Kuo juodosios alyvuogės skiriasi nuo žaliųjų alyvuogių?

Alyvuogių spalva priklauso nuo to, kiek prinokusios jos nuskintos, ir kaip jos buvo apdorotos. Žaliosios alyvuogės buvo nuskintos prieš nokimą, o juodosios – jau prinokusios. Štai kodėl spalva iš žalios pasikeičia į juodą.

Žalios šviežiai nuskintos alyvuogės dėl savo kartumo yra nevalgomos, todėl ir žaliosios ir juodosios alyvuogės yra apdorotos druska, sūrymu ar vandeniu.

Kaip alyvuogių nokimas veikia jų skonį?

Apskritai, žaliosios alyvuogės yra kietesnės ir kartesnės nei juodosios. Vis dėlto, bet kurių alyvuogių skonis priklauso nuo jų apdorojimo metodo ir trukmės.

Ar kažkurios iš jų yra sveikesnės?

Tarp juodųjų ir žaliųjų alyvuogių maistinės vertės skirtumų nėra. Alyvuogėse daug mononesočiųjų riebalų ir mineralų (tokių kaip geležis ir varis). Jos taip pat turi daug vitamino E ir priešuždegiminėmis savybėmis pasižyminčių antioksidantų polinenolių ir flavonoidų.

Ir žaliosios, ir juodosios alyvuogės yra labai vertingas produktas mūsų širdies ir kraujagyslių sistemai. Jų minkštime yra unikalios sudėties nesočiųjų riebalų rūgščių – oleino, linolo, linoleno. Jos neleidžia blogajam cholesterinui kauptis kraujagyslėse, palaiko kapiliarų elastingumą, stiprina skrandžio ir žarnyno gleivinę ir, kaip jau seniai įrodyta, neleidžia dalintis pakitusioms (t. y. vėžinėms) ląstelėms.

Specialistai tvirtina, kad šiuose nedideliuose vaisiuose yra visi žmogaus organizmui būtini vitaminai ir mineralinės medžiagos. Vis dėlto, kaip byloja patarlė: „Kas per daug, tas nesveika“. Kitaip tariant, saiko jausmas – būtinas! Tai galioja netgi ir puikiesiems alyvmedžių vaisiams. Jais nereikia pernelyg mėgautis, mat alyvuogių aliejus, kuris juose sudaro daugiau nei trečdalį svorio, yra labai kaloringas.

Be to, alyvuogės kelia apetitą – tai svari priežastis jas saikingai vartoti tiems, kurie turi polinkį tukti, kaip ir tiems, kurie rūpinasi savo figūros linijomis. Taip pat atkreipkite dėmesį, kad ląstelienos ir aliejaus derinys gali turėti vidurius laisvinantį poveikį, ypač jeigu persivalgėte alyvuogių. Ir dar, alyvuoges būtina išbraukti iš raciono, jeigu apsinuodijote maistu, pasigavote žarnyno infekciją ar sutriko skrandžio veikla. Taip pat negalima valgyti jų ir tada, jei jos alergizuoja.

Jeigu nepatinka alyvuogės, kurios yra švelniausio skonio?

Oksiduotos juodosios alyvuogės (paprastai konservuotos) yra švelniausio skonio, tačiau tikri alyvuogių gerbėjai jų nepriskiria prie natūralių alyvuogių. Oksiduotos juodosios alyvuogės nebeturi to išskirtinio skonio, kuris atskiria vienas alyvuoges nuo kitų – jos visos yra to paties skonio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)