažna vyrų onkologinė liga. Jos rizika didėja su amžiumi, daugiausia prostatos vėžiu serga vyresni kaip 50 metų vyrai, taip pat turintieji genetinį polinkį.