Tyrimo autoriai 30 metų stebėjo 126 000 žmonių. Paaiškėjo, kad valgę daug prisotintųjų riebalų turinčio maisto tyrimo dalyviai mirė anksčiau.

Nesočiųjų riebalų yra augaliniuose, neperdirbtuose riebaluose – alyvuogių, rapsų ar sojų pupelių aliejuje.

„Tyrimai patvirtina dabartines dietologų rekomendacijas keisti prisotintuosius riebalus neprisotintaisiais riebalais“, – padarė išvadą tyrimui vadovavęs daktaras Frankas Hu.

Dietologės Sharon Zarabi teigimu, „paplitusi klaidinga nuomonė, kad valgant dietinį maistą organizmas kaupia riebalus. Svarbu analizuot valgomą maistą – ar tai hidrinti riebalai su perdirbtaisiais angliavandeniais (pavyzdžiui, šviesi duona), ar tai neprisotintieji riebalai iš augalinių šaltinių“.

Tyrimo autoriai pasitelkė dviejų atliekamų tyrimų apie žmonių mitybą ir sveikatą duomenis.

Tyrimo pradžioje įvertino, kiek dalyviai vartoja dietinių riebalų, vėliau kas dvejus metus tikrindavo.

Tiriamuosius stebėjo 32-ejus metus. Per tą laiką mirė 33 000 dalyvių.
F. Hu teigimu, valgant daug prisotintųjų ir hidrintųjų riebalų, didėja mirties rizika. Pavyzdžiui, 2 proc. padidinus suvartojamų hidrintų riebalų kiekį, 16 proc. padidėjo mirties rizika tyrimo laikotarpiu. O 5 proc. padidinus prisotintųjų riebalų kiekį, 8 proc. padidėjo mirties rizika tyrimo laikotarpiu.

Na, o vartojant augalinio pagrindo polinesočiųjų ar mononesočiųjų riebalų, 11 ir 19 proc. atitinkamai sumažėjo mirties rizika tyrimo laikotarpiu.

Polinesočiuosiuose riebaluose yra omega 6 riebalų rūgščių, kurių yra beveik visuose aliejuose, ir omega 3 riebalų rūgščių, kurių yra žuvyje ir rapsų aliejuje. Omega 6 ir omega 3 riebalų rūgštys ilgina gyvenimo trukmę.

Tyrimo rezultatais, pakeitus vos 5 proc. kalorijų iš prisotintųjų riebalų pakeitus kalorijomis iš polinesočiųjų ar mononesočiųjų riebalų, atitinkamai 27 ir 13 proc. sumažėjo mirties rizika tyrimo laikotarpiu.

F. Hu komanda pabrėžė – tyrimas apžvalginio pobūdžio, jis nėra griežtas patvirtinimas, kad tam tikro tipo dietiniai riebalai didina mirties riziką tam tikru laikotarpiu.

Tyrėjai pataria gauti riebalų natūraliai, su maistu – valgant gėlavandenes žuvis, riešutus, kanapes ir avokadus. O prisotintųjų riebalų, kurių yra hidrintuose aliejuose, margarine, svieste, gyvuliniuose taukuose, riebiuose pieno produktuose, geriau valgyti kuo mažiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)