„Glotnutis dar vadinamas žaliuoju kokteiliu, tad net iš pavadinimo jau yra aišku, kad jis turi būti žalios spalvos. Suplakant vaisius, daržoves ir žalumynus mes pajėgiame suvartoti jų daug daugiau, negu valgant pilnus vaisius. Į kokteilį, kaip rišamoji medžiaga, kuri jam suteikia kreminę tekstūrą, dedamas bananas arba avokadas.

Tuomet būtinai kuo didesnė dalis žalumynų: špinatų, kiaulpienių, dilgėlių, salotų lapų, garbanotojo kopūsto, petražolių ir panašiai. Skoniui pagerinti dedamos kelios uogos ar koks nors kitas vaisius. Nemėgstantiems saldžiai kaip pagrindą rekomenduočiau dėti avokadą, tuomet žalumynus, salierą, pomidorų, agurkų“, – sakė I. Trusovė.

Mitybos specialistė patarė į glotnučius iš pradžių dėti vos kelis lapelius įvairių žalumynų, o pripratus prie skonio – kiekį didinti.

„Žalumynai turėtų sudaryti ne mažiau kaip 50 procentų kokteilio sudėties. Į kokteilius pilame vandenį arba augalinį pieną. Tinka riešutų, avižų, ryžių ar sojų pienas. Taip pat kokteilio sudėtį praturtinti galime kanapių baltymais, ispaninių šalavijų ar kitomis sėklomis, linų sėmenimis.“

„Didelė glotnučių mada ir populiarumas kartais susuka žmonėms galvas ir iš sveiko žaliojo kokteilio gauname labai riebų ir kaloringą kokteilį. Žmonės paprasčiausiai nesigilina, kaip jis turi būti gaminamas, o deda viską, kas skanu ir klaidingai mano, jog tai labai sveika“, – pastebi I. Trusovė.

Vaisiniu glotnučiu netinka mėgautis vakare ar kartu užkandžiauti. „Svarbu nepamiršti, jog glotnutis – tai maistas, ne gėrimas“, – pabrėžia mitybos specialistė.

Pasak I. Trusovės, glotnučius geriausia vartoti pirmoje dienos pusėje, kadangi į juos dažniausiai dedame vaisių, tačiau, jei tai glotnutis be vaisių, tuomet toks kokteilis tiks ir pavakariams.

Gera žinia ir ryte tingintiems gamintis sočius pusryčius. Mitybos specialistės teigimu, tinkamai pasirinktas glotnutis – idealiai tinka įprastiems pusryčiams pakeisti.

Tiesa, siekiant pasigaminti išties sveiką kokteilį, reikėtų atsiminti, kad į glotnučius nedera dėti ledų, pilti karvės pieno ar maišyti daugiau nei 5 sudedamųjų dalių. Svarbiausia nepamiršti, kad didžioji dalis žaliojo kokteilio ir turi būti žalumynai.

Glotnučiai puikiai tinka ir metantiems svorį: „Pasaulyje labai populiarios įvairios organizmo valymosi programos, kurių pagrindą ar net visumą sudaro žalieji kokteiliai. Laikantis tokių programų būtinai reikėtų pasitarti su dietologu ar mitybos specialistu. Netinkamai vartojant kokteilius galite sulaukti ne tokio rezultato, kokio tikėjotės.“

I. Trusovės manymu, skanaus glotnučio paslaptis – paprastumas: „Kuo paprastesnė sudėtis – tuo bus skaniau. Mano mėgstamiausias kokteilis susideda iš pusės banano, kivio, kelių vynuogių, labai didelės saujos špinatų ir vandens. Vasarai puikiai tinka glotnutis iš natūralių greipfruto sulčių, riekelės arbūzo, pusės banano, špinatų ir mėtos. Nepamirškite ir ledukų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)