1. Ledai

Kalbama ne apie riebų plombyrą, o apie vaisinius ledus ar šerbetą, nes ledai ledams nelygu — jų maistinė vertė stipriai skiriasi.

Šiuolaikiniuose valgomuosiuose leduose yra didelis kiekis cukraus, sočiųjų riebalų ir maisto priedų. Jei ledai natūralūs, pavyzdžiui, pagaminti namuose, tai tikrai sveikas desertas.

O parduotuvėse galima rasti didelį pasirinkimą vaisinių ledų šaldytų sulčių pagrindu, kuriuose nėra daug kalorijų.

2. Kukurūzų spragėsiai

Kukurūzų spragėsiai – tai grūdai, visiškai natūralus produktas, todėl juos valgyti yra sveika. Mažai riebalų ir kalorijų turintys kukurūzų spragėsiai gali būti puikus užkandis, nekenkiantis figūrai. Tačiau juos reikia spraginti be aliejaus ir sviesto, atsisakyti druskos, cukraus, šokolado ar karamelės, kad užkandis iš tiesų būtų sveikas ir padėtų lieknėti bei sveikai maitintis.

Sunku patikėti, bet Skrantono universiteto tyrėjai nustatė, kad vienoje spragėsių porcijoje yra daugiau antioksidantų negu visuose vaisiuose ir daržovėse, kuriuos per dieną suvartoja daugelis žmonių. Pradėjus laikytis dietos arba pakeitus mitybą, neretai pradeda kamuoti alkio priepuoliai.

Nekaloringi spragėsiai užpildo skrandį, bet neapsunkina virškinimo. Spragėsiai nekelia glikemijos indekso ir cukraus lygio kraujyje, todėl padeda ilgiau išlikti sotiems.

3. Riešutų sviestas

Yra daug nuomonių apie žemės riešutų sviestą — vieni teigia, kad jis labai naudingas, kiti pataria jį valgyti atsargiau, tačiau neginčijami jo privalumai yra tokie: dviejuose šaukšteliuose yra nuo 6-8 g baltymų, tai sveikas riebalų (2 arbatiniuose šaukšteliuose yra apie 16 g riebalų), kalio šaltinis (o kalis mažina kraujospūdį, skatina skysčių apykaitą).

Riešutų sviestas padeda lieknėti: kadangi turi nemažai baltymų ir gerųjų riebalų, jausitės sotesni ilgesnį laiką ir nenorėsite užkandžiauti.

4. Želė

Želė paprastai laikoma desertu, todėl sunku patikėti, kad valgant ją galima numesti svorio. Tačiau jeigu atkreipsite dėmesį į tai, kokia šio produkto energinė vertė, ir kiek želatinos reikia, kad paruoštumėte 1 kg želė, pamatysite, kad kaloringumas bus visai nedidelis.

Svarbu ir tai, kad 80 proc. želatinos sudaro baltymai, taip pat — kolagenas, būtinas odos elastingumui ir stangrumui, normaliai sąnarių veiklai. Želė patartina gamintis namuose, nes pirktinėje gausu konservantų, dažiklių ir cukraus. Dietai geriausiai tinka citrininė, avietinė arba vyšnių želė.

5. Vaisių salotos

Visi žino, kad vaisiai ne tik skanūs, bet ir nekaloringi. Valgydami juos, ypač pirmoje dienos pusėje, gausite daug naudos: vitaminų, mineralinių medžiagų, skaidulų. Todėl metant svorį puikiu užkandžiu gali tapti įvairių vaisių salotos. Naudingiausi citrusiniai vaisiai. Saikingiau reikėtų mėgautis vynuogėmis ir bananais, nes juose daugiau cukraus.

6. Varškės kokteilis

Nuo tų laikų, kai mama jus įkalbinėjo valgyti varškę, nedaug kas tepasikeitė: varškė ir dabar yra tokia pati naudinga, nes nepraranda savo savybių, nesvarbu, kaip ją beparuoštumėte. Sportininkų mityboje vienas svarbiausių dalykų — pakankamas baltymų kiekis.

Todėl liesa varškė — visada geras pasirinkimas, ypač vakare. Tačiau ne visiems skanų produktą galima paįvairinti pasigaminant kokteilį: tereikia suplakti varškę su šiek tiek lieso pieno ir pagardinti uogomis, bananu ar cinamonu pagal skonį.

7. Jogurtas

Geriausia rinktis graikišką arba natūralų, kadangi įprastuose gausybė cukraus. Jogurte yra nemažai baltymų: vienoje natūralaus jogurto porcijoje 5-10 gramų, o graikiškame jogurte yra 13-19 gramų baltymų – tiesa, jis yra riebesnis ir tirštesnis, tačiau taip pat labai naudingas. Jogurtas su vaisiais — puikus desertas.

Tik nepirkite jau paruošto jogurto, bet gaminkitės patys: naudokite šaldytas uogas, uogienes, naminius sirupus arba patys pjaustykite vaisius. Jogurtas su medumi ir cinamonu skanus vienas, bet tinka ir kaip desertinis užpilas. Kartu su uogomis užšaldykite jogurtą ir gausite puikius naminius ledus. Tad yra ne viena priežastis ir būdas lepintis šiuo puikiu produktu.

8. Kepti obuoliai

Leiskite pasireikšti savo vaizduotei — įdarykite varške, apibarstykite cinamonu ar kokoso drožlėmis, iškepkite orkaitėje ir gardžiuokitės.

Sveikas ir skanus užkandis patiks ir vaikams, ir svečiams. Be to, kepti obuoliai yra naudingi sveikatai – jie palengvina užkimimą, gerina virškinimą.

9. Baltyminiai blyneliai

Daugelio žmonių mėgstamiausias desertas — blynai, tačiau, kaip žinia, šis miltų ir cukraus gaminys nepadės siekiant gražių kūno linijų. Vis dėlto, šiais laikais viskas įmanoma.

Pusryčiams galite pasigaminti nuostabius blynelius, kurie tikrai nepakenks. Jums tereikės 4 kiaušinio baltymų, 35 gramų savo mėgstamo baltyminio kokteilio miltelių ir 50 gramų miltų.

Pagardinę braškėmis, bananais ar kitais sveikais priedais galėsite lepintis ir nesukti galvos dėl įtakos figūrai.

10. Abrikosai

Tiek švieži, tiek džiovinti turi daug vertingų medžiagų. Ar žinojote, kad norint pagerinti atmintį ir būti žvalesniems, patariama per dieną suvalgyti bent 50 g džiovintų arba 2–3 šviežius abrikosus? Šie vaisiai puikiai numalšina saldumynų troškimą ir maloniai atgaivina, todėl yra naudinga sveikos mitybos dalis.

Abrikosai puikiai tinka įvairiems įdarams gardinti, kepiniams skaninti bei ruošiant desertus ar vaisių asorti. Galite pasigaminti kokteilį su kefyru: tereikia supjaustyti abrikosus (galima pridėti ir bananą), užpilti kefyru, abrikosų sultimis ir išplakti. Patiekti su ledukais.

Svarbu nepamiršti subalansuotos mitybos bei aktyvaus gyvenimo būdo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)