„Susidūrimų su gyvūnais pikas, mūsų duomenimis, fiksuojamas spalio–gruodžio mėnesiais. Rudenį tokio tipo avarijų padaugėja dėl kelių priežasčių. Pirmoji, prasidėjus šalnoms, pasnigus, gyvūnai pradeda aktyviai migruoti, ieškoti maisto, ypač dažnai – pradedant temti, t.y. apie 17–19 val., kai darbo valandos pasibaigia ir eismas būna itin intensyvus.

Antra svarbi priežastis, kodėl rudenį avarijos dažnesnės – blogesnės vairavimo sąlygos: ne tik anksti temsta, bet ir dažniau lyja, susidaro rūkas, krenta šlapdriba ir panašiai. Šie faktoriai lemia, kad paskutinįjį metų ketvirtį susidūrimų su gyvūnais skaičius būna 30–75 proc. didesnis nei metų pradžioje“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis.

Jis pastebi, kad spalį avarijų su gyvūnais įvyksta daugiau dar ir dėl to, kad nors eismo sąlygos suprastėja, magistraliniuose keliuose vis dar leidžiama važiuoti dideliu greičiu – automagistralėse 130 km/val., greitkeliuose – 120 km/valandą.

„Tuo tarpu nuo lapkričio pradžios, kai vairuotojai automobilius apauna žieminėmis padangomis ir pradeda važiuoti saugesniu greičiu, susidūrimų su gyvūnais nuostoliai būna mažesni. Pavyzdžiui, 2014 m. lapkritį, palyginus su spaliu, vidutinė žala sumažėjo net 25 procentais. Aišku, yra daug tą lemiančių faktorių, bet matome, kad greitis ir padangos – tarp svarbiausių“, – aiškino A. Juodeikis.

„Lietuvos draudimas“ skaičiuoja, kad pastaraisiais metais susidūrimų su gyvūnais atvejų daugėja. Palyginus 2013 iki 2014 metus, tokių įvykių bendrovė užregistravo 30 proc. daugiau. Šiemet per 9 mėnesius jų taip pat nutiko maždaug penktadaliu daugiau, nei per atitinkamą laikotarpį pernai.

Didėja ne tik susidūrimų su gyvūnais skaičius, bet ir išmokamų kompensacijų sumos. Šiemet dėl tokių įvykių „Lietuvos draudimas“ klientams atlygino rekordinius nuostolius – daugiau nei 1,11 mln. eurų. Tai – 16 proc. daugiau nei per 2014 m. sausį–rugsėjį.

Didžiausia šiemet bendrovės išmokėta kompensacija – 20 tūkst. eurų – buvo priskaičiuota klientui, kuris Širvintų rajone, vairuodamas 2013 m. laidos „Toyota Land Cruiser“ visureigį, susidūrė su staiga į kelią iššokusiu briedžiu. Įvykio metu buvo sumaitotas visas automobilio priekis. Laimei, vairuotojas nenukentėjo, nes suveikė vairuotojo ir keleivio saugos pagalvės.

Vidutinė šiemet vairuotojų patirta žala susidūrus su gyvūnu šiuo metu panaši kaip pernai per visus metus – siekia 1,1 tūkst. eurų. Tiesa, A. Juodeikis įsitikinęs, kad iki metų pabaigos žalų vidurkis išaugs, nes, kaip rodo tendencijos, rudenį įvykstantys susidūrimai atsieina brangiausiai.

Dažniausiai klientai bendrovei praneša apie susidūrimus su stirnomis, briedžiais, šernais, kiškiais, lapėmis, elniais, įvairiais paukščiais, o kartais – net ir bebrais. Specialistų teigimu, pavojingiausias ne tik automobiliui, bet ir keleivių gyvybei yra susidūrimas su briedžiu, kuris, važiuojant didesniu greičiu užmiestyje, prilygsta susidūrimui su sunkiasvore transporto priemone.

„Susidūrus su briedžiu nuostolis vidutiniškai yra 2,5 kartų didesnis, nei partrenkus stirną, ir net 6 kartus didesnis – nei kiškį“, – teigia „Lietuvos draudimo“ atstovas.

Norėdami būti saugesni kelyje, vairuotojai raginami rinktis saugų greitį, atkreipti dėmesį į kelio ženklus, kurie nurodo gyvūnų migravimo ruožą, sumažinti greitį važiuojant per mišką ar kitą pakelėje gausiai medžių apaugusį kelio ruožą.

Rudenį taip pat reikia pasirūpinti geru matomumu vairuotojui – nusivalyti aprasojusius langus, pasikeisti prastus valytuvus, pasirūpinti kokybišku langų plovimo skysčiu, naudoti rūko žibintus užmiestyje, dažniau valyti žibintus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)