„Norime, kad egzaminas būtų maksimaliai realus, arčiausiai to, kas jauno vairuotojo kiekvieną dieną lauks gatvėse. Čia labai svarbus socialinis aspektas – diegti būsimam vairuotojui, kad jis ne vienas gatvėje, kad reikia galvoti ir apie kitus, pavyzdžiui, statant automobilį prie prekybos centro.

Todėl ateityje planuojame leisti egzaminą laikančiam žmogui pačiam, be dabartinių „Regitros“ darbuotojo nurodymų, pasirinkti, kurioje tos stovėjimo aikštelės vietoje jis nori pastatyti mašiną.

Juk visi žmonės yra skirtingi, ir jų sugebėjimai taip pat skiriasi. Pažįstu ne vieną, kuriam parkuotis sekasi prastai, ir įdomu tai, kad jie savo automobilius palieka nuošalesnėje vietoje. Gerai, kad žmogus supranta savo galimybių ribas ir atitinkamai elgiasi“, – sakė įmonės atstovas.

S. Šumino teigimu, tą norimą suteikti laisvę varžo teisės aktai – esą teisininkai konstatavo, kad dabar juose nėra aiškių apibrėžimų. Ir pagrindinė problema ta, kad dėl tų apibrėžimų niekaip nerandama bendros kalbos su Susisiekimo ministerija.

„Tai jie sutinka, tai vėl prieštarauja, ir taip tęsiasi jau trejus metus“, – apgailestauja vienas „Regitros“ vadovų.

S. Šuminas pripažino, kad dar viena prieš daugiau nei 5 metus iškelta mintis plėsti egzaminuojamojo savarankiškumo ribas šiuo metu net neįgyvendinama.

Tai – savarankiško vairavimo integravimas į praktikos egzaminą. Kitaip sakant, egzaminuotojas žmogui nebenurodinėtų, kur ir kada sukti – maršrutą nuo taško A į tašką B egzaminą laikantis asmuo pasirinktų pats. Pasak S. Šumino, būtų svarbu ne kur, o kaip vairuotojas juda.

„Tačiau kol kas negąsdinkime žmonių – artimiausiu metu to neplanuojame, nes jiems tokia „laisvė“ mažų mažiausiai sukeltų šoką ir būtų skausminga. Tą patvirtino ir eksperimentas Didžiojoje Britanijoje – ten įvedus tokią naujovę egzamino išlaikymo procentas krito net 19 punktų. Tai – labai daug.

Netikite? Pabandykite savo mokiniams pasiūlyti važiuoti pačių pasirinktu maršrutu, be jokių nurodymų. Pamatysite tai, ko iki šiol nematėte“, – instruktoriams vaizdžiai aiškino generalinio direktoriaus pavaduotojas.

Na, o artimu metu gali keistis egzamino vertinimo būdas, tiesa, jį laikančiam asmeniui tai neturės jokios įtakos – savo priimtus įvertinimus egzaminuotojas rašys nebe ranka, o įves į planšetinį kompiuterį. Šiuo metu toks būdas jau bandomas Vilniuje.

„Manome, kad vertinimo protokolas, užpildytas elektronine forma, bus patogesnis, gal ir egzaminuojamasis jį mieliau pasižiūrės. Nes dabar tas popierius jam neįdomus: jei egzamino neišlaikė – piktas ant viso pasaulio, o jei išlaikė... tuo labiau neįdomus“, – juokdamasis pastebėjo S. Šuminas.