1. Jūros kopūstai kupini vitaminų ir mineralų, tokių kaip cinkas, kalis, magnis, geležis, А, В1, В2, В12, С, D, Е ir būtent dėl to gali būti vadinamas vienu iš vertingiausių maisto produktų šalia mėlynių ir avokadų. Vegetarus ir veganus pradžiugins tai, jog tai puikus kalcio ir baltymų šaltinis.

2. Jūros kopūstai pagerina daugelio organų funkcijas, bet itin didelę reikšmę turi skydliaukės hormonų subalansavimui. Netinkamai veikianti skydliaukė gali pasireikšti nuovargiu, raumenų silpnumu, be priežasties didėjančiu svoriu ir daug kitų požymių. Jūros kopūstai padeda palaikyti skydliaukės funkcijas dėl juose esančio jodo, paprastai nerandamo kituose produktuose arba prarandamo vartojant prastą maistą.

3. Švelniai valo virškinamąjį traktą nuo jame susikaupusių nuodingų medžiagų. Pamirškite vienos rūšies kruopų dietas. Derinkite jas su jūros kopūstais! Juokauju. Ir dviejų produktų dietos žaloja organizmą. Jūros kopūstai taip pat sustabdo cholesterolio įsisavinimą bei stimuliuoja ląstelių atsinaujinimo procesus.

4. Tai vienas tų produktų, padedančių užkirsti kelią vėžiui. Apie tai skelbia lyginamoji vakarų šalių ir Japonijos, kurioje jūros kopūstai yra itin populiarūs, statistika apie vėžinius susirgimus. Na, o jei tokios statistikos negana, tai bent jau smagu žinoti, kad tai vienas produktų, kuriuos dar vis saugu vartoti pasaulyje, kuriame vis daugiau produktų yra pavojingi. Atitinkamos kompanijos rūpinasi, kad produktas būtų išaugęs švariame vandenyje ir nepatektų ant stalo kartu su toksinėmis medžiagomis.

5. Galiausiai gera žinia ir vyrams, ir moterims. Vyrams dėl to, kad jūros dumbliai yra naudingi prostatai. O moterims padeda kovoti su celiulitu. Jūros dumbliai kosmetikoje vartojami ne veltui, tačiau jie ne mažiau naudos atneš vartojami iš vidaus.

Taigi, jei ieškote, ką naujo išbandyti balandį, jūros kopūstas yra nebloga idėja. Tačiau prieš pradėdami jūros kopūstus dėti į visus savo patiekalus atkreipkite dėmesį, jog dėl didelio kiekio mikroelementų, esant tam tikriems negalavimams ar laukiantis yra nerekomenduojama piktnaudžiauti. Norma žmogui yra ne daugiau kaip 2 arbatiniai šaukšteliai dumblių per parą, nes juose yra labai didelė įvairių mikroelementų koncentracija, kurių nesaikingas vartojimas beveik toks pat pavojingas, kaip ir jų trūkumas.

Na, ne naujiena, kad problemos užpuola, kada pamirštamas saikas. Didžiausią nerimą kelia didelis jodo kiekis, kurį galima sumažinti jūros kopūstus 15-30 min verdant. Tai pašalina apie 99% jodo. Rūpestį kelia tik šviežias augalas, tad šiluma ir kitaip apdorotus jūros kopūstus vartoti yra saugu. Bet kokiu atveju, verta nepamiršti paskaityti produkto vartojimo indikacijas ant įpakavimo.

Taip pat man teko gerokai pavargti, kol radau nusipirkti jūros kopūstų be cukraus. Pastarojo daugiau nei suvartojame mums tikrai nereikia, tad reikėtų atkreipti dėmesį į sudėtį. O galiausiai teko paragauti į salotas dedamų džiovintų jūros kopūstų. Labai įdomu ir tikrai labai naudinga organizmui.

Šaltiniai:

http://www.huffingtonpost.com/2013/08/21/superfood-seaweed-health-benefits_n_3786076.html
https://examine.com/faq/how-can-i-safely-consume-seaweed/