Dauguma (85 proc.) naujokų vairuotojų, kurie būna ką tik išlaikę vairavimo egzaminą, pradeda vairuoti ne vėliau kaip per kelias savaites – 7 iš 10–ies pradeda patys važinėti, vos tik gauna vairuotojo pažymėjimą, rodo Autogidas.lt atliktos apklausos rezultatai.

Vis dėlto yra apie dešimtadalis egzaminus išlaikiusiųjų, kurie vairuoti pradeda tik po kelių mėnesių ar net metų, o 4 proc. tik išlaiko egzaminą, gauna vairuotojo pažymėjimą, bet vairuoti taip ir nesiryžta ilgiau nei kelerius metus.

7 iš 10–ies jau įgudusių vairuotojų pripažįsta, kad nuo pat vairavimo pradžios važiuodami jautėsi puikiai, vairavimas nesukėlė jokių problemų. Tačiau ketvirtadalis Autogidas.lt respondentų neslepia, kad jautė stresą, tam tikrą laiką bijojo vairuoti, o keli procentai netgi ir šiuo metu vairuodami jaučiasi nejaukiai, nors nuo vairavimo pradžios praėjo nemažai laiko .

Iš apklausos rezultatų matyti, kad ką tik vairavimo pažymėjimus gavę vairuotojai vyrai kelyje jautėsi savimi labiau užtikrinti nei moterys, nes daug daugiau vyrų buvo išmokę vairuoti dar iki egzamino laikymo. Vos vienas kitas vyras pripažįsta, kad vairavimo stažo pradžioje keblumų kėlė nepripratimas prie automobilio ir važiavimas nežinomais maršrutais.

Vairuojančios moterys pripažino, kad vairavimo pradžioje joms buvo sunkiausia išmokti pastatyti automobilį kiemuose, įvairiose stovėjimo aikštelėse, taip pat moteris vairuotojas glumino kitų vairuotojų elgesys, reakcijos į netoliese važiuojantį automobilį su klevo ženklu.

Paklausti, ką galėtų patarti pradedantiems vairuotojams, jau vairavimo stažą turintieji linki nebijoti ir kuo daugiau vairuoti – įgauti praktinių įgūdžių. Jei važiavimas mieste intensyvaus eismo metu kelia baimę, patyrę vairuotojai siūlo pasirinkti užmiesčio kelius arba nejudrias miesto gatves. Taip pat rekomenduojama nebandyti pasirodyti, negalvoti, kad įgūdžiai atsiranda po savaitės vairavimo, laikytis kelių eismo taisyklių, susikoncentruoti tik į vairavimą ir stebėti kelių ženklus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją