Policijos duomenimis, per praėjusius metus 24 tūkst. vairuotojų nepaisė draudimo naudotis mobiliaisiais telefonais prie vairo, todėl buvo nubausti. Šiuo metu už naudojimąsi mobiliais įrenginiais numatyta bauda nuo 100 iki 300 litų, policija svarsto galimybę už pakartotinį pažeidimą griežtinti atsakomybę.


Tyrimai rodo, kad kalbėjimas už vairo pavojingas

Pusė šalies vairuotojų (50,3 proc.) kelyje kalba telefonu be tam pritaikytos įrangos, o kas dešimtas (10,4 proc.) sėdęs prie vairo šį kelių eismo taisyklių pažeidimą atlieka beveik kiekvieną kartą važiuodamas.

Telefonu kalbančio vairuotojo reakcijos laikas pailgėja dukart - nepaisant to, ar naudojama laisvų rankų įranga, ar prietaisas yra laikomas rankose. Stabdymo kelias pailgėja apytiksliai 25 m. Rizika patekti į eismo įvykį padidėja 4-9 kartus.

Vairuotojai, kurie šneka mobiliuoju telefonu, keturis kartus dažniau patenka į avariją ir vairuoja taip pat neprognozuojamai kaip žmonės su aštuoniomis šimtosiomis procento alkoholio kraujyje.

Jauno vairuotojo, kalbančio telefonu už vairo, reakcijos laikas gali būti toks pat pailgėjęs, kaip 70. Jauni vairuotojai keturis kartus labiau nei suaugę rizikuoja padaryti avariją, naudodamiesi mobiliuoju telefonu už vairo.

Kalbant mobiliuoju telefonu vairuotojo reakcijos laikas pailgėja beveik dvigubai, o klaidingų priimtų sprendimų skaičius išauga beveik 4 kartus. Renkant telefono numerį reakcijos laikas pailgėja net 6 kartus, o klaidingų vairuotojo sprendimų skaičius išauga daugiau nei 10 kartų.

Žinučių rašymas avarijos riziką padidina iki 23 kartų

Trumpųjų žinučių (SMS) rašymas vairuojant padidina avarijos galimybę nuo 8 iki 23 kartų. Atsakant į tekstinę žinutę, vairuotojo dėmesys nukrypsta apytiksliai penkioms sekundėms, o to pakanka įveikti futbolo lauko ilgio distanciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)