Įmonių grupės „Civinity“ Lietuvos regiono vadovas Nerijus Šarauskas pataria, į kokius 9 dalykus reikėtų atkreipti dėmesį norint išvengti papildomų nepatogumų ateityje.

Pasak „Civinity“ atstovo, jei būstas, kuris jus domina, yra senos statybos name, svarbiausia įvertinti įvairių inžinerinių sistemų būklę, rašoma bendrovės pranešime.

1) Įvertinkite iš čiaupo bėgančio vandens slėgį.

Senuose pastatuose vandens slėgis gali būti sumažėjęs dėl pasenusių vamzdynų ar nepakankamo diametro pagrindinių vandentiekio vamzdžių. Silpna vandens srovė gali sukelti nepatogumų buityje. Jei vamzdynai pasenę, reikėtų paklausti, ar esami namo gyventojai yra aptarę galimybę juos pakeisti. Taip pat verta pasidomėti, kaip apskaitomas vandens sunaudojimas, ar bute yra įrengti individualūs apskaitos prietaisai.

2) Atkreipkite dėmesį, ar radiatoriai šyla tolygiai.

Jei būsto ieškote žiemos laikotarpiu, reikėtų įvertinti radiatorių skleidžiamą šilumą. Kai radiatoriai nėra reguliuojami, tačiau įšilę skirtingai, tai gali rodyti įvairias šildymo sistemos problemas, pavyzdžiui, ne pagal projektą pakeistus radiatorius ar papildomai prijungtus įrenginius.

Norint įsigyti ar išsinuomoti būstą senesnės statybos name, esamų savininkų pravartu paprašyti praėjusio šildymo sezono sąskaitų ir pažiūrėti, kiek energijos buvo sunaudota buto šildymui, palyginti tai su bendromis daugiabučio ir netgi kitų toje vietoje esančių namų vidutinėmis šilumos suvartojimo sąnaudomis.

Dideli skirtumai gali atskleisti šildymo sistemos spragas, o jums – ir didesnius komunalinių paslaugų mokesčius.

3) Atidžiai apžiūrėkite buto ir namo sienas.

Įvairūs estetiniai pažeidimai ir nusidėvėjimas didelių rūpesčių ateityje nepadarys, bet drėgmės dėmės ir skysčių prasiskverbimas pro pastato sienas gali būti įspėjamieji ženklai apie pažeistus vandentiekio, nuotėkų ar šildymo sistemų vamzdynus.

Iš pirmo žvilgsnio nedidelės drėgmės dėmės ant lubų ar sienų gali pranašauti didelius inžinerinių sistemų gedimus, kuriuos pašalinti bus itin brangu. Pastebėjus tokių požymių, reikėtų konsultuotis su pastatų priežiūros specialistais, kad jie geriau įvertintų situaciją.

4) Pasidomėkite remonto aplinkybėmis.

Jei bute pastebėsite neseniai atliktą remontą, pasidomėkite, kodėl jis buvo padarytas, kokios medžiagos ir sprendimai panaudoti. Galbūt pakabinamos lubos slepia reguliariai drėkstančias tikrąsias lubas, o nauji tapetai – sienose atsivėrusius plyšius?

5) Įvertinkite bendrųjų patalpų techninę būklę.

Laiptinės, rūsio ar požeminio garažo būklė atskleidžia namo savininkų požiūrį į bendrą turtą ir jų gebėjimą spręsti bendras namo problemas.

Jei bendrosios patalpos yra netvarkingos, nudėvėtos, tikėtina, kad iškilus rimtesnės problemoms jas namo bendruomenei bus sudėtinga išspręsti. Tuo metu rūpestingai prižiūrimos erdvės leidžia tikėtis, kad susidūrus ir su didesniais iššūkiais namo gyventojai bus suinteresuoti juos spręsti kartu.

Naujos statybos būstas

Pasak „Civinity“ atstovo, naujos statybos namai dažniausiai neturi senos statybos statiniams būdingų trūkumų, bet tai automatiškai neužtikrina, kad tai leis išvengti bet kokių gedimų ar problemų ateityje. Yra keli dalykai, kuriuos vertėtų patikrinti ir renkantis būstą neseniai pastatytame name:

1) Atkreipkite dėmesį į pastato ir buto terasas bei balkonus.

Dažniausiai pasitaikantis jų trūkumas – prasta hidroizoliacija, dėl kurios galite nukentėti tiek jūs, tiek kaimynai. Jei pastebėjote įtartinų požymių, pasiteiraukite, ką apie tai galvoja buto savininkai, ar jie ruošiasi kreiptis į statybų bendrovę ar namo administratorių, atlikti remontą ir ištaisyti trūkumą.

2) Pasidomėkite, ar tinkamai veikia vėdinimo sistema.

Vėdinimo sistemos sutrikimai – tai kitas dažnai paplitęs naujų pastatų defektas. Tam turi įtakos geras konstrukcijų sandarumas, bet netinkamai suprojektuotas vėdinimas. Esant nepakankamam vėdinimui ir ventiliacijai name dėl to gali nukentėti ne tik bendras komforto lygis, bet per ilgesnį laikotarpį susiformuoti nepageidaujami reiškiniai, tokie kaip drėkstantys langai ar ant sienų susidarantis pelėsis.

Tinkamai įrengta vėdinimo sistema leidžia namui „gerai kvėpuoti“ ir ilgainiui padeda išlaikyti pastatų konstrukcijų kokybę. Labiausiai pastebimas blogos oro cirkuliacijos požymis – pelėsiai, kurių neįmanoma visiškai išnaikinti, jei ventiliacijos sistema funkcionuoja netinkamai.

Reikėtų patikrinti netgi tai, ar gartraukis virtuvėje prijungtas prie garų šalinimo angos – pasitaiko atvejų, kai šis įrenginys prijungiamas prie patalpų ventiliacijos liuko.

3) Patikrinkite, kiek laiko reikia, kad iki buto atitekėtų karštas vanduo.

Jei karšto vandens iš čiaupo reikia laukti itin ilgai, tuomet pastate galimai panaudoti netinkami cirkuliacijos siurbliai. Gali būti, kad karšto vandens cirkuliacijos sistema blogai suprojektuota ir šio konstrukcinio trūkumo jau nepavyks ištaisyti, o gyvenant tokiame bute teks su tuo susitaikyti. Atminkite, kad tokiu atveju, nors iš čiaupo kurį laiką bėgs šaltas vanduo, už jį mokėsite kaip už karštą.

4) Apžiūrėkite rūsio patalpas.

Taip galėsite papildomai įvertinti statybų kokybę ir namo būklę. Jei pamatuose pastebėsite susiformavusių įtrūkimų, tai gali būti ženklas, kad namo pamatai nelygūs ar kad gruntas netinkamai paruoštas. Ateityje įtrūkimai pamatuose gali „persimesti“ į pastato sienas, o pamatams prireikti papildomo sutvirtinimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)