Seminare apie sveiką gyvenseną Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams A. Pauliukevičius pabrėžė pusryčių, reguliaraus valgymo svarbą, rašoma pranešime spaudai.

Jis aiškino, kad neturintiems reguliaraus režimo, svarbiausia valgyti kas 3 valandas, nes po 4 valandų be maisto organizmas pradeda kaupti riebalus.

Tai užkoduota genetiškai – mūsų protėviai yra patyrę badą ar nepriteklių, todėl mes linkę kaupti energiją riebalų pavidalu. Norėdami išvengti kaupimo, pasak A. Pauliukevičiaus, neprivalome badauti, tačiau turime valgyti saikingai ir reguliariai. Jis paneigė vieno iš pareigūnų išsakytą mitą, kad negalima valgyti po šeštos valandos vakaro ir paaiškino, kad svarbiausia žinoti, ką galima valgyti vakare – baltymingą maistą.

Maistas, kuriame yra baltymų ir sveikųjų riebalų, nelemia svorio augimo ir nepriklausomai nuo paros laiko, tokį maistą kaip vištos krūtinėlę, žuvį ar omletą su salotomis, galima valgyti nesibaiminant „gelbėjimosi rato“.

Vakarais idealus maistas – varškė, kurioje gausu kalcio, baltymų, tačiau mažai kalorijų. Tai vienas iš pieno produktų, kuriuos A. Pauliukevičius vertina kaip sveikus: „Tam tikri rūgusio pieno produktai (varškė, liesas natūralus ar graikiškas jogurtas) gali būti naudingi, o šiaip suaugusiam žmogui pienas nėra sveikas, be to, dažnas jo ir netoleruoja“.

Lektorius mokymuose pabrėžė, kad svorio augimą labiausiai lemia angliavandenių vartojimas. Juos vertinti jis siūlo glikemijos indeksu (GI). Tai – rodiklis, kuris parodo kaip greitai gliukozės lygis kraujyje pakyla suvalgius vieną ar kitą maisto produktą.

Pavyzdžiui, avižų GI yra žemas (iki 55), bananų – vidutinis (55–70), o baltos duonos – aukštas (70–100). Jis siūlo angliavandenių turintį maistą, ypač tą, kurio aukštas GI, valgyti tik kartu su baltymais arba ląstelienos turinčiu maistu: „Tarkime, kartu su pusryčių koše suvalgykite ir kiaušinį, ryžius valgykite su mėsa ir daržovėmis ir panašiai. Taip sumažinsite glikeminio indekso vidurkį, todėl mažiau pakils cukraus lygis, lemiantis alkio jausmą ir riebalų kaupimąsi.“

Ląsteliena, aiškino patyręs sportininkas, dar vienas svarbus mitybos komponentas: „Ląstelienos turintis maistas mažina įvairių ligų tikimybę ir cukraus kiekį kraujyje. Ląsteliena lėtina medžiagų pasisavinimą, tačiau neapsunkina virškinimo, tik gerina jį. Todėl visada geriau rinktis tamsią, grūdėtą duoną, o ne batoną. Taip pat kuo tamsesnes bulves ir šviežius vaisius bei daržoves vietoj jų sulčių.“

A. Pauliukevičius, pats jaunystėje buvęs liesas, silpnas ir ligotas, dabar yra puikios fizinės formos ir kultūrizmo varžybose skina laurus jau penkioliktus metus iš eilės. Jis aiškina, kad subalansuotas fizinis krūvis yra būtinas sveikam ir gražiam kūnui bei puikiai savijautai: „Sportuojant jūsų kūnas išskiria daug endorfinų, kurie gerina ir savijautą, nuotaiką ir protinį darbą. Aš pats po treniruotės parašau įdomiausias pastraipas knygai ar socialinio tinklo paskyrai. Pabandykite pasportuoti prieš darbą ir pajusite, kiek daug galite nuveikti!“

Jis sako, kad ne tik aktyviai sportuojančio, bet ir sėsliai gyvenančio žmogaus organizme dažnai trūksta kokių nors vitaminų ar mineralinių medžiagų, kadangi norint jų gauti pakankamai reikėtų suvalgyti porcijų 11 vaisių per dieną. Labiausiai jis skatino atkreipti dėmesį į vitaminą D ir omega-3 riebiąsias rūgštis.

Vitaminų ir mineralinių medžiagų trūkumą dažnai lemia alkoholio vartojimas. Be daugybės žalingų veiksnių, alkoholis dar ir skatina riebalų kaupimąsi, yra kaloringas, iki 25 proc. sumažina baltymų pasisavinimą, iki 23 proc. sumažina testosterono išsiskyrimą, todėl vyrams gali padidėti krūtinė ir pilvas, o moterims – šlaunys, klubai. Todėl sveikam ir gražiam kūnui alkoholis – vienas didžiausių priešų, tikina A. Pauliukevičius ir skatina į pirkinių krepšelį krauti mažiau alaus ir daugiau vandens.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)