Ivo dirba mokslo ir technologijų populiarinimo centre AHHA, kurio atstovai kasmet keliauja su „TopGear“ apdovanojimų karavanu ir rengia įspūdingus pasirodymus miestiečiams. Dirbdamas arti technologijų, jis nedvejojo gavęs pasiūlymą patobulinti savo kūną.

„Buvau technologijų parodoje ir ėjau pro mažos amerikiečių kompanijos stendą. Jie paklausė, gal aš norėčiau implantuotis mikroprocesorių. Sakau „YOLO“ (posakio „Carpie Diem“ sutrumpinta šiuolaikinė versija) ir pasidariau tai. Prisiekiu, didesnės adatos nesu matęs gyvenime“, – pasakojo estas.

Mikroprocesorius kairėje jo plaštakoje yra mažytis, vos ryžio grūdo dydžio. Švirkšto adatos dūris paliko matomą randą, bet procesoriaus užčiuopti nepavyksta net pačiam šeimininkui.

Mikroprocesorių Ivo naudoja kasdien darbe. Vietoj įprastų įėjimo kortelių jis tiesiog pamoja ranka ir durys atsidaro.

„Tai man labai palengvina gyvenimą. Iki tol, kol gavau savo mikroschemą, spėjau pamesti tris įėjimo korteles, taip pat tai stebina ir turistus AHHA centre“, – kalbėjo Ivo.

Visgi, mikroschemų kūnuose panaudojimo galimybės daug platesnės.

„Mano michroschema paprasta, joje telpa tik 88 bitai informacijos, bet yra ir sudėtingesnių. Pavyzdžiui, NFC (artimo lauko komunikacijos) mikroschemos. Turėdamas ją, gali pasidaryti, kad tavo telefonas veiktų tik tavo rankoje ir panašiai. Aš svajoju įsidėti dar vieną, kurią nuskenavęs žmogus matytų užrašą „WTF are you looking at?“ (Po velniais, ko čia žiūri - vert.). Tiesiog šiaip, dėl smagumo, kad prajuokinčiau skaitytuvus turinčius žmones“, – pasakojo estas.

Estas už savo michroschemą sumokėjo 50 eurų. Už tiek ją galima nusipirkti ir internetu. Į rinkinį įeina visos operacijai reikalingos priemonės – švirkštas, sterelizavimo priemonės.

Tokie prietaisai gali saugoti gyvybes. Medicininiai įrašai gali būti perskaityti labai greitai.

Paklaustas, ar nebijo, kad dabar jį gali sekti valdžia, Ivo tik nusijuokė.

„Nenustebinai, šito klausimo sulaukiu dažniausiai. Jei ir seka, tai tegul. Jei valdžia ir turi technologijas, kurios leidžia sekti tokias michroschemas, tai jau sekami yra visi, kurie tik turi kokią nors kortelę. Ką jau kalbėti apie mobiliuosius telefonus“, – mirktelėjo jis.

Jei mokslų centre Ivo ir sulaukia plojimų, tai ne visada reakcija būna teigiama. Savo gimtojoje Estijoje jis jau sulaukė didelio dėmesio. Interviu iš jo prašo nacionalinis šalies transliuotojas, estiška DELFI versija. Apie jį Estija sužinojo iš Tartu universiteto portale paskelbto interviu.

„Komentarai buvo stulbinantys. Vieni sakė, kad tai šlykštu, kad niekada neleistų implantuoti mikroschemos, kurias turi šunys, bet daugiausia reakcijos gavau iš religinių prietrankų“, – kalbėjo jis.

Nors Estija yra mažiausiai religinga šalis pasaulyje, likusios davatkos savo darbą atlieka puikiai.

„Jie man sako, kad šventas Petras buvo rašęs, jog šėtono tarnai savo kairę ranką pasiženklins jo simboliu ir ateis pasaulio pabaiga ar panašiai. Iš tikro, tai į bet kurią ranką gali įsidėti mikroschemą. Bet į tai jie žiūri rimtai. Gavau net žinučių, kad man tą ranką nukirs“, – juokėsi estas.

Ivo priežastis pasitobulinti kūną gal yra naivi ir vaikiška, tai gal ir nieko blogo, kad šioje vietoje mūsų šiauriniai kaimynai vėl mus aplenkė. Visgi, ši technologija yra ateitis.

Ir ne tik dėl to, kad bus galima atsisakyti banko kortelių ar namų raktų. Jau šiandien mokslininkai sėkmingai atliko bandymus, kurie šios technologijos pagalbos dėka leido judinti savo galūnes, dirbama ir su technologija, kuri gali įrašyti mūsų sapnus ir atsiminimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)