Skausmo priežastys

Pėdos yra mūsų judėjimo sistemos pagrindas. Judant bene didžiausias krūvis tenka būtent joms, todėl nenuostabu, jog vyresniame amžiuje pradedamos jausti įvairios pėdų problemos: kojų nuovargis, tinimas, maudimas, nuospaudos. Negydoma liga progresuoja ir žeidžia ne tik pačią pėdą, bet ir visą organizmą, jau nekalbant apie rimtesnes problemas, kurioms išspręsti gali prireikti net operacijos. Pėdų ligų yra labai daug, todėl labai svarbu tiksliai diagnozuoti pėdos ligą ir ją gydyti. Kompiuteris pėdų tyrimas – vienas iš greičiausių ir paprasčiausių būdų pasitikrinti savo pėdas.

Kompiuterinis pėdų tyrimas

Kompiuterinis pėdų tyrimas gali padėti atskleisti skausmų priežastį. Užlipus ant specialaus takelio, pėdos nuskenuojamos, o trimatis pėdų atvaizdas kompiuterio ekrane parodo anatominę pėdų struktūrą, ašis, tikslas apkrovas atskiroms pėdos zonoms einant. Tyrimas padeda diagnozuoti pėdų deformacijas, todėl rekomenduojamas atlikti besiskundžiantiems pėdų, kulnų ir blauzdų nuovargiu ar skausmais, taip pat žmonėms, kuriems sunku prisitaikyti įprastą avalynę, turintiems įgimtų ar įgytų pėdos deformacijų. Specialistas, atsižvelgdamas į tyrimo rezultatus, patars, kokių profilaktinių ar gydymo priemonių imtis.

Pėdos tyrimas

Prevencinės priemonės

Kaip pranešime spaudai teigia AB „Ortopedijos technika“ ortopedas-traumatologas Paulius Šližinskas, pėdomis reikia rūpintis nuolatos, net jeigu ir nejaučiame jokio skausmo – šiai kūno daliai kasdien turėtų būti skiriamas ypatingas dėmesys. Pagrindinė prevencinė priemonė – tai tinkama avalynė, specialūs įdėklai į avalynę, mankšta (pratimus gali padėti pasirinkti kineziterapeutas).

P. Šližinskas rekomenduoja ortopedinius įdėklus, kurie gali koreguoti pėdos padėtį, sumažinti skausmą bei apsaugoti nuo nuovargio. Įdėklai gali būti standartiniai ir gaminami individualiai, įvertinus kiekvieno paciento pėdos anatomiją ir problemą. Įdėklai išlaiko pėdas taisyklingoje fiziologinėje padėtyje, tolygiai paskirsto krūvį pėdos paviršiuje, padeda išlaikyti taisyklingą pėdos ašį, anatomiškai paremia ir koreguoja pėdų skliautus, „nukrauna“ skausmingus taškus.

Norėdami apsaugoti savo pėdas – nepamirškite paprastų, bet efektyvių būdų. Visų pirma, nepamirškite drėkinti savo pėdų. Ypač tai rekomenduojama vyresnio amžiaus žmonėms, kurių padų oda sustorėjusi, išsausėjusi, ima ragėti ar trūkinėti kulnai. Taip pat, patariama reguliariai pašalinti nuospaudas bei negyvą odą ant padų švelniai trinant pemza. Kitaip, einant gali pradėti skaudėti kulnus, pirštų pagalvėles, gali susidaryti nuospaudos. Kojų šaldymas yra vienas iš paprasčiausių ir efektyviausių būdų norint sumažinti nemalonų skausmą. Išmaudykite pavargusias kojas druskų vonelėje. Mirkymas šiltame vandenyje nuramins skaudančias pėdas, suminkštins nuospaudas ir negyvos odos ląsteles, taip pat, kojos atsipalaiduos. Po šios procedūros patariama kruopščiai įmasažuoti į pėdas maitinamąjį kremą. Tai ne tik pamaitins Jūsų pėdas, bet ir atpalaiduos minkštuosius audinius. Taip pat, pėdoms būtina mankštintis, todėl profilaktiškai tinka vaikščiojimas basomis, ypač po žolę, smėlį, akmenėlius.