Banko išduotų paskolų skaičius per trečiąjį 2017 m. ketvirtį, palyginus su analogišku ankstesnių metų laikotarpiu, padidėjo 6 proc., o vidutinės paskolos vertė išaugo apie 3,4 tūkst. eurų, ir šiuo metu siekia 57 tūkst. eurų, rašoma pranešime spaudai.

Pasak „Swedbank“ ekspertų, augant būsto finansavimo apimtims, ryški tendencija, kad vis daugiau gyventojų ryžtasi keisti savo esamą būstą į naują.

„Pastebime, kad vis daugiau gyventojų ryžtasi keisti savo pirmąjį būstą, ir tam įtakos turi keli veiksniai. Nemažai gyventojų savo pirmąjį būstą pirko prieš dešimtmetį ir seniau, ir toks būstas jau nebeatitinka savininko poreikių – padidėjo šeimos narių skaičius, išaugo poreikiai arba pasikeitė darbo vieta. Be to, šiuo metu rinkoje yra nemaža naujų projektų pasiūla, todėl gyventojai turi pakankamą naujo būsto pasirinkimą ir ieškomo būsto analizei gali skirti užtektinai laiko“, – sako „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovė Jūratė Gumuliauskienė.

Per trečiąjį šių metų ketvirtį „Swedbank“ suteiktų būsto paskolų vertė siekė apie 101 mln. eurų. Nuo metų pradžios per devynis šių metų mėnesius bankas iš viso yra suteikęs būsto paskolų už maždaug 317 mln. eurų – tai sudaro apie 90 proc. visų 2016 m. suteiktų paskolų vertės.

Pasak „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovės, klientų elgsena patvirtina jau kelerius metus stebimą tendenciją, kad žmonės vis labiau linkę rinktis būstą pagal esamą situaciją. Būstas perkamas vertinant šeimos poreikius artimiausiu metu, ir nesistengiama įsigyti būsto visam gyvenimui, nes ilguoju laikotarpiu šeimos poreikiai dažniausiai keičiasi.

„Taip pat daugėja klientų, kurie pirmą savo būstą įsigyja ir būsto paskolą ima be bendraskolio. Šios grupės būsto pirkėjų pajamos per mėnesį siekia daugiau kaip 1,1 tūkst. eurų atskaičius mokesčius. Tuo metu, kai dėl būsto paskolos kreipiamasi su bendraskoliu, bendros dviejų žmonių pajamos sudaro daugiau kaip 1,7 tūkst. eurų per mėnesį“, – komentuoja J. Gumuliauskienė.

Beveik du trečdaliai „Swedbank“ klientų už suteiktas paskolas įsigyja butus, trečdalis – individualius namus. Vidutiniškai skolinamasi 25-erių metų laikotarpiui.

„Swedbank“ ekonomistų skaičiavimais, būsto įperkamumas didžiuosiuose šalies miestuose ir toliau išlieka aukštas. Naujausiais duomenimis, Vilniuje gyventojai gali įpirkti vidutiniškai 71 kv. m. ploto būstą, Kaune 115 kv. m., o Klaipėdoje įperkamo būsto plotas siekia 100 kv. m.

„Swedbank“ būsto įperkamumas skaičiuojamas atsižvelgiant į vidutinę būsto kainą ir vidutinėms pajamoms taikant 1,5 koeficientą. Laikoma, kad būsto įsigijimui paimama 30 metų trukmės būsto paskola sumokant 15 proc. dydžio pradinį įnašą, ir paskolos įmokoms dengti kas mėnesį skiriama 30 proc. namų ūkio pajamų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)